Απόλυτη καταδίκη από το Λονδίνο για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. EPA, WILL OLIVER




Τη θέση ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει υπάρξει εξαρχής σαφής, τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν, ότι «αποδοκιμάζει» τις τουρκικές γεωτρήσεις

«στα ύδατα γύρω από την Κύπρο», επαναλαμβάνει το Foreign Office σε απαντητική επιστολή προς 16 Κύπριους της Βρετανίας.

Τα μέλη της παροικίας είχαν απευθύνει επιστολή προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ραάμπ επισημαίνοντας τις προκλήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το αρμόδιο τμήμα του Foreign Office προσθέτει στην απάντησή του ότι η θέση του Λονδίνου έχει καταστεί γνωστή στην Τουρκία τόσο σε επίπεδο υπουργών όσο και σε επίπεδο αξιωματούχων.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει με συνέπεια διατυπώσει την υποστήριξή του για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς αποδεκτή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί για το όφελος όλων των Κυπρίων», αναφέρει η επιστολή.

Χαρακτηρίζεται ως «κρίσιμο» για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και για την ακεραιότητα του βασισμένου σε κανόνες διεθνούς συστήματος «διαφορές σαν αυτή να επιλύονται όχι μέσω βίας, στρατικοποίησης ή εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η επιστολή συνεχίζει με την επισήμανση πως εν τέλει ο πιο ανθεκτικός τρόπος επίλυσης «δύσκολων» θεμάτων είναι να επιτευχθεί μια λύση του Κυπριακού και ότι το Λονδίνο ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Κλείνει με τη διαβεβαίωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ισχυρός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ως προς το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, επαναδιατυπώνεται η πάγια θέση πως το Λονδίνο είναι ανοιχτό σε οποιεσδήποτε διευθετήσεις μπορέσουν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις ώστε να πληρούνται οι ανάγκες ασφαλείας μιας επανενωμένης Κύπρου.

Την αρχική επιστολή προς τον κ. Ράαμπ υπέγραφαν οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Ελίσα Ξενοφώντας-Έλληνα, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Λεωνίδας Λεωνίδου, Γιώργος Πίππας, Νίκος Σαββίδης, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Στέλλα Δινένη, Γιάννης Κούβαρος, Σπύρος Νεοφύτου, Ηλίας Δινένης, Παντελής Δημοσθένους και Μαρί Νίκολσμπι.

Επιστολή στον Μπόρις Τζόνσον

Εξάλλου, οι 25 Κύπριοι της Βρετανίας είχαν απευθύνει επιστολή για θέματα που αφορούν στην Κύπρο προς τον Πρωθυπουργό Τζόνσον με αφορμή τις τραγικές επετείους της τουρκικής εισβολής.

«Τα γεγονότα του 1974 συνεχίζουν να ρίχνουν μια μακριά σκιά πάνω από την Κύπρο. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα είναι μέσω μιας δίκαιης και με διάρκεια λύσης στο νησί. Η δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια συμφωνία στην Κύπρο παραμένει ακλόνητη», προστίθεται στην επιστολή των αρμοδίων υπηρεσιακών αξιωματούχων του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Συμπληρώνεται ότι το Λονδίνο θεωρεί πως μια λύση του Κυπριακού «θα ξεκλείδωνε» σημαντικά οικονομικά οφέλη «μέσω αυξημένων ευκαιριών για εμπόριο, επενδύσεις και τουρισμό», καθώς επίσης «θα διάνοιγε την πιθανότητα νέων ενεργειακών και οικονομικών συνεργασιών στην περιοχή».

Παράλληλα, αναφέρει η επιστολή, μια λύση στην Κύπρο στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας θα έδινε ώθηση στην ασφάλεια του νησιού και θα συνέβαλε στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.

Η επιστολή του Foreign Office κλείνει με την επισήμανση ότι η βρετανική πλευρά προτρέπει όλες τις πλευρές να αναζητήσουν τρόπους επίτευξης του στόχου μιας μακροπρόθεσμης λύσης του Κυπριακού.

Οι υπογράφοντες την αρχική επιστολή ήταν οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Τάσος Πογιατζής, Στέλλα Πρωτόπαπα-Δινένη, Νίκος Σαββίδης, Μαρί Νίκολσμπι, Σεραφείμ Διάκου, Γιάννης Κούβαρος, Γιώργος Πίππας, Σπύρος Νεοφύτου, Νικόλας Γαλάζης, Παντελής Δημοσθένους, Ελίσα Ξενοφώντας, Κίκης Χριστοφίδης, Γιώργος Γεωργίου, Ηλίας Δινένης, Ντένις Ζήνων, Κλαρίσα Γερμανού, Γλαύκος Βασιλείου, Ορέστης Ρωσίδης, Τζον Στεργίδης και Γιώργος Χατζηπαυλής

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ / Αθανάσιος Γκαβός –

Λονδίνο, Βρετανία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η Τουρκία απαντά με θράσος στις “κόκκινες γραμμές” του Μακρόν: Θα αποτρέψουμε τις γαλλικές αρμάδες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: