Ανησυχία από τα αυξημένα κρούσματα και την επιστροφή των εκδρομέων: 17χρονη με κορωναϊό στο ΑΧΕΠΑ

File Photo: Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ




Στα ύψη η ανησυχία λόγω των αυξημένων κρουσμάτων με κορωναϊό τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας με τους ειδικούς να κρούουν κώδωνα τον κινδύνου, ενόψει μάλιστα της επιστροφής, κυρίως από τα νησιά των εκδρομέων του πρώτου 15νθημέρου του Αυγούστου.
Κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές προβληματίζονται κυρίως για την επιστροφή, κυρίως των νέων, από τις καλοκαιρινές διακοπές, αφού η πιθανή μετάδοση του ιού σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους είναι ο δύσκολος γρίφος.

Σημειώνεται πως για αυτό το λόγο οι ειδικοί έχουν προκρίνει και εφαρμόζονται τόσο έκτακτα μέτρα και δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Κι όλα αυτά, την ώρα που η τελευταία έκθεση, μόλις χτες ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, ήταν αποκαρδιωτική. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 230 νέα κρούσματα του νέου ιού καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο στη χώρα, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας με τον συνολικό αριθμός των κρουσμάτων είναι 6858 και 226 θανάτους συνολικά στη χώρα. Η πλειονότητα των χτεσινών κρουσμάτων καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Αυτό όμως που εντείνει την ανησυχία είναι ο αυξημένος αριθμός των διασωληνωμένων, αφού 23 συμπολίτες μας είναι στις ΜΕΘ και το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί το σύστημα, εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων.

Πάντως ο προβληματισμός των ειδικών εντάθηκε χτες κι από το γεγονός πως μεταξύ των κρουσμάτων αναφέρθηκε και η περίπτωση ενός 17χρονου κοριτσιού που λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ. H νεαρή -για την οποία δεν έχει δοθεί επίσημη ενημέρωση περί του αν πάσχει από υποκείμενο νόσημα- είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και, κατά τις ίδιες πηγές, η κατάστασή της χθες επιδεινώθηκε και κρίθηκε αναγκαίο να διασωληνωθεί.

Τόσο η επιτροπή του ΕΟΔΥ, όσο και μέλη της κυβέρνησης έχουν τονίσει αρκετές φορές τη σημασία που έχει οι νέοι να τηρούν τα μέτρα. Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τακτική σύσκεψη για τον κορωναϊό στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής απηύθυνε έκκληση στους νέους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αριθμοί των τελευταίων ημερών είναι αμείλικτοι: Το Σάββατο ανακοινώθηκαν 230 κρούσματα, την Παρασκευή 254, την Πέμπτη 204 και την Τετάρτη 262 (αρνητικό ρεκόρ μέχρι σήμερα από την έναρξη της πανδημίας) την Τρίτη για μόλις τέσσερα κρούσματα δεν έγραψε τον αριθμό «2» μπροστά ο τριψήφιος αριθμός (είχαν ανακοινωθεί 196) και την Δευτέρα 126. Η αυγουστιάτικη υπερμετάδοση του ιού οδήγησε την κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων ενισχυμένων μέτρων αφού συνολικά από την Δευτέρα 10 Αυγούστου έχουν καταγραφεί 1272 κρούσματα στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στα τελευταία δεδομένα ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας ανέφερε ότι υπάρχει ο φόβος ότι ταξιδιώτες μπορεί να πυροδοτήσουν την επιδημία με την επιστροφή τους, γι’ αυτό και συμβουλεύει όσους επιστρέφουν από διακοπές να «θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να τεθούν σε ένα 7ήμερο οικειοθελή αυτοπεριορισμό. “Πρέπει να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους στην οικογένειά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «δεν χρειάζεται να επιβληθεί ή να δοθεί κάποια οδηγία από την πολιτεία, είναι ευθύνη του καθενός μας να προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, είναι αυτονόητο».

Για την ανησυχία του σχετικά με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωναϊό στη χώρα μας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Ο ίδιος ανέφερε πως είναι αναμενόμενο όσο μεγαλώνει η διασπορά στην Ελλάδα στις νέες ηλικίες ενώ ανησυχία προκαλούν και τα ορφανά κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα. Παράλληλα, ο καθηγητής δήλωσε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και ανεβούν οι διασωληνωμένοι και τα κρούσματα δεν σταθεροποιούνται κάτω από 200 τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε αύξηση των μέτρων και στα αστικά μέτρα ενώ σχετικά με τα νέα μέτρα σημείωσε πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση αν και για την ώρα δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν θα είναι επαρκείς ενώ θα πρέπει να φανεί μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις επόμενες 10 ημέρες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι έχουν εκτεθεί σε μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις (bar, club κλπ) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και αν έχουν στο περιβάλλον τους άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να αποφύγουν την επαφή μαζί του και ίσως θα ήταν χρήσιμο να κάνουν και ένα τεστ ενώ στο χώρο εργασίας θα πρέπει να φοράνε μάσκα.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΕΛΛΑΔΑ

HJ με πληροφορίες από ΕΟΔΥ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr, skai.gr, iefimerida.gr

Δείτε τη διασπορά του καπνού από την πυρκαγιά στη Μεταμόρφωση σε γράφημα του Meteo

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: