Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κύπρο: Ανεγκέφαλοι καταστρέφουν την πατρίδα μας, λέει ο διευθυντής Δασών

File Photo: Δυνάμερις της Κυπριακής Πυροσβεστικής κατασβήνουν πυρκαγιά. KΥΠΕ




Συνεχίζουν να μαίνονται ανεξέλεγκτα αρκετά μέτωπα της πυρκαγιάς από την περιοχή της Δοράς μέχρι και τα Κούκλια, ενώ τιτάνιο αγώνα συνεχίζουν να δίνουν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης.

Η Αστυνομία λαμβάνει καταθέσεις από πάρα πολλά άτομα, κατοίκους της περιοχής για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που πιστεύεται ότι οφείλεται σε εμπρησμό.

  • Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην περιοχή προέκυψαν μαρτυρίες ότι αυτοκίνητα διακινήθηκαν στην περιοχή τις πρωινές ώρες με αποτέλεσμα η Αστυνομία Πάφου να διεξάγει έρευνα προκειμένου να διαφανεί εάν οι οδηγοί αυτών των οχημάτων έχουν σχέση με την πρόκληση της πυρκαγιάς.

Επιπρόσθετα η Αστυνομία Πάφου αναφέρει πως στο ξεκίνημα της φωτιάς όπως διαπιστώθηκε καταγράφηκαν τουλάχιστον έξι διαφορετικές εστίες, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κοινοτάρχης Δοράς ανέφερε ότι αντιλήφθηκε την πυρκαγιά, που βρισκόταν πολύ κοντά στο χωριό, μετά τις 2.30 τα ξημερώματα και αποφάσισε να προχωρήσει στην εκκένωση, για προληπτικούς λόγους. Μαζί με την Αστυνομία και την Πολιτική Άμυνα, χτυπούσαν από πόρτα σε πόρτα και κατάφεραν να μαζέψουν τους κατοίκους στην πλατεία. Στη συνέχεια, τους μετέφεραν στην είσοδο του χωρίου, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να τους μεταφέρουν εκτός, αφού στο μεταξύ αποτράπηκε ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιά στο χωριό.

  • Στο μεταξύ, αγώνα με τις φλόγες δίνουν οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης με πέραν των 30 πυροσβεστικών οχημάτων με τα πληρώματα τους, προωθητές γαιών ενώ σε εφαρμογή τέθηκε και το Σχέδιο Ίκαρος που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς σε δύσβατη περιοχή των χωριών Μούσερε , Αρχιμανδρίτα και Δορά.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέα Κεττή, το μέτωπο Αρχιμανδρίτας είναι στην επιχειρησιακή ευθύνη του Τμήματος Δασών. Όσο αφορά τα μέτωπα Μούσερε και Δορά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είπε ο κ. Κεττής στο ΚΥΠΕ επιχειρεί με 5 και 7 πυροσβεστικά οχήματα με τα πληρώματα τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κεττή στις συγκεκριμένες περιοχές, δεν κινδυνεύουν πλέον κατοικίες και επιπλέον εργάζονται και προωθητές γαιών για διάνοιξη οδών των επίγειων δυνάμεων, η Πολιτική Άμυνα και το Ταμείο Θήρας.

Συγκλονισμένος ο Διευθυντής του Τμ. Δασών

Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου δηλώνει συγκλονισμένος και ταυτόχρονα εξοργισμένος από την «εγκληματική ενέργεια που έχει συντελεστεί εναντίον της πατρίδας μας».

  • «Είμαι πραγματικά συγκλονισμένος. Θέλω να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, να καταδικάσω αυτή την αποτρόπαια πράξη. Αυτή την πράξη από κάποιους ανεγκέφαλους. Αυτό που κάνουν καταστρέφουν την πατρίδα μας. Αυτή η πράξη που έχει γίνει έχει απειλήσει κοινότητες» ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αλεξάνδρου.

Όπως είπε, αυτή η πράξη που γίνεται οδηγεί στο να θρηνήσουμε αθώα θύματα. «Δεν καίνε την άγρια βλάστηση, δεν καίνε τη δασική έκταση. Κινδυνεύουν οι κατοικημένες περιοχές. Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι. Δίνουμε την μάχη. Για μας είναι η μάχη των μαχών και θα την κερδίσουμε, ζητούμε τη βοήθεια των πολιτών για να νικήσουμε αυτή τη μάχη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για εμπρησμό αφού σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων, έχουν εντοπιστεί δεκάδες εστίες, που δείχνουν ότι κάποιοι « μετακινούνταν μεταξύ των χωριών και έβαζαν φωτιά» ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Φιλελεύθερο
Μαρία Κωνσταντίνου
Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Μαίνεται δασική πυρκαγιά στην Κύπρο: Εκκενώθηκε προληπτικά η κοινότητα Δωράς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: