Το Oruc Reis εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα: Νέα navtex εναντίον της ελληνικής αντι-navtex

File Photo: Το «Oruc Reis». Φωτογραφία via General Directorate Of Mineral Research And Explorations of Turkey




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα πολεμικά που το συνοδεύουν,εισήλθαν γύρω στισ 5.25 μ.μ. ώρα Ελλάδος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με πληροφορίες απο διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές της ιστοσελίδας μας Hellas Journal.

Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ούτε από την ελληνική, ούτε από την τουρκική πλευρά.

Η Ελλάδα έχει στην περιοχή μία φρεγάτα και έχει δώσει εντολή να κατευθυνθούν προς το Καστελόριζο άλλες δύο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφάσισε να αντιδράσει στην προσβολή της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, νέα navtex με την οποία αναγγέλλεται η έναρξη των ερευνών από το Oruc Reis εξέδωσε η Τουρκία το απόγευμα της Δευτέρας, στην προσπάθειά της να ακυρώσει την ελληνική αντι-navtex.

Αυτό που δεν είναι σαφές εκτός από το αν τελικά τολμήσουν να κατεβάσουν τα καλώδια στη θάλασσα είναι το ακριβές σημείο στο οποίο στοχεύουν. Υπάρχουν και πηγές που υποστηρίζουν, πάντως, ότι το τουρκικό ερευνητικό κατέβασε τα καλώδια, αλλά αυτή η πληροφορία δεν είναι πλήρως επιβεβαιωμένη.

Την ίδια ώρα που από την Τουρκία διαρρέεται ότι το ερευνητικό πλοίο είχε φτάσει, πληροφορίες του Hellas Journal ανέφεραν ότι το σκάφος εκινείτο με εξαιρετική… αμφιθυμία αλλάζοντας κατευθύνσεις, σαν να μην είχε ληφθεί ακόμη η τελική απόφαση για το σημείο που θα εκδηλωθεί -προφανώς με τελική εντολή του Ταγίπ Ερντογάν- η τελική πρόκληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, βρέθηκε ξανά σε τουρκικά ύδατα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUÇ REİS, παρά τη διαρροή ότι βρικσόταν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ORUÇ REİS μπήκε για ελάχιστα λεπτά στην κυπριακή ΑΟΖ και επέστρεψε σε τουρκικά νερά και στη συνέχεια εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις 4.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το ακολουθούν βρίσκονταν πάνω στη διαχωριστική γραμμή της ελληνικής και της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Πηγές με τις οποίες μιλήσαμε εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι το ερευνητικό της Τουρκίας, θα επιχειρούσει να εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως έγινε σύμφωνα με τις πηγές μας.

H ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ NAVTEX

TURNHOS N/W : 1026/20
MEDITERRANEAN SEA
1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVER IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.
2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA28-455/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
3 ANTALYA TURK RADYO NAVTEX NR. FA26-1024/20 ISSTILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTIUNUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARIERS.
4. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για Άμυνα-Ενέργεια

Διαβάστε ΕΔΩ Γνώμες – Απόψεις

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως το Oruc Reis έφτασε ήδη στην περιοχή για έρευνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: