Ακραίο σενάριο για 700 κρούσματα την ημέρα, τέλος Αυγούστου: Παρασκευή θα κριθούν όλα

File Photo: The report noted that macro-economic and fiscal conditions have further deteriorated as a result of the second wave of the pandemic and a new lockdown imposed in early November to protect public health. ANA – MPA/ANA – MPA/ALEXANDROS VLACHOS




Το σενάριο που έχει τεθεί υπόψη στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, βάσει επιστημονικών μοντέλων, προβλέπει ότι στο τέλος του μήνα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα αγγίζει ή και θα ξεπερνά τα 700.

Είναι βεβαίως ένα ακραίο σενάριο, καθώς η γενική εκτίμηση των αρμόδιων αξιωματούχων, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Καθημερινή» είναι ότι τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα ο μέσος όρος θα παραμείνει γύρω στα 200 ημερησίως (με διακύμανση από 170 έως 230) και τον δείκτη μετάδοσης (R0) να κυμαίνεται από 0,94 έως 1,09.

Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας θέτουν ορόσημο την επόμενη Παρασκευή προκειμένου να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των επιπλέον μέτρων που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Αν έως το τέλος της εβδομάδας αρχίσει να διαφαίνεται τάση ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων.

Διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επιπλέον περιορισμοί στην Αττική, όπου εξάλλου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που ισχύει τις τελευταίες τρεις ημέρες σε Πάρο και Αντίπαρο.

«Ψάχνουν» τη Μύκονο

Αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάντως που παρακολουθούν καθημερινά την κατανομή των νέων κρουσμάτων και ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των ιχνηλατήσεων αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο το «μοντέλο Πόρου» να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανησυχία προκαλούν «τουλάχιστον τρεις περιοχές», ενώ άλλη πηγή ενημέρωσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν ακόμα και εντός της ημέρας επιπλέον μέτρα για το νησί της Μυκόνου.

Κι αυτό διότι από τις ιχνηλατήσεις προκύπτει ότι πολλά από τα κρούσματα που εντοπίζονται π.χ. στην Αττική είχαν προηγουμένως ταξιδέψει στη Μύκονο. Παρομοίως, τα μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο αποφασίστηκαν όταν εντοπίστηκαν σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος (π.χ. Ιωάννινα, Φλώρινα) ασθενείς με COVID-19, κυρίως νεαρής ηλικίας, που είχαν επιστρέψει από ταξίδι στα δύο αυτά νησιά των Κυκλάδων.

Τα μέτρα που θα εξετάζεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες αφορούν κυρίως την τηλεργασία καθώς και τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για όσους γυρίζουν από διακοπές,

Πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία

Στην προγραμματισμένη σύσκεψη της Τετάρτης οι ειδικοί καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία. Αν δηλαδή θα μπορούν να γυρίσουν την επόμενη ημέρα των διακοπών τους στο γραφείο, αν θα πρέπει να υπάρχει ένα διάστημα τηλεργασίας, αν αυτό είναι εφικτό κοκ. Το θέμα αυτό απασχόλησε πολύ και την χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό. Παράλληλα θα εξεταστεί το θέμα των τεστ.

Επιδίωξη είναι να υπάρχουν περισσότερα στοχευμένα τεστ σε συγκεκριμένες περιοχές ή ηλικιακές ομάδες προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος εξάπλωσης του κορωνοϊού στην κοινότητα και να λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα.

Μάσκα παντού στο Δημόσιο

Ήδη από χθες πάντως, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπ. Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, υποχρεωτική καθίσταται η μάσκα για όλους –υπάλληλους και συναλλασσόμενους- στο Δημόσιο.

Στην ίδια κατεύθυνση, στο εξής οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να επανέλθουν σε ένα τα τρία ωράρια λειτουργίας που αφορούν στην προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων (7π.μ – 15.00, 8.00 π.μ. – 16.00 και 9.00 π.μ.- 17.00) ή ακόμα και την παροχή εργασίας σε βάρδιες.

Η επιστροφή στα σχολεία

Παρότι η ημερομηνία για το πρώτο κουδούνι, φαίνεται να έχει κλειδώσει για τις 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με όσα διαβεβαίωσε χθες στο OPEN o κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στις κατ’ ίδιαν συζητήσεις των ειδικών με το Μέγαρο Μαξίμου, μελετώνται διάφορα σενάρια ως προς τα σχολεία, δηλαδή:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους
  • Εκ περιτροπής διδασκαλία (σενάριο που δεν κερδίζει έδαφος τελευταία)
  • Ωράριο με εναλλαγή πρωινού- απογευματινού και εύλογη απόσταση μεταξύ των συμμαθητών.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

HJ με πληροφορίες από Καθημερινή, Πρώτο Θέμα, iefimerida

15.000 οι ασυμπτωματικοί φορείς που δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι λέει ο καθηγητής Δερμιτζάκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: