Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη: Κι όμως, Ελλάδα και Ιταλία αντέχουν ακόμα…

FILE PHOTO: Καλοκαιρινά στιγμιότυπα από το Ναύπλιο. Η ζέστη του καλοκαιριού γέμισε τις παραλίες του Ναυπλίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Η ανάλυση της εφημερίδας Financial Times, δείχνει ότι τα κρούσματα στη Γαλλία αυξάνονται, ωστόσο η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλα κράτη, όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα.

Την ανάλυση υπογράφουν οι George ParkerJohn BurnMurdoch, και Clive Cookson.

Ο κατάλογος των χωρών με επιβολή καραντίνας για ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη Βρετανία επανεξετάζεται κάθε εβδομάδα, αλλά οι υπουργοί ενδέχεται να κινηθούν γρηγορότερα, εάν υπάρξει ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων σε μια συγκεκριμένη χώρα.

Η Ολλανδία μπορεί να είναι η πιο πιθανή υποψήφια μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών για επιβολή νέων περιορισμώννέους στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν. Τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση του κατά πόσον οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη Βρετανία θα πρέπει να απομονωθούν δεν έχουν δημοσιευτεί, αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι διενεργείται κάποιος αριθμός διαγνωστικών τεστ.

Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων Covid-19 που αναφέρθηκαν εξαρτάται εν μέρει από το πόσο διεξοδικό είναι το πρόγραμμα τεστ της χώρας. Το βασικό μέτρο για αυτό είναι το ποσοστό «θετικότητας» (“positivity” rate) – το ποσοστό των δοκιμών που δίνουν θετικό αποτέλεσμα – το οποίο δείχνει εάν διεξάγεται ικανός αριθμός διαγνωστικών τεστ για τον εντοπισμό περισσότερων κρουσμάτων.

Η υψηλή θετικότητα υποδηλώνει έμφαση στη διενέργεια τεστ στους ασθενείς με έντονα συμπτώματα, ενώ μια χαμηλότερη τιμή σημαίνει περισσότερα τεστ σε άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

  • Η Ελλάδα και η Σουηδία, δύο χώρες με πληθυσμό παρόμοιου μεγέθους, είχαν εντυπωσιακά διαφορετικά ποσοστά θετικότητας. Η Ελλάδα διενήργησε κατά μέσο όρο 20.310 τεστ την ημέρα κατά την τελευταία εβδομάδα και διαπίστωσε 73 λοιμώξεις, ένα ποσοστό θετικότητας 0,36 τοις εκατό.

Η Σουηδία, η οποία πραγματοποίησε 7.566 καθημερινές δοκιμές, διαπίστωσε 204 θετικά περιστατικά – ποσοστό θετικότητας 2,69 τοις εκατό. Χρησιμοποιώντας αυτό το μέτρο υπολογισμού, η χειρότερη έξαρση κρουσμάτων της Ευρώπης εντοπίζεται στη Ρουμανία (το 7% των τεστ είναι θετικό), στην Ισπανία (5%), στη Βουλγαρία (4,8%) και στην Κροατία (4,6%).

Αντιθέτως, οι ΗΠΑ, καταγράφουν μέσο ποσοστό θετικότητας 7,4%. Αυτό συγκρίνεται με 1,2% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1,73% στην Ολλανδία – αν και το τελευταίο ποσοστό αυξήθηκε κατά τα δύο τρίτα σε μια εβδομάδα.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι δύο από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών της Μεσογείου, η Ιταλία και η Ελλάδα, συγκρατούν την εξάπλωση του  Covid-19 με αξιοσημείωτη επιτυχία. Η Ιταλία, η οποία επλήγη περισσότερο όταν η πανδημία χτύπησε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, έχει μόλις 0,48 νέα περιστατικά την ημέρα και ποσοστό θετικότητας 1%.

ΠΗΓΗ: UK quarantine measureswhere are the Covid hotspots?

Τα πάρτι, τα ποτά και τα ξενύχτια προκάλεσαν αύξηση των κρουσμάτων: Το “δράμα” της Μυκόνου!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: