Αυτό είναι το απαράδεκτο κείμενο της New York Times για την Ελλάδα και το μεταναστευτικό

FILE PHOTO: ANA -MPA/ORESTIS PANAGOTOU




Με θέμα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται προσφυγικό στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, ασχολείται εκτενές ρεπορτάζ ανταπόκριση των Patrick Kingsley and Karam Shoumali από τη Ρόδο με  τίτλο Taking  Hard Line, Greece Turns Back Migrants by Abandoning Them at Sea” [Ακολουθώντας σκληρή γραμμή, η Ελλάδα, επαναπροωθεί μετανάστες εγκαταλείποντάς τους στη θάλασσα] δημοσιεύεται στην εφημερίδα New York Times.

Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε το απαράδεκτο δημοσίευμα, το οποίο καθοφηγήθηκε από την Τουρκία. Η διάψευση εδώ.

Πολλοί ΄Ελληνες  έχουν ενοχληθεί με τους δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο και τώρα ως φαίνεται “η νέα συντηρητική κυβέρνηση έχει μια νέα μέθοδο για να τους αποκλείσει”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στον υπότιτλο του δημοσιεύματος.

H ελληνική κυβέρνηση έχει μυστικά απωθήσει περισσότερους από 1000 πρόσφυγες από τα ευρωπαϊκά σύνορα τους τελευταίους μήνες, μεταφέροντας πολλούς από αυτούς στα όρια των χωρικών της υδάτων και στη συνέχεια εγκαταλείποντάς τους σε φουσκωτά, ενίοτε σε υπερφορτωμένες λέμβους, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Επισημαίνεται ότι από τον περασμένο Μάρτιο έλληνες αξιωματούχοι έριξαν στη θάλασσα τουλάχιστον 1.072 αιτούντες άσυλο, σε 31 ξεχωριστές επαναπροωθήσεις σύμφωνα με ανάλυση αποδεικτικού υλικού τριών ανεξάρτητων παρατηρητών, δύο πανεπιστημιακών ερευνητών και της τουρκικής ακτοφυλακής.

Πέραν της εξέτασης του προαναφερθέντος υλικού οι ΝΥΤ, πήραν συνέντευξη και από τους επιζήσαντες από 5 επαναπροωθήσεις ενώ εξέτασαν φωτογραφικό υλικό και βίντεο και από τις 31.

Πρόσφυγας από τη Σύρια κάνοντας λόγο για απάνθρωπη συμπεριφορά καταγγέλλει στους ΝΥΤ ότι έλληνες αξιωματούχοι συνέλαβαν την ίδια και άλλα 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο μωρά και, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι, τους μετέφεραν από κέντρο κράτησης στη Ρόδο στις 26 Ιουλίου και τους εγκατέλειψαν σε σωστική λέμβο χωρίς κινητήρα ενώ στη συνέχεια διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή.

Aπό την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε παραβίαση ενώ παρατίθενται δηλώσεις του έλληνα κυβερνητικού εκπρόσωπου κ. Στέλιου Πέτσα, σύμφωνα με τις οποίες οι ελληνικές αρχές δεν εμπλέκονται σε μυστικές δραστηριότητες και η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι τηρεί το Διεθνές Δίκαιο, τις Συμβάσεις και τα πρωτόκολλα, το οποίο ισχύει και για τη στάση της έναντι προσφύγων και μεταναστών.

Από το 2015, κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία στηρίζονταν στην Τουρκία και τη Λιβύη για την ανάσχεση του προσφυγικού. Αυτό που άλλαξε τώρα, σύμφωνα με ερευνητές και παρατηρητές, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε την κατάσταση στα χέρια της. Aναφέρεται ότι οι μετανάστες αφήνονται σε τρύπιες λέμβους μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ενώ σε άλλες περιπτώσεις έλληνες αποσυνδέουν τις μηχανές.

Αυτές οι επαναπροωθήσεις είναι εντελώς παράνομες, από κάθε άποψη Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δίκαιου, πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή, αναφέρει ο καθηγητής Francois Crepeau, ειδικός σε θέματα διεθνούς δικαίου και πρώην εισηγητής του ΟΗΕ για θέματα δικαιωμάτων προσφύγων.Κάποτε οι Έλληνες συναισθάνονταν τα βάσανα των μεταναστών αλλά πολλοί πλέον έχουν ενοχληθεί και είναι εχθρικοί μετά από μια πενταετία κατά την οποία η Ελλάδα λαμβάνει  περιορισμένη βοήθεια από την ΕΕ ενώ χιλιάδες αιτούντες άσυλο συνωστίζονται στα ελληνικά νησιά.

Μετά τις τελευταίες εκλογές, η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει υιοθετήσει μια σαφώς σκληρότερη γραμμή έναντι των μεταναστών και προσφύγων από τη Σύρια. Η σκληρότερη αυτή γραμμή συνδέεται με τις εντάσεις στην Τουρκία η οποία ήδη έχει υποδεχθεί 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, περισσότερους από κάθε άλλο κράτος.Η Ελλάδα θεωρεί ότι η Τουρκία έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες για να αυξήσει την πίεση προς την ΕΕ προκειμένου να τη βοηθήσουν στη Συρία.

Αλλά αυτό έχει αυξήσει την πίεση στην Ελλάδα σε μια συγκυρία όπου τα δύο κράτη έχουν διαφωνίες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στην προώθηση χιλιάδων μεταναστών από τις τουρκικές αρχές  στα ελληνοτουρκικά σύνορα στα τέλη Φεβρουαρίου, που  οδήγησαν στο πυροβολισμό τουλάχιστον ενός  Σύρου πρόσφυγα και την άμεση παράτυπη εκδίωξη εκατοντάδων μεταναστών που έφτασαν στα σύνορα.

Επί σειρά ετών έλληνες αξιωματούχοι κατηγορούνταν για απωθήσεις και εκδιώξεις μεταναστών σε σποραδική βάση, συνήθως πριν να φτάσουν σε ελληνικό έδαφος. Σήμερα, και λόγω της πανδημίας, η στάση της Ελλάδας είναι σαφώς πιο συστηματική και συντονισμένη.

Εκατοντάδες μετανάστες έχουν στερηθεί ο δικαίωμα αίτησης ασύλου ακόμα και επί ελληνικού εδάφους και τους έχει απαγορευθεί η άσκηση ενδίκων μέσων κατά της εκδίωξης τους. Σύμφωνα με τον καθηγητή  Francois Crepeau, η Ελλάδα εκμεταλλεύθηκε την συγκυρία του κορωνοϊού προκειμένου να κλείσει τα σύνορά της σε όποιον επιθυμεί.

Αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα, ελλείψει κριτικής από πλευράς ΕΕ έχει σκληρύνει τη στάση της στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες. Μετανάστες που φτάνουν σε ελληνικά νησιά τοποθετούνται σε τρύπιες βάρκες, αφήνονται στη θάλασσα και στη συνέχεια διασώζονται από την τουρκική ακτοφυλακή.Αυτή η πρακτική δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα, αναφέρει ερευνήτρια του Irish Center for Human Rights και μια από τις πρώτες που επεσήμανε το φαινόμενο, κάνοντας λόγο για ένα νέο, βίαιο τρόπο επαναπροώθησης που εφαρμόζεται σε πολλά νησιά του Αιγαίου.

Η Σύρια καταγγέλλει στους ΝΥΤ ότι τον Ιούλιο συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές και κρατήθηκε σε αυτοσχέδιο κέντρο κράτησης στη Ρόδο αφού προηγουμένως παρέδωσε τα έγγραφα ταυτοποίησης της. Δημοσιογράφος των ΝΥΤ μπόρεσε να εντοπίσει την τοποθεσία του κέντρου κοντά στο λιμάνι χρησιμοποιώντας υλικό που μαγνητοσκοπήθηκε από δυο επιβάτες.

Σύμφωνα με δηλώσεις ακτοφύλακα και αξιωματούχου της Δημαρχίας η τοποθεσία εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Λιμενικού, το οποίο ανήκει στην ελληνική ακτοφυλακή. Παλαιστίνιος πρόσφυγας επιβεβαιώνει την κατάθεση της Σύριας ενθυμούμενος ότι είχαν μιλήσει και ότι της είχε δώσει φάρμακα για την πίεση τα οποία της είχαν αρνηθεί οι Έλληνες αξιωματούχοι.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι κρατούμενοι αντί να οδηγηθούν σε εγκατάσταση άλλου νησιού και στη συνέχεια στην Αθήνα, όπως τους είχαν πει οι Έλληνες αξιωματούχοι, οδηγήθηκαν σε λέμβους οι οποίες αφέθηκαν στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία όπου κινδύνευσε η ζωή τους ενώ τελικά διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή.

Kαταγγελίες κάνει και ένας 24χρονος Παλαιστίνιος ο οποίος  μεταξύ άλλων καταθέτει ότι οι ελληνικές αρχές στις ακτές της Σάμου τους μετέφεραν σε λέμβους οι οποίες ξεφούσκωσαν λόγω του βάρους ενώ βίντεο στο κινητό του δείχνει ότι λέμβοι που τελικά επιβιβάστηκαν ρυμουλκήθηκαν προς τα ανοικτά από ένα μεγάλο λευκό πλοίο. Υλικό της τουρκικής ακτοφυλακής δείχνει τις ίδιες λέμβους να διασώζονται από τούρκους αξιωματούχους αργότερα.

Αναφέρεται επίσης ότι οι ελληνικές αρχές αδρανοποιούν τις μηχανές των λέμβων και ότι σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις μετανάστες εγκαταλείφθηκαν στην ακατοίκητη νήσο Ciplak εντός τουρκικών υδάτων αντί να τοποθετηθούν σε λέμβους. Οι σχετικές μαρτυρίες επιβεβαιώνονται από την τουρκική ακτοφυλακή ενώ ΜΚΟ όπως η HRW ισχυρίζονται ότι μετανάστες που ζούν μόνιμα στην Ελλάδα εκδιώκονται μυστικά από τις ελληνικές αρχές, χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, μέσω του Έβρου.

H εποπτεύουσα τη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ylva Johansson δηλώνει ότι ανησυχεί για τις κατηγορίες αυτές αλλά δεν έχει την αρμοδιότητα να τις ερευνήσει. “Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα παραβιάζοντας ευρωπαϊκές αξίες και ανθρώπινα δικαιώματα. Ο έλεγχος των συνόρων πρέπει να συμβαδίζει με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων”, δηλώνει σε σχετικό ηλεκτρονικό της μήνυμα.

Το δημοσίευμα συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει σωστική λέμβο να προσεγγίζει τη Λέσβο,  άφιξη μεταναστών στις ακτές της Λέσβου τον Φεβρουάριο, συμπλοκές μεταναστών και των ελληνικών αρχών στα ελληνοτουρκικά σύνορα το Μάρτιο, αυτοσχέδιο κέντρο κράτησης στη Ρόδο και διάσωση πρόσφυγα από τις τουρκικές αρχές (η παραχώρηση της φωτογραφίας έγινε από την τουρκική ακτοφυλακή).

ΠΗΓΗ: New York Times

Σκληρή απάντηση Μηταράκη στους NY Times: Παρέχουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: