Αυτές είναι οι κρυφές πτυχές της επιτυχημένης αντίδρασης της Ελλάδας στο Καστελόριζο

FILE PHOTO: Τα πληρώματα των πυραυλακάτων, των ταχέων σκαφών που περιπολούν σε όλο το μήκος του Αιγαίου αποτελούν το μακρύ δόρυ του Πολεμικού Ναυτικού, το ίδιο και τα πληρώματα όλων των μάχιμων μονάδων επιφανείας του Στόλου όπου γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις νησίδες που θα τους κρύψουν και θα εμφανιστούν την κατάλληλη στιγμή ως η απόλυτη δύναμη αποτροπής. Στην εικόνα είναι το χάραμα στο Αρχιπέλαγος με τους exocet των πλοίων κατευθυνομένων βλημάτων. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό
Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΙΜΠΡΑ

Ποια πιστεύω ότι είναι η δικιά μας σιωπηλή νίκη στο επεισόδιο με την Τουρκία για την οποία δεν έχω διαβάσει τίποτα πουθενά.

Τα γεωπολιτικά δεν με ενδιαφέρουν και πολύ για να πω την αλήθεια καθώς σε τέτοιες χοντρές καταστάσεις είμαστε μόνοι και όλα καταλήγουν στην σωστή συνεργασία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και τελικά στα παλικάρια και στα κορίτσια των ΕΔ.

Αυτές είναι λοιπόν μερικές από τις κρυφές πτυχές της επιτυχημένης μας αντίδρασης:

1. Μετά από μια τεράστια οικονομική κρίση, η κατάσταση του στόλου είναι πάνω κάτω γνωστή… Οι Τουρκικές υπηρεσίες το ξέρουν καλά αυτό σίγουρα και πόνταραν πάνω του. Παρόλα αυτά, ο ναύσταθμος άδειασε!!! και γέμισε το Αιγαίο και η Αν. Μεσόγειος με όλο το στόλο σε ανέλπιστα γρήγορο ρυθμό και κυρίως λόγω στις πραγματικά ηρωικές προσπάθειες των πληρωμάτων. Δεν είναι και λίγο από το πουθενά να βλέπεις μονάδες που δεν περίμενες. Αυτή η άμεση κινητοποίηση κάθε μονάδας και ο καταιγιστικός εγκλωβισμός καθενός Τουρκικού σκάφους ανέτρεψε κάθε σχεδιασμό των απέναντι. Εμείς θα χάναμε μερικά πλοία. Αυτοί θα έχαναν έναν στόλο. Κι αυτό δεν είναι δικιά μου εκτίμηση αλλά ατόμων τα οποία είμαστε τυχεροί που βρίσκονται εκεί που βρίσκονται αυτή την ιστορική στιγμή.

2. Η αποφασιστικότητα και η ευρυματικότητα των πληρωμάτων ήταν πραγματικά πρωτοφανής. Αλλαγές σε κινητήρες ελικοπτέρων που θέλουν πάνω από εβδομάδα ολοκληρώθηκαν σε ελάχιστες ώρες. Άπειρα χρόνια προβλήματα μονάδων επιφάνειας αντιμετωπίστηκαν άμεσα για να καταφέρουν να πάρουν θέσεις εκεί που έκρινε η ηγεσία. Ουσιαστικά, τα πληρώματα μας έλυσαν τα χέρια της ηγεσίας κάνοντας μαγικά. Άπειρα προβλήματα σε διαθεσιμότητα πλοίων λύθηκαν αστραπιαία λόγω της υπέρβασης που έκαναν υπαξιωματικοί και αξιωματικοί των οποίων τα ονόματα δεν θα γίνουν ποτέ γνωστά.

3. Τα πληρώματα των υποβρυχίων μας απέδειξαν άλλη μια φορά ότι είναι ό,τι πιο επαγγελματικό, καταρτισμένο και ικανό διαθέτει αυτή η χώρα. Ακόμα ψάχνουν οι απέναντι…

4. Υπήρξε ένα κύμα φρέσκων και αξιόμαχων αποστράτων οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν παρόντες αν και δεν ήταν ανάγκη. Αυτό είναι ενδεικτικό του ηθικού των ΕΔ. Αυτό είναι επίσης απίστευτα σήμαντικο καθώς απέναντι μας έχουμε μια Τουρκία που καταδιώκει και φυλακίζει τα πιο έμπειρα στελέχη της, ενώ εμείς σε κρίσιμες στιγμές φαίνεται ότι λαμβάνουμε τεράστιες ενέσεις εμπειρίας. Αυτό από μόνο του είναι ο κρυμμένος μας άσσος.

5. Η ηγεσία του ΠΝ έδειξε ότι είναι πραγματικά ό,τι πιο καταρτισμένο, επιχειρησιακό, εμπνευσμένο και ετοιμοπόλεμο είχαμε στην σύγχρονη ιστορία. Και το λέω αυτό με συγκίνηση.

6. Και πάνω απ’όλα, η πολιτική ηγεσία συνεργάστηκε άψογα με την στρατιωτική, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτό που δεν είχαμε μέχρι τώρα τουλάχιστον δείξει – αποτρεπτική ισχύ.

Οι ιστορίες που ακούω είναι πολλές και είναι συγκινητικές. Τα ίδια συνέβησαν και σε ΣΞ και ΠΑ. Το τι θα γίνει στη συνέχεια και πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε αλλά επίπεδα, αυτό το ξέρουν άλλοι. Εγώ το μόνο που ξέρω είναι ότι είμαι περήφανος, υπόχρεος, και εθνικά και προσωπικά ευγνώμων.

Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς. Δεν παίζεστε.

Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για Άμυνα-Ενέργεια

Διαβάστε ΕΔΩ Γνώμες – Απόψεις

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Υπάρχει “deal” για διάλογο ή ο Ακάρ καρφώνει και τινάζει στον αέρα τους διαύλους επικοινωνίας;

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal