Ξεκάθαρα δεδομένα στην κρίση από Μακρόν: Απόλυτη η αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Κύπρου, Εμάνουελ Μακρόν και Νίκος Αναστασιάδης ανεβαίνουν αγκαλιασμένοι τα σκαλιά του προεδρικού Μεγάρου στο Παρίσι. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON




Την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα στο ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχιών τους από την Τουρκία, επανέλαβε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τις δηλώσεις του υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στα Ηλύσια Πεδία, για τη σημερινή τους συνάντηση.

Από τη πλευρά της Γαλλίας η δήλωση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται τη στιγμή της κρίσης μετά τις παράνομες και προκλητικές navtex της Τουρκίας που απειλεί με παράνομες έρευνες δεσμεύοντας περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας και της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η εμμονή Ερντογάν δίνει τη δυνατότητα για μια ακόμη φορά στον πρόεδρο Μακρόν όχι μόνο να επαναλάβει τη στήριξή του προς τα θιγόμενα κράτη αλλά να αναδείξει τον νέο ηγετικό ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Γαλλία σε μια περιοχή από όπου ουσιαστικά έχουν αποσυρθεί οι ΗΠΑ, αφήνοντας ένα κενό που επιτρέπει στην Τουρκία να φαντασιώνεται ότι θα αναλάβει το «γενικό κουμάντο».

Και σε αυτή τη λογική ανακοίνωσε Σύνοδο Κορυφής των Επτά χωρών της Μεσογείου για τα τέλη Αυγούστου στο Παρίσι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε στις δικές του δηλώσεις πριν από τη συνάντηση τον ηγετικό ρόλο του ιδίου του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΕΕ, τονίζοντας πως η Γαλλία αναδεικνύεται ως μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην ΕΕ.

Ο κ. Μακρόν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της Ένωσης μας, όπως είπε, να παραβιάζεται και να απειλείται. «Το γνωρίζετε ότι μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Γαλλίας πάνω σε αυτό το ζήτημα», τόνισε.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες αλλά και του κυπριακού λαού, για το ενδιαφέρον και τη σταθερή θέση της Γαλλίας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού.

«Η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο. Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση».

Ιδιαίτερα, ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει έτσι ώστε η Μεσόγειος να μην είναι μια περιοχή υπό τον έλεγχο είτε της Τουρκίας είτε άλλων δυνάμεων και όχι της Ευρώπης. Οι πρωτοβουλίες αυτές, τόνισε, αναδεικνύουν ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρώπης και να μην περιορίζεται σε διακηρύξεις αλλά να αναλαμβάνει μέσα από πρωτοβουλίες ηγετικό ρόλο και να συμπαραστέκεται σε κράτη μέλη.

Όπως είπε, αυτά που καταγράφονται με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου, τα όσα διαδραματίζονται στη Συρία, στο Ιράκ, στην Ελλάδα αυτές τις ώρες αλλά και στην Λιβύη, καταδεικνύουν πόσο υπάρχει ένα κενό από πλευράς Ευρώπης, και πόσο μέσα από τις πρωτοβουλίες του κ. Μακρόν διαφαίνεται μια ακτίδα ελπίδας που τρέφουν οι ευρωπαϊκοί λαοί και ιδιαίτερα οι χώρες που επηρεάζονται.

Hellas Journal, με πληροφορίες από ΚΥΠΕ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Μίλησε ο Μακρόν: Σοβαρό λάθος να αφήσουμε στα χέρια της Τουρκίας την ασφάλεια της Μεσογείου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: