Τσοβόλας για Παπαγγελόπουλο: Ζητά πριν το πόρισμα να εξεταστεί η αίτηση ακυρότητας

File Photo: Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο συνήγορός του Δημήτρης Τσοβόλας (Α) στη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την διερεύνηση αδικημάτων που τυχών έχουν τελεστεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Να σταματήσουν να θυσιάζουν τη νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο βωμό μικροπολιτικών συμφερόντων, καλεί Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής, ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος του Δ. Παπαγγελόπουλου. Με αφορμή δημοσιεύματα που φέρουν την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, να καταθέτει την προσεχή εβδομάδα το πόρισμα της, προτού διαβιβάσει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών την αίτηση ακυροτήτων που έχει υποβάλλει ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο Δ. Τσοβόλας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στις 10.7.2020 ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατέθεσε αίτηση στην Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή, που απευθύνεται στο Συμβούλιο Πλημ/κών Αθηνών, με την οποία ζητεί την κήρυξη ακυροτήτων και την άρση των αμφισβήτησεων (κατ’ άρθρο 244 παρ. 5 Κ. Π. Δ.) που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης. Σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή που λειτουργεί ως Εισαγγελέας Πλημ/κών που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, έχει νομική υποχρέωση να φέρει την αίτηση αυτή στην Επιτροπή για σύνταξη πρότασης προς το Συμβούλιο Πλημ/κών Αθηνών, προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση. Δεν έχει δικαίωμα η Επιτροπή να κρατήσει την αίτηση και να μην διαβιβάσει πρότασή της – όποια και αν είναι αύτη- στο Συμβούλιο Πλημ/κων, που μόνο αυτό έχει κατά νόμο αρμοδιότητα να δεχτεί ή να απορρίψει την αίτηση αυτή. Μάλιστα μέχρι το Συμβούλιο Πλημ/κών να αποφανθεί επί της αιτήσεως αυτής, η Ολομέλεια της Βουλής, που λειτουργεί ως συλλογικός Εισαγγελέας, δεν μπορεί να αποφασίσει για την άσκηση ή μη δίωξης κατά του Παοαγγελοπουλου, γιατί αν ακυρωθεί η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχει νόημα η συζήτηση στην Επιτροπή για το πόρισμα και στην Ολομέλεια της Βουλής για την άσκηση της δίωξης. Δυστυχώς διαβάζουμε από διαρροές που έγιναν από την Βουλή, ότι η Επιτροπή δεν θα συζητήσει την αίτηση και δεν θα συντάξει πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημ/κών προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση. Αν η Κοινοβουλευτική Επιτροπή θέσει στο αρχείο την ανωτέρω αίτηση του Παπαγγελόπουλου και δεν προωθήσει πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημ/κών και αν προχωρήσει χωρίς την έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημ/κών στην σύνταξη πορίσματος και η Ολομέλεια της Βουλής στην λήψη απόφασης για άσκηση ποινικής δίωξης, αυτά θα είναι και εκ προθέσεως παράνομα, αλλά και αξιόποινα. Παράλληλα μια τέτοια ενέργεια θα θυμίζει λογικές “του αποφασίζουμε και διατάσσουμε”. Δεν θα τους περάσει όμως, γιατί η αίτηση αυτή θα κατατεθεί απευθείας στο Συμβούλιο Πλημ/κών Αθηνών, οπότε είναι υποχρεωμένο αυτό να ζητήσει την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής. Επί τέλους η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ας σταματήσουν να θυσιάζουν τη νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο βωμό των μικροκομματικών συμφερόντων. Η συνέχιση της προκλητικής αυθαιρεσίας δηλητηριάζει περαιτέρω το ήδη αρνητικό πολιτικό κλίμα και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλη οικονομική, κοινωνική και εθνική κρίση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο Ερντογάν, θέτει την Τουρκία εκτός Δύσης με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, λέει ο Χρηστίδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: