Τραβάει το σκοινί ο Ακάρ: Περιμένουμε μια συγνώμη από τους φίλους μας τους Γάλλους

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Photo via Twitter, Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας




Συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα περιφερειακά ζητήματα και κυρίως η Λιβύη.

Όπως μεταδίδει η Μαρία Ζαχαράκη στο ethnos.gr, ο Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε ότι πρέπει να αυξηθούν οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις ή επιδείνωση των σχέσεών μας. Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ μας για ορισμένα θέματα, αλλά ο διάλογος είναι ο τρόπος επίλυσής τους».

«Υπήρξε ένα πρόβλημα μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και διερευνάται από το ΝΑΤΟ. Ο Ακάρ μου έδωσε επίσης λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα. Αυτές οι πληροφορίες κοινοποιούνται και στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αναφερόμενος στη Συρία και τη Λιβύη, ο Ζοζέπ Μπορέλ υποστήριξε ότι η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για την αποφυγή συγκρούσεων σε αυτές τις περιοχές, σημειώνοντας, ταυτόχρονα ότι αίτημα της ΕΕ είναι η διασφάλιση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία, καθώς και να επιτραπεί στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις χώρες τους, ενώ για τη Λιβύη ανέφερε ότι αίτημα αντίστοιχα της ΕΕ είναι η κατάπαυση πυρός και η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ακάρ: Απαράδεκτη η προσέγγιση της ΕΕ για Τουρκία

Ακάρ και Μπορέλ προήδρευσαν της συνάντησης των αντιπροσωπειών, όπου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε πως «είχαμε μια πολύ χρήσιμη, ειλικρινή, παραγωγική συνομιλία, που αποτελεί συνέχεια των συνομιλιών μας στο παρελθόν», προσθέτοντας ότι «ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για διμερή και περιφερειακά ζητήματα, ιδίως για τη Λιβύη και τη Συρία».

Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε την ανάγκη για μία αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, η οποία θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές αλλά και την περιοχή, αν και κατηγόρησε την ΕΕ για «μονομερείς, μη αντικειμενικές, προκατειλημμένες προσεγγίσεις, που αγνοούν τα δικαιώματα, τη συνάφεια και τα συμφέροντα που έχει η χώρα μας», χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα ως «απαράδεκτες».

«Οι γαλλικοί ισχυρισμοί είναι ψευδείς»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας παρουσίασε επίσης στον Ζοζέπ Μπορέλ έγγραφα και πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό στη Μεσόγειο ανάμεσα σε τουρκικά και γαλλικά πλοία.

«Το εξηγήσαμε με πολύ σαφή τρόπο. Επομένως, για άλλη μια φορά αποδείξαμε ότι οι γαλλικοί ισχυρισμοί δεν αντικατοπτρίζουν τα γεγονότα. Ήταν πληροφορίες που έχουμε δώσει και στις στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του ΝΑΤΟ. Επομένως, οι Γάλλοι φίλοι μας θα αποκτήσουν με κάποιο τρόπο αυτές τις πληροφορίες και τα γεγονότα θα γίνουν πλήρως κατανοητά. Άρα μετά την αξιολόγηση αυτών των πληροφοριών από τους Γάλλους συμμάχους μας και τη διαπίστωση της αλήθειας, περιμένουμε μια συγγνώμη από τους Γάλλους φίλους μας», υπογράμμισε ο Χουλουσί Ακάρ, επισημαίνοντας ότι στην Τουρκία οι προσδοκίες είναι υψηλές για τον κ. Μπορέλ.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε ειδήσεις για όλο τον ΚΟΣΜΟ

Η Süddeutsche Zeitung κατακεραυνώνει τον Ερντογάν: Δεν ικανοποιείται με τον ρόλο μίας περιφερειακής δύναμης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: