Τραγωδία στο Μάτι: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για αναβάθμιση κατηγορητηρίου σε κακούργημα

File Photo: Ερείπια μετά την πυρκαγιά στο Μάτι. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Τις επόμενες ημέρες θα κρίνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών αν τελικά θα αποδοθούν κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες για την τραγωδία στο Μάτι σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων από την Πυροσβεστική.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη υπάρξει δεύτερο αίτημα του ανακριτή της υπόθεσης Αθανάσιου Μαρνέρη για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου με την άσκηση δίωξης για θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο πολιτών.

Ο ανακριτής του 6ου Ανακριτικού τμήματος επανέρχεται για δεύτερη φορά, με αίτημα του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών που αρνήθηκε αντίστοιχο αίτημα που κατέθεσε ο κ. Μαρνέρης πριν ένα μήνα, με το οποίο ζητά την απαγγελία κακουργηματικού βαθμού κατηγορίας σε βάρος 12 προσώπων, ήδη εμπλεκόμενων στην υπόθεση, επικαλούμενος τα στοιχεία που ήδη έχει συγκεντρώσει από την πολύμηνη έρευνα του αλλά και όσα είδαν πλέον το φως της δημοσιότητας με τις καταγγελίες του επιπυραγού Δημήτρη Λιότσου, πραγματογνώμονα της Εισαγγελίας κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης για την φωτιά που άφησε πίσω της 102 νεκρούς.

Από την πλευρά του το αίτημα του ανακριτή για συμπληρωματική δίωξη στην υπόθεση φωτιάς στο Μάτι αιτιολόγησε ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων, Αντώνης Φούσας.

Ενδεχόμενος δόλος λέει ο δικηγόρος της οικογένειας

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Φούσας ανέφερε ότι για να χαρακτηριστεί κακούργημα το αδίκημα πρέπει να υπάρχει δόλος και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενος δόλος, καθώς  δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου τα ενάερια μέσα, αεροπλάνα κι ελικόπτερα.

«Και είναι ανεξήγητο γιατί δε χρησιμοποιήθηκαν και ειδικά όταν ξέρεις ότι η φωτιά τρέχει, ότι ο κόσμος δεν ειδοποιήθηκε, ότι οι οικισμοί δεν εκκενώθηκαν», σημειώνει και συνεχίζει:

«Η Αττική είχε χαρακτηριστεί από την προηγούμενη μέρα ότι έχει βαθμό επικινδυνότητας για πυρκαγιά τέσσερα. Άρα ο νόμος λέει να οργανωθείτε ώστε να είστε έτοιμοι. Δεν ξέρω αν οργανώθηκαν περιφέρεια, πυροσβεστική, ΓΓΠΠ και αστυνομία, κατά τα φαινόμενα φαίνεται πως όχι.

Αντί να φέρουν όλα τα πυροσβεστικά μέσα από την Κορινθία, από την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, από την Ήπειρο, από την Πελοπόννησο, πήραν όλα τα πυροσβεστικά μέσα και τα πήγαν στην Κινέττα με αποτέλεσμα στην Ανατολική Αττική να μην υπάρχουν δυνάμεις.

Όταν στις 16.30 το μεσημέρι εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, τη φωτιά δεν την πρόλαβαν, γιατί δεν υπήρχαν πυροσβεστικά μέσα εκεί και δεν ήρθαν και γρήγορα. Γιατί έχουμε και ασύρματο που λέει «σπεύστε και στείλτε στο Νταού Πεντέλης αυτοκίνητα, αεροπλάνα κλπ».

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΣΚΑΪ

Απολύτως απαραίτητη η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, τονίζει ο καθηγητής Γώγος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: