Τραγικό: Τόσα χρόνια συμβούλευε «προσωπικές απόψεις» τις ελληνικές κυβερνήσεις ο κ. Ροζάκης;

Ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης στην εκπομπή του δημοσιογράφου Γιώργου Σαχίνη (δεξιά πάνω). Φωτογραφία ΚΡΗΤΗ TV




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συνήθως η πρώτη προσπάθεια συγκάλυψης είναι η επίκληση ότι «εξέφραζε προσωπικές απόψεις» και στη συνέχεια αναζητείται μια πρόφαση για να τερματιστεί η συνεργασία.

Αυτό έγινε και με τον καθηγητή Χρήστο Ροζάκη, του οποίου οι δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV, για το Καστελλόριζο προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Οι δηλώσεις Ροζάκη έγιναν την περασμένη Παρασκευή και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε χθες με μια ανακοίνωση, η οποία δεν αφορά την ουσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος λοιπόν (όχι επίσημη ανακοίνωση, αλλά πηγές, κύκλοι ΥΠΕΞ) αναφέρει ότι:

  • «Ο κ. Ροζάκης εξέφρασε μόνον προσωπικές απόψεις. Επιπλέον, από τις 7 Ιουνίου του 2020 έληξε η τριετής θητεία του κ. Ροζάκη στο Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών και δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Άλλωστε, με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΕΞ, καταργείται η αυτοτελής διεύθυνση του Επιστημονικού Συμβουλίου και μαζί με το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού συγχωνεύονται στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Εξωτερικής (ΚΕΣΕΠ)».

Από το «μόνον προσωπικές απόψεις», μπορεί προφανώς να συμπεράνει κάποιος ότι δεν εξέφραζε επίσημες απόψεις. Τόσα χρόνια, πάντως, συμβούλευε τις ελληνικές κυβερνήσεις. Κι αυτό έχει σημασία. Περαιτέρω, το γεγονός ότι αλλάζει η δομή του ΥΠΕΞ και διαλύεται το Επιστημονικό Συμβούλιο, εντάσσεται σε άλλη Διεύθυνση (ΚΕΣΕΠ) σε συνδυασμό ότι λήγει και η θητεία του, αυτό έθεσε εκτός τον κ. Ροζάκη. Διευκόλυνε και τη διαχείριση του θέματος που προέκυψε με τις δηλώσεις.

Ο μέχρι τώρα σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στο δημοσιογράφο, Γιώργο Σιαχίνη του ΚΡΗΤΗ TV, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και τα εξής:

  •  «Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το διεθνές δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα… Το Καστελλόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές».

Ανέφερε και πολλά άλλα, τα οποία ακούστηκαν παράλογα. Ο κ. Ροζάκης, ο οποίος υπηρέτησε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διετέλεσε διαχρονικά σύμβουλος σχεδόν όλων των κυβερνήσεων στην Ελλάδα. Συμβούλευε και γνωμάτευε.

Είναι εκφραστής της πολιτικής της σημιτικής σχολής, την οποία ασπάζονται πολιτικοί σε όλους τους πολιτικούς χώρους της Ελλάδος. Είναι η πολιτική του κατευνασμού, η οποία δοκιμάστηκε από αλλά δεν απέδωσε.

Πρόκειται για μια προσαρμοστική πολιτική, η οποία βαθμηδόν έχει οδηγήσει την Τουρκία να εφαρμόζει σχεδόν ανενόχλητα το μεγαλεπήβολο σχέδιο για την «Γαλάζια Πατρίδα». Είναι μια πολιτική που έχει χρεοκοπήσει, αλλά εκφραστές της παραμένουν «κολλημένοι» σε αυτήν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο «μαξιμαλισμός» της Αθήνας προσφέρει επιχειρήματα στον Ερντογάν: Υπογράψτε ΑΟΖ με την Κύπρο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: