Τουρκία και Ρωσία στρατολογούν Σύρους μισθοφόρους για να πολεμήσουν στο “λιβυκό τέλμα”

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. EPA, OLGA BOZOGLU




Ένας πόλεμος «μηδενικού θανάτου», τουλάχιστον επίσημα. Για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια ζωής τους, οι εθνικοί στρατοί στρέφονται όλο και περισσότερο σε μισθοφόρους, αλλοδαπούς που πολεμούν για χρήματα. Στη σύγχρονη ιστορία, η Συρία είναι μια υπόθεση μελέτης.

Τα παραπάνω αναφέρει σε σχετική κείμενό της η γαλλική εφημερίδα Libération. Προσθέτει τα εξής:

Σε αυτή τη χώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν στρατολογούν τώρα αυτούς που θα σταλούν στο Λιβυκό μέτωπο, όπου υποστηρίζουν αντίθετα στρατόπεδα.

«Το GNA δεν ζήτησε ποτέ ανθρώπινους πόρους από τους Τούρκους, αλλά περισσότερο υλικό, βοήθεια στην εκπαίδευση και εφοδιασμό. Ο Erdogan ήθελε πάνω απ ‘όλα να μειώσει το πολιτικό κόστος της ήττας του στο Ιντλίμπ, προτείνοντας μία νέα υπόθεση σε αυτήν την φίλο-τουρκική κοινότητα», αναφέρει ο Jalel Harchaoui, ερευνητής στο ινστιτούτο Clingendael της Χάγης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, επί του παρόντος, σχεδόν 8.000 Σύροι μάχονται μαζί με τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

«Σε αντίθεση με όσα έχουμε ακούσει, δεν πρόκειται για τζιχαντιστές από το Idlib», δηλώνει ο Thomas Pierret, ερευνητής και ειδικός του CNRS για τη Μέση Ανατολή.

Για τον Jalel Harchaoui, «ο Πούτιν δεν πιστεύει στις φιλοδοξίες του Haftar και δεν ήθελε να συμμετάσχει ως κράτος, σε αυτό το ραδιενεργό έργο… Επίσης, η ομάδα Βάγκνερ, απρόθυμη να στείλει τους καλύτερους Ρώσους μαχητές της, στράφηκε στη συνέχεια στα συριακά εδάφη σε συνταξιούχους στρατιώτες και τους λεγόμενους “συμφιλιωμένους” επαναστάτες.

Παρά τις προσπάθειες των ΗΑΕ, ο πρόεδρος της Συρίας δεν συμφώνησε να παρέχει άνδρες από τις δικές του ένοπλες δυνάμεις, λόγω των αναγκών εντός της χώρας, εξ ου και η αποστολή πρώην ανταρτών, για τις ικανότητες των οποίων αμφέβαλε».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Libération, Des mercenaires syriens recrutés pour combattre dans le bourbier libyen

Πόλεμος δι’ αντιπροσώπων στη Λιβύη, Τουρκία εναντίον Ρωσίας, Αιγύπτου: Θα ξεπεράσουν την κόκκινη γραμμή;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: