Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί Άγκυρα για το Barbaros: Σταματείστε αυτές τις επιχειρήσεις…

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Αριστερά η εκπρόσωπος Μόργκαν Oρτάγκους. State Department photo by Freddie Everett




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από την Τουρκία να τερματίσει τις επιχειρήσεις της στα ύδατα της Κύπρου, (επιχειρήσεις) που έχουν σχέση με την αναζήτηση ενεργειακών πόρων, χαρακτηρίζοντας αυτές τις ενέργειες προκλητικές.

Η Τουρκία, ως γνωστό, εξέδωσε παράνομη Navtex, που αφορά τη θαλάσσια περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Η πάράνομη Navtex έχει ισχύ έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Προηγουμένως, ο Ταγίπ Ερντογάν μέσω του εκπροσώπου του Ιμπραίμ Καλίν, ανακοίνωσε την πρόθεση του για “παύση” των επιθετικών του ενεργειών, που είναι παράνομες, στην περιοχή του Καστελορίζου. Όμως, ενώ ζητά διάλογο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεχίζει τις άνευ προηγουμένου παρανομίες του στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η κατοχική δύναμη δέσμευσε περιοχές των “οικοπέδων” «2» και «3», καθώς και μια μικρή περιοχή του τεμαχίου «13» της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, η Αμερική και η Γερμανία έχουν συστήσει στην Τουρκία να μην στείλει το Barbaros στη θάλασσα της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Όμως, ο ισλαμιστής πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι απέρριψε κάθε παρέμβαση και χθες το βράδυ προχώρησε κανονικά στην αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην Κύπρο. Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές έπλεε προς τον Απόστολο Ανδρέα, στην κατεχόμενη Καρπασία.

Εκππρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του καναλιού OPEN και της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, δήλωσε:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τα δεδηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνα για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου. Αυτό το προκλητικό βήμα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις.

– Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

 The United States remains deeply concerned by Turkey’s stated plans to survey for natural resources in the waters off Cyprus. This provocative step raises tensions in the region.  We urge Turkish authorities to halt these operations.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για Άμυνα-Ενέργεια

Διαβάστε ΕΔΩ Γνώμες – Απόψεις

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Απέπλευσε το «Μπαρμπαρός», βάζοντας πλώρη για νέα εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: