Το σύνθημα «Black Lives Matter» βάφτηκε με γιγανταία γράμματα μπροστά από τον Πύργο Τραμπ

Δημόσιοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλασίου (Γ) έδωσαν τις τελευταίες πινελιές στην ανάγνωση των γραμμάτων «Black Lives Matterβ» στην Fifth Avenue μπροστά από το Trump Tower στη Νέα Υόρκη, στις 09 Ιουλίου 2020. EPA, JUSTIN LANE




Το σύνθημα «Black Lives Matter» («Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν») βάφτηκε με γιγαντιαία γράμματα στο οδόστρωμα της διάσημης 5ης Λεωφόρου, μπροστά από τον Trump Tower.

Η Νέα Υόρκη, ένα προπύργιο των Δημοκρατικών, έδωσε να “εκθαμβωτικό” χτύπημα στον δισεκατομμύριο πρόεδρο, που κατηγορείται για περιφρόνηση του αντιρατσιστικού κινήματος.

Μια παρόμοια πρωτοβουλία στέφθηκε με επιτυχία στις αρχές Ιουνίου στην Ουάσινγκτον, όπου ο Δημοκρατικός δήμαρχος επέτρεψε να βαφτεί αυτό το σύνθημα στο οδόστρωμα ενός δρόμου που οδηγεί στον Λευκό Οίκο.

Έξι εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολη στις 25 Μαΐου, η περίφημη λεωφόρος της Νέας Υόρκης βάφτηκε με το σλόγκαν του ιστορικού αντιρατσιστικού κινήματος υπό το βλέμμα πολλών φωτογράφων και τηλεοπτικών δικτύων.

Τις τελευταίες μερικές πινελιές κίτρινου χρώματος της γραφής του συνθήματος έκαναν ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο μαζί με άλλους, όπως ο αιδεσιμότατος Αλ Σπάρπτον, γνωστός ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Την 1η Ιουλίου, ο δήμαρχος είχε εξηγήσει ότι ήθελε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος να ακούσει «τρεις λέξεις για τις οποίες δεν έδειξε ποτέ κανέναν σεβασμό».

Σήμερα ο Τραμπ δεν αντέδρασε άμεσα. Στις αρχές Ιουλίου, είπε στο twitter ότι η αστυνομία «ίσως» μην επιτρέψει να «τοποθετήσει αυτό το σύμβολο μίσους στον πιο διάσημο δρόμο της Νέας Υόρκης».

Οι λίγοι αστυνομικοί που ήταν σήμερα παρόντες στην βαφή του οδοστρώματος παρέμειναν αμέτοχοι.

Ο νεοϋορκέζος μεγιστάνας των ακινήτων, πρόεδρος των ΗΠΑ διέμενε σε διαμέρισμα στην κορυφή αυτού του ουρανοξύστη κοντά στο Σέντραλ Παρκ μέχρι που έφυγε για τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2017. Από τον Νοέμβριο του 2019, άλλαξε επίσημο τόπο μόνιμης διαμονής και από το κέντρο της Νέας Υόρκης μετεγκαταστάθηκε στο συγκρότημα Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντας.

Ανάμεσα σε εκείνους που παρευρέθηκαν σήμερα στην τελετή βαφής του οδοστρώματος με το «Black Lives Matter», πολλοί χαιρέτησαν «ένα σημαντικό σύμβολο».

«Είναι ένα υπέροχο σύμβολο», δήλωσε η 37χρονη Άμπερ Φεργουέδερ. «Ελπίζω απλώς να προχωρήσει πέρα από αυτό και σε τρεις μήνες οι άνθρωποι να συνεχίζουν να το πιστεύουν».

«Δεν εμπιστεύομαι τους συμπολίτες μου, ειδικά όχι τους λευκούς συμπολίτες μου», πρόσθεσε η μαύρη γυναίκα, η οποία τόνισε ότι έχει ότι υποφέρει στην επαγγελματική της καριέρα εξαιτίας του χρώματος του δέρματος της. «Έχουμε το δικαίωμα να έχουμε μπογιές, αλλά θα σταματήσουμε σε αυτό;».

«Περνώντας μπροστά από τον Trump Tower στο Μανχάταν δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία, δεν αρέσει στους ανθρώπους αυτό το γιγαντιαίο σύμβολο του (σ.σ. του Ντόναλντ Τραμπ) εδώ, οπότε είναι καλό που το κάναμε μπροστά από τον πύργο του», δήλωσε η Φράνσι Μπρέουστερ, μαθήτρια γυμνασίου που συμμετείχε στις μεγάλες διαδηλώσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία Φλόιντ.

«Αλλά είναι σημαντικό να μην επικεντρωθούμε μόνο σε τέτοιου είδους πράγματα, αλλά σε πραγματικές πολιτικές αλλαγές», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με πληροφορίες από AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

 

Θύμα «πολιτικής δίωξης» δηλώνει ο Τραμπ για την απόφαση να παραδώσει οικονομικά του έγγραφα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: