Το σχέδιο Ερντογάν: Μετά την Αγία Σοφία, έρχεται η σειρά του τζαμιού Αλ-Άκτσα στην Ιερουσαλήμ

File Photo: Γενική άποψη από το τζαμί al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ.EPA, ALAA BADARNEH




«Ο Ταγίπ Ερντογάν μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί: οι Ισλαμιστές χαίρονται, ο Τραμπ παραμένει  σιωπηλός και δεν θα αποσπαστεί η προσοχή της τουρκικής αντιπολίτευσης».

Αυτό αναφέρει άρθρο γνώμης του αρθρογράφου Louis Fishman στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Συνεχίζει: «Η Αγία Σοφία πρώτα, μετά το Αλ-Άκτσα»: Το διάταγμα του Erdogan είναι ένας προσωπικός ιδεολογικός θρίαμβος που χαίρει παγκοσμίως ισλαμιστικών ευσήμων και μηδενικής διεθνούς αντίδρασης.  Όμως, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την τουρκική αντιπολίτευση».

Μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής:

«Ο Ερντογάν γνωρίζει την αξία της υπομονής. Η Αγία Σοφία δεν υπήρχε πουθενά στη λίστα του για να γίνει πρωθυπουργός το 2003: μια τέτοια κίνηση, τόσο νωρίς,  σίγουρα θα είχε σημάνει συναγερμό στο εσωτερικό,  ιδίως στις τάξεις του στρατού, που θα το θεωρούσε ως μια κίνηση για να υπονομεύσει τον συνταγματικά κατοχυρωμένο κοσμικό κράτος.

Αποτελούσε δε, ο ίδιος,  μέρος των δεκαετών προσπαθειών για  την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και οποιαδήποτε κίνηση στην Αγία Σοφία θα θεωρείτο απαράδεκτη και υπονόμευε τις εν λόγω προσπάθειες.

Γιατί αποφάσισε τώρα να εκδώσει το διάταγμα ο Erdogan; Σε ποιο κοινό απευθύνεται και θα έχει επιτυχία;

Το διάταγμα για την Αγία Σοφία, αποτελεί μια κίνηση ισχύος με γεωπολιτικό και συμβολικό περιεχόμενο. Είναι το αποκορύφωμα της 18ετούς διακυβέρνησής του και ενισχύει τη θέση του στο εσωτερικό.

Οι διεθνείς στρατιωτικές επεμβάσεις της Τουρκίας έχουν πολλαπλασιαστεί και ως έναν βαθμό σημειώνουν επιτυχία.

Ο Erdogan κατάφερε να ενσωματώσει στην κατοχή του ένα μέρος της βόρειας Συρίας (με τη βοήθεια του Trump, ο οποίος απέσυρε σημαντικό αριθμό αμερικανικών στρατευμάτων, κατόπιν αιτήματος του Erdogan), καθώς επίσης, κατάφερε να κάνει επίδειξη ισχύος  στη Λιβύη. Ο Erdogan αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά ως ασυναγώνιστος ηγέτης του Ισλάμ, σε μια εξαιρετικά εύθραυστη περίοδο, μετά την Αραβική Άνοιξη και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Μεταξύ των ισλαμιστικών ομάδων, η αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας σε έναν μουσουλμανικό οίκο προσευχής δεν είναι τίποτα λιγότερο, από την απόδειξη ότι το Ισλάμ κερδίζει την αιώνια μάχη με τη Δύση και αυτό περιλαμβάνει και τους «νέους» Σταυροφόρους – το Ισραήλ. Ο Erdogan υποστήριξε  ότι «η ανάσταση της Αγίας Σοφίας είναι η αναβίωση της φλόγας της ελπίδας των Μουσουλμάνων και όλων των καταπιεσμένων, αδικημένων, καταπιεσμένων και θυμάτων εκμετάλλευσης», που θα περιλαμβάνει και  την απελευθέρωση του τζαμιού Αλ – Άκτσα.

Οι σκληροπυρηνικοί Ισλαμιστές χαρακτηρίζουν τις σχέσεις Erdogan με το Ισραήλ ως αναγκαίο κακό αλλά και ως το προοίμιο της απελευθέρωσης του τεμένους Αλ – Άκτσα, προσωπικά από αυτόν. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο των  μετριοπαθών ισλαμιστών, τοποθετεί τον Ερντογάν ως βασικό διαμεσολαβητή με το Ισραήλ και μέντορα ενός παλαιστινιακού κράτους, με το τζαμί Αλ- Άκτσα της Ιερουσαλήμ υπό παλαιστινιακή κυριαρχία.

Ο Erdogan υπολόγισε ότι, παρά το αρχικό κύμα αναταραχής, η Τουρκία δεν θα αντιμετώπιζε σημαντικές επιπτώσεις σε διεθνές επίπεδο. Στην Ευρώπη, η Ελλάδα ηγήθηκε της οργής για το διάταγμα, φέροντας το τραύμα του Ορθόδοξου κόσμου για το νέο καθεστώς της Αγίας Σοφίας: η Ελληνίδα πρόεδρος σε tweet, χαρακτήρισε την απόφαση ως  «έντονα προκλητική πράξη» που «βίαια προσβάλλει την ιστορική μνήμη, υπονομεύει τις αξίες της ανοχής και δηλητηριάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με ολόκληρον τον πολιτισμένο κόσμο. ”

Όμως,  η αδυναμία της ΕΕ να εξημερώσει την Τουρκία είναι ήδη σαφής. Η Τουρκία κρατά την Ευρώπη όμηρο στο προσφυγικό και είναι ικανή να απειλήσει την ΕΕ, αυτή τη στιγμή, με κατακλυσμό εκατομμυρίων προσφύγων. Οι οικονομίες της ΕΕ συνδέονται, επίσης, στενά με την Τουρκία. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η επίσημη δήλωση της ΕΕ σχετικά με την Αγία Σοφία περιελάμβανε απλώς το επίθετο «λυπηρή» για την απόφαση. Μια τέτοια ελάχιστη αντίδραση ενισχύει τον Erdogan.

Στη συνέχεια, το άρθρο αναφέρεται στη χλιαρή αντίδραση της Μόσχας, καθώς και της διεθνούς κοινότητας στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, στις ιδιαίτερες σχέσεις Trump – Erdogan, συμπεραίνοντας ότι το εν λόγω διάταγμα δεν θα του αποφέρει παρά μόνον οφέλη στο εσωτερικό.

ΠΗΓΗ: Louis Fishman στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz

Να αλλάξει άμεσα την απόφαση για την Αγία Σοφία ζητεί η Κομισόν από τον Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: