Το προβάδισμα, λόγω εξελίξεων, του Τζο Μπάιντεν: Κλείνει μέτωπα, τον βοηθά και ο …Τραμπ!

File Photo: Ο Μπέρνι Σάντερς (Α) και ο Τζο Μπάιντεν (Δ). EPA, JIM LO SCALZO




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Όταν ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία για το ποιος θα λάβει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, πριν από μερικούς μήνες, γνωρίζαμε εξαρχής πως τα φαβορί ήταν ο Joe Biden και ο Bernie Sanders.

Οι δύο έμπειροι πολιτικοί, παρά τις αποτυχημένες απόπειρες τους στο παρελθόν να λάβουν το χρίσμα, δεν δίστασαν να προσπαθήσουν για μια τελευταία φορά.

Με την ανακοίνωση του Biden για νέα κάθοδο στις εκλογές, τρίτη συνολικά, όλοι έσπευσαν να τον βγάλουν πρώτο διότι μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών, αν και συμπαθεί τον Sanders, τον θεωρούν ουτοπικό ενώ στο πρόσωπο του Biden βρίσκουν κάτι πιο ρεαλιστικό και κυρίως, δοκιμασμένο.

Ωστόσο με την αρχή της ψηφοφορίας σε αρκετές πολιτείες, οι ισορροπίες ανετράπησαν και δεν έλειψαν οι εκπλήξεις.

Συγκεκριμένα στην Iowa, τον περασμένο Γενάρη, είδαμε ένα απίστευτο εκλογικό θρίλερ που εν τέλει έβγαλε νικητή τον Pete Buttigieg. Ο πρώην δήμαρχος του South Bend (Indiana) από το πουθενά κατάφερε να βγει πρώτος με οριακή διαφορά από τον Sanders. Όμως,  ο Buttigieg κατηγορήθηκε για καλπονοθεία και άλλου είδους τεχνάσματα προκειμένου να «κλέψει» την νίκη από τον Bernie Sanders ενώ ο Joe Biden δεν φάνηκε καν στην διαδικασία.

Ο πρώην αντιπρόεδρος  των ΗΠΑ έλαβε μόλις 15.8% ενώ οι Sanders και Buttigieg 26% με διαφορά πολύ λίγων ψήφων. Ο Biden βγήκε τέταρτος, πιο κάτω και από την Elisabeth Warren που έλαβε 18%. Παρόλα αυτά η εκλογική μάχη της Iowa επισκιάστηκε από τις σοβαρές καταγγελίες κατά του Pete Buttigieg.

Η συνέχεια ήταν ανάλογη για τον Biden μέχρι τα τέλη Φλεβάρη. Πολλές ήττες σε πολιτείες που θεωρούνται κλειδιά για την τελική επικράτηση, έδωσαν την πρωτιά στον Sanders. Στο New Hampshire ο Γερουσιαστής του Vermont έλαβε 25.7% ενώ ο Joe Biden μόλις 8.4%, ποσοστό άκρως απογοητευτικό για κάποιον που θέλει να θεωρείται φαβορί. Στην πολιτεία της Nevada όπου ο κόσμος δεν είναι ιδιαίτερα ριζοσπαστικός έβγαλε πρώτο τον Sanders με το εκρηκτικό 46.8% έναντι του 20.2% που έλαβε ο Biden.

  • Παρόλα αυτά τα πρώτα χαμόγελα ήρθαν για τον πρώην VP με το άνοιγμα των καλπών στις πολιτείες του Texas και της Alabama. Ο Νότος υποστήριξε θερμά έναν παλιό γνώριμο και δεν άφησε ιδιαίτερα περιθώρια στον Sanders που είναι πιο αριστερός στα πιστεύω του. Το ίδιο συνέβη και στην Virginia που θεωρείται η «μητέρα των προέδρων».

Έτσι, παρά το πολύ δυνατό ξεκίνημα του Bernie Sanders, ο τροχός γύρισε για τα καλά υπέρ του Biden. Σειρά πήραν το Ohio, η Washington, η Arizona και η Florida. Αναλαμπές  υπήρξαν υπέρ του Sanders σε California, Colorado και Vermont όπου και είναι τα πάτρια εδάφη του αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό.

Ο Biden αν και ξεκίνησε ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί, τελικά ίδρωσε για τα καλά. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως είχε να κάνει με έναν σπουδαίο αντίπαλο με πολύ πιστούς οπαδούς. Ο Sanders αποχώρησε από την κούρσα για το χρίσμα αλλά όχι και από τα ψηφοδέλτια. Το όνομά του θα παραμείνει στις λίστες σε όσες πολιτείες δεν έχουν αποφασίσει ακόμα, θέλοντας να περάσει ένα ηχηρό μήνυμα ότι αν και δεύτερος έχει την δύναμη να επηρεάζει τις εξελίξεις εντός των Δημοκρατικών.

Η αλήθεια είναι πως σε δημοσκοπήσεις που έγιναν, ο Bernie φαινόταν καταλληλότερος να κερδίσει τον Donald Trump εν αντιθέσει με τον Biden όπου η διαφορά ήταν οριακή.

Αντίστοιχο σκηνικό επικρατεί και στις επιλογές υποψηφίων γερουσιαστών και μελών για τις τοπικές περιφέρειες. Ο Sanders έχοντας δημιουργήσει έναν σοσιαλιστικό συνασπισμό μαζί με την Alexandria Ocasio-Cortez, καταφέρνουν να εκλέγουν δικούς τους υποψήφιους για να πάρουν μέρος στις εθνικές εκλογές  όπως τους Jamaal Bowman και Julia Salazar (New York) ενώ ο Charles Booker οριακά δεν κατάφερε να επικρατήσει επί της Amy McGrath (Kentucky) η οποία υποστηρίχθηκε από την ομάδα Biden.

Παρόλα αυτά το ρεύμα Sanders είναι μεγάλο και ο Joe Biden το γνωρίζει. Για αυτό και έχει ρίξει τους τόνους θέλοντας να αποφύγει μια εσωκομματική διαμάχη καθώς θα είναι καταστροφική την παρούσα φάση.

Με την ίδια τακτική λειτουργεί σχεδόν με όλους τους πρώην υποψήφιους για το χρίσμα, θέλοντας να κρατήσει ζωντανή την επαφή με την εκλογική βάση, με σκοπό να προστατευτεί από πιθανές διαρροές ψηφοφόρων. Για παράδειγμα, η Kamala Harris, που έχει πολύ μεγάλη απήχηση, ενδέχεται να είναι το δεύτερο όνομα στο εισιτήριο για τον Λευκό Οίκο.

  • O Biden υποσχέθηκε πως για αντιπρόεδρο θα επιλέξει γυναίκα, με την έμπειρη Γερουσιάστρια της California να είναι το φαβορί. Στον ίδιο ρυθμό είναι και ο Pete Buttigieg, ο οποίος δήλωσε στα social media ότι είναι έτοιμος να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τον Joe Biden να αναδημοσιεύει το νέο.

Δίνοντας ρόλους κλειδιά σε όλους όσους έλαβαν μέρος στην εκλογική διαδικασία για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Biden προσπαθεί να προστατευτεί από το ίδιο του το κόμμα δείχνοντας την γενναιοδωρία του. Η αλήθεια όμως είναι πως η υποψηφιότητα του δεν εκπέμπει κάποιο όραμα ενώ αν εκλεγεί θα είναι ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς ότι η δημοσκοπική πρωτιά του οφείλεται στις θλιβερές εξελίξεις και το χάος που έχει προκαλέσει ο Donald Trump στην ίδια του τη χώρα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Να κερδίσουν πολιτικά, όχι συγκυριακά οι Δημοκρατικοί: Η ψήφος να μην στηριχτεί σε αγανάκτηση και πόνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: