Το πρώτο βυθισμένο μουσείο ανοίγει σε ένα αρχαίο ναυάγιο: Ονομάστηκε η “Ακρόπολη της θάλασσας”

The shipwreck of Peristera is at a depth of 22 to 33 metres and has been considered so far the largest shipwreck of the Classical Period and the most important ancient shipwreck in the world. Photo via mana_news




Το ονόμασαν, ίσως με μια δόση υπερβολής, «η Ακρόπολη της θάλασσας». Το κόσμημα -λείψανο της Αρχαίας Ελλάδας- που βρίσκεται ανάμεσα στην Περιστέρα και την Αλόννησο, στις βόρειες Σποράδες, στη βορειοανατολική Ελλάδα, πρόκειται να αποκαλυφθεί στο κοινό ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα βυθισμένου μουσείου, αναφέρει η ιταλική La Repubblicaviaggi.

Το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού το υποσχέθηκε την άνοιξη του 2019 . Τώρα, η υπόσχεση γίνεται πραγματικότητα στις 3 Αυγούστου. Και υπόσχεται να ανοίξει στο κοινό ως μια άνευ προηγουμένου μόνιμη έκθεση όπου η ιστορία συνδυάζεται με τις πιο προηγμένες μορφές τεχνητής νοημοσύνης.

Ακριβώς οι τεχνολογίες ψηφιακής παρακολούθησης αποτελούν τη βάση της ύπαρξης του νεογέννητου υποβρύχιου θαύματος. Ένα δίκτυο καμερών σε συνδυασμό με ένα λογισμικό αναγνώρισης εικόνας προειδοποιεί αμέσως την επιτήρηση και τη διαχείριση του ιστότοπου όταν υπόκειται σε απειλή και κίνδυνο.

Όλα αυτά θα επιτρέψουν την πρόσβαση και τη χρήση ενός βυθισμένου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος μέχρι τώρα απαγορεύτηκε στην Ελλάδα για προφανείς λόγους προστασίας.

Η τοποθεσία βρίσκεται ακριβώς έξω από μια βραχώδη προεξοχή, όχι μακριά από την Αλόννησο, όπου βυθίστηκε ένα ξύλινο πλοίο τον 5ο αιώνα π.Χ. C, με χιλιάδες αμφορείς και κανάτες που χρησιμοποιούνται για εμπόριο στη Μεσόγειο. Ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του ’90, επανασχεδιάζει τη γεωπολιτική της αρχαίας ναυτικής μηχανικής.

Μέχρι τότε, στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι μόνο τέσσερα έως πεντακόσια χρόνια αργότερα, στα ρωμαϊκά χρόνια, τα πλοία είχαν φτάσει στην ικανότητα να μεταφέρουν τόσο πολύ φορτίο – γίνεται λόγος για 3.500 αμφορείς, που θεωρείται ότι είναι γεμάτο κρασί.

Οι αρχαιολόγοι που το μελέτησαν εξηγούν ότι τα συντρίμμια παρείχαν σημαντικές ενδείξεις για τις εμπορικές ροές αυτού που ονομάζεται χρυσή εποχή της Αθήνας. “Βυθίστηκα σε πολλούς χώρους με αρχαιολογικά ερείπια – είπε ο Δημήτρης Κουρκουμέλης, αρχαιολόγος στην Ελληνική Εφορία Βυθισμένων Αρχαιοτήτων – αλλά ποτέ δεν ήμουν τόσο ενθουσιασμένος. Πραγματικά, είναι δύσκολο να το εξηγήσω, είναι κάτι εξαιρετικά εντυπωσιακό.

“Η «Ακρόπολη της θάλασσας» είναι ένα πιλοτικό έργο που θα μπορούσε να κάνει άλλους αρχαιολογικούς-υποβρύχιες τοποθεσίες προσβάσιμους στο κοινό..»

ΠΗΓΗ: Grecia. Apre il primo museo sommerso su un relitto antico. Ecco l'”Acropoli del mare”

Η εφημερίδα New York Times για το ελληνικό θέατρο: Ο κορωναϊός αποδείχθηκε μια τραγωδία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: