Το Πεντάγωνο δεν αναφέρει ονομαστικά την Τουρκία: Καλεί όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση…

File photo: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ. EPA, JIM LO SCALZO




Δυστυχώς, το αμερικανικό Πεντάγωνο, δεν εγκαλεί ονομαστικά την Τουρκία για την άνευ προηγουμένου επιθετικότητα και παραβατικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.

Αντίθετα, ομιλεί γενικά αναφέροντας ότι οι υπουργοί Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, Μαρκ Έσπερ και Νίκος Παναγιωτόπουλος, που μίλησαν το απόγευμα της Τρίτης, και όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, “συμφώνησαν ότι όλα τα μέρη πρέπει να τηρούν τους διεθνείς κανόνες και να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση”.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τη νέα τουρκικη παραβατικότητα στην περιοχή του Καστελορίζου, χωρίς να γίνει γνωστή η απάντηση του Μάρκ Έσπερ.

Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου αναφέρονται τα εξής:

Ο Υπουργός Άμυνας Δρ. Μαρκ Έσπερ μίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για να επιβεβαιώσει την ισχυρή αμυντική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Ο υπουργός ευχαρίστησε τον Υπουργό Παναγιωτόπουλο για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στον κόλπο της Σούδας και για την ισχυρή διμερή μας συνεργασία.

Αυτό σηματοδοτείται, πιο πρόσφατα, από την υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία επιτρέπει ευκαιρίες για περαιτέρω εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας και για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης θέματα αμοιβαίας ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σε ολόκληρη τη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της κακοήθους επιρροής της Ρωσίας και των αυξανόμενων ανησυχιών από την Κίνα.

Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλα τα μέρη πρέπει να τηρούν τους διεθνείς κανόνες και να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση.

Ο υπουργός Έσπερ αναγνώρισε την Ελλάδα για υπέρβαση των στόχων των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί ζωτική επένδυση για την ενίσχυση της συμμαχίας μας.

Οι ΗΠΑ ομιλούν για “αμφισβητούμενα νερά” αλλά καλούν Ερντογάν να σταματήσει τυχόν επιχειρήσεις στην περιοχή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: