Το Ισραήλ προχωρά με τον αγωγό EastMed: Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες εγκρίνουν το έργο…

File Photo: Από την τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, από όπου και η φωτογραφία με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τους πρωθυπουργούς Κυριάκο Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Αθήνα. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, ΓΤΠ




Ο Έλληνας Πρέσβυς στο Ισραήλ, Παναγιώτης Σαρρής, χαιρέτισε την επικύρωση ορόσημο από την ισραηλινή κυβέρνηση για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed την Κυριακή, προειδοποιώντας για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας και τις επεκτατικές της κινήσεις στη Μεσόγειο, που δημιουργούν ανησυχίες για την ασφάλεια.

Τα παραπάνω αναφέρει η εφημερίδα Jerusalem Post σε κείμενο του Tovah Lazaroff, που σημειώνει ότι «η κυβέρνηση του Ισραήλ επικύρωσε την τριμερή συμφωνία που υπεγράφη στην Αθήνα τον Ιανουάριο από τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη».

Ο αγωγός EastMed «μετατρέπει την ενέργεια σε καταλύτη για την περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα, προς όφελος όλων. Θέλουμε την Τουρκία ως ισότιμο εταίρο και όχι ως τον νταή της γειτονιάς, αλλά αυτήν τη στιγμή αποδεικνύεται δύσκολο », δήλωσε ο Σαρρής στην Jerusalem Post.

Η συμφωνία αφορά στην κατασκευή αγωγού 1.900 χιλιομέτρων, του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου αγωγού στον κόσμο.

Θα μετατρέψει τόσο το Ισραήλ όσο και την Κύπρο σε ενεργειακά κέντρα προμήθειας φυσικού αερίου από τα κοιτάσματά τους, για τη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και εν συνεχεία της Ιταλίας, η οποία έχει συμφωνήσει για το έργο, αλλά δεν έχει ακόμη υπογράψει τη συμφωνία.

Το κυπριακό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία την Παρασκευή. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εγκρίνουν και οι δύο το έργο, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα.

«Η Ε.Ε. βοήθησε τις πλευρές στην εκπόνηση της διακυβερνητικής συμφωνίας», δήλωσε η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Τελ Αβίβ, προσθέτοντας ότι «ο αγωγός EastMed πρέπει να θεωρηθεί ως επιλογή εξόρυξης και εφοδιασμού φυσικού αερίου για την ΕΕ, παράλληλα με τη μεταφορά του στην ΕΕ με δεξαμενόπλοια σε υγροποιημένη μορφή».

Ένα ζήτημα είναι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για το έργο. Έχει υπογράψει συμφωνία με τη Λιβύη, διεκδικώντας Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στη Μεσόγειο Θάλασσα, σε περιοχές όπου θα κατασκευαστεί ο αγωγός.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (UNCLOS) επικυρώθηκε από 168 χώρες, με εξαίρεση την Τουρκία, η οποία διεκδικεί μεγάλα τμήματα της Μεσογείου, δήλωσε ο Σαρρής.

«Η Τουρκία απειλεί να «τρυπήσει» επτά μίλια από την ακτή της Κρήτης, ένα ελληνικό νησί με πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Αυτά τα θαλάσσια ύδατα βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και μια γεώτρηση θα προκαλούσε προκλητική παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να αντιδράσει και να υπερασπιστεί την κυριαρχία επί των θαλάσσιων υδάτων και της επικράτειάς της», δήλωσε ο Σαρρής, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τη συμφωνία της με τη Λιβύη για να δικαιολογήσει «την επιθετική ρητορική της».

Κάποιος πρέπει απλώς να «εξετάσει έναν χάρτη» για να καταλάβει ότι «αυτό είναι ανοησία» και ότι το Μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι «άκυρο», ανέφερε

«Τέτοιες επεκτατικές κινήσεις από την Τουρκία αποτελούν σημαντικό κοινό πρόβλημα ασφάλειας για την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο», δήλωσε ο Σαρρής.

Η Πρέσβυς της Κύπρου στο Ισραήλ Θεσσαλία-Σαλίνα Σάμπος, χαρακτήρισε την επικύρωση τις τριμερούς συμφωνίας του Ιανουαρίου από το Ισραήλ ως «εξαιρετική είδηση».

Η επικύρωση της συμφωνίας από το Ισραήλ την Κυριακή «επιβεβαιώνει την κοινή μας δέσμευση για την υλοποίηση του αγωγού EastMed», ανέφερε. Είναι «ένα τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο έργο που αντιπροσωπεύει μια στρατηγική επιλογή κοινών συμφερόντων για τις χώρες μας και για την ΕΕ». Έχει «σαφή γεωπολιτική αξία για την ευρύτερη περιοχή μας», δήλωσε η Σάμπος.

Ο Σαρρής τόνισε ότι η επικύρωση είναι ένα σημάδι της ισχυρής τριμερούς συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, που γίνεται ακόμα ισχυρότερη με αυτό το έργο.

«Ταυτόχρονα, τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και διασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας που, επί του παρόντος, δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο», ανέφερε.

«Το επόμενο βήμα: Το επόμενο βήμα είναι να συμμετάσχει η Ιταλία και να επικυρώσει το έργο EastMed, έτσι ώστε, το αέριο να μπορέσει να φτάσει στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η Ιταλία θα συμμετάσχει », δήλωσε ο Έλληνας Πρέσβυς.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Jerusalem Post σε κείμενο του Tovah Lazaroff

Η Τουρκία επιμένει να ετοιμάζει νέα απόπειρα εισβολής στα νησιά: Η Ελλάδα σε απόλυτη επιφυλακή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: