Τι ζήτησε ο Αναστασιάδης από τον Πούτιν; Όντως θα βοηθήσει στην εκτόνωση της έντασης με την Τουρκία;

File Photo: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν EPA, SERGEI CHIRIKOV, POOL μέσω ΚΥΠΕ




Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Κούσιο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 45 λεπτών με τον Κύπριο Πρόεδρο κ.Αναστασιάδη ο οποίος και απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο ηγέτη, να παρέμβει προσωπικά ώστε η Τουρκία «να πεισθεί να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της».

Τα παραπάνω καταγράφει η εφημερίδα Νew York Times σε ανταπόκριση του Associated Press με τίτλο: «Κύπρος: O Πούτιν βοηθά στην εκτόνωση της έντασης για την εξερεύνηση φυσικού αερίου με την Τουρκία».

Ο Putin υποσχέθηκε ότι θα επικοινωνούσε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν για την αποκλιμάκωση της κρίσης και διαβεβαίωσε τον Κύπριο πρόεδρο, ότι παρακολουθεί την κατάσταση και στηρίζει πάντοτε την επίλυση των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων.

H ανταπόκριση αναφέρει επίσης ότι η Άγκυρα δεν προέβη τελικά αυτή την εβδομάδα σε έρευνα υδρογονανθράκων κοντά σε τρία ελληνικά νησιά τα οποία βρίσκονται πλησίον των τουρκικών ακτών εν μέσω ανησυχίας στρατιωτικής σύγκρουσης με την Ελλάδα.

Ωστόσο, επιμένει ότι έχει δικαιώματα σε ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου και γύρω από την Κύπρο και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις εργασίες της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Από την πλευρά της η Λευκωσία ισχυρίζεται ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και χρησιμοποιεί τους Τουρκοκύπριους σαν δικαιολογία για την απόκτηση ισχύος.

Στην ανταπόκριση αναφέρεται επίσης ότι ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Πέτσας αν και χαιρέτισε την αναστολή των ερευνών από πλευράς Τουρκίας χαρακτήρισε τις ενέργειες του Barbaros «εμφανή συνέχιση της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας».

Επίσης αναφέρεται δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στον τηλεοπτικό σταθμό σταθμό ‘Antenna’, ότι υποστηρίζει την έκκληση για στήριξη της Κύπρου και για επιπλέον κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: Cyprus: Putin ‘to help ease’ gas search tension with Turkey

Κούσιος: Η Κύπρος ζητά από την Ευρώπη επέκταση και αναβάθμιση των κυρώσεων για την Τουρκία [ηχητικό]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: