Τι ισχύει για τα αναδρομικά 2,5 εκατ. συνταξιούχων μετά την απόφαση του ΣτΕ

File Photo: Στιγμιότυπο από παλαιότερη πορεία διαμαρτυρίας συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ
Στην επέκταση της κρίσιμης απόφασης του ΣτΕ για τα παλαιά αναδρομικά του 11μηνου Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016 και στους συνταξιούχους

που δεν έχουν υποβάλλει αγωγές προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο.

Όπως καταγράφεται σε ρεπορτάζ του Γιάννη Φώσκολου στο ethnos.gr, στόχος είναι να υπάρξει ισονομία, στο πλαίσιο και των δηλώσεων που έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά και να αποφευχθεί ταυτόχρονα νέο μπαράζ προσφυγών από συνταξιούχους στα δικαστήρια της χώρας.

Όλες οι προεκτάσεις της χθεσινής βαρυσήμαντης απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι στο τραπέζι και συνεκτιμώνται, καθώς η απόφαση του ΣτΕ έχει σε κάθε περίπτωση σημαντικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

  • Όπως, όμως, αναφέρουν πληροφορίες, η απόφαση που καλείται πλέον να λάβει η κυβέρνηση για την επιστροφή των αναδρομικών σε δόσεις κινείται στην κατεύθυνση του κοινού παρανομαστή για όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο για όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Εισηγήσεις έγκριτων νομικών καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η χθεσινή απόφαση καταλαμβάνει κατ αρχήν τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, καθώς το ΣτΕ είναι αρμόδιο δικαστήριο για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή για τις συντάξεις που έχουν χορηγηθεί από όλα τα πρώην Ταμεία πλην του ΓΛΚ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΕΕ, ΟΓΑ, ΔΕΚΟ – Τράπεζες).

  • Στο πλαίσιο αυτό η επέκταση της απόφασης θα μπορούσε κατ’ αρχήν να αφορά όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες εισηγήσεις, για τις συντάξεις του Δημοσίου που έχουν χορηγηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σε χρόνο που το ΓΛΚ δεν ήταν ακόμη ενταγμένο στον ΕΦΚΑ, αρμόδιο δικαστήριο είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν αντίστοιχες αγωγές.

Μέσα στον συνολικό λογαριασμό φέρονται να είναι ωστόσο οι επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) καθώς χορηγούνταν από το ΕΤΕΑΕΠ πρ. ΕΤΕΑ και όχι από το ΓΛΚ. Στο σενάριο αυτό το συνολικό μεικτό κόστος των πιθανών επιστροφών θα μπορούσε να διαμορφωθεί περίπου στα 3 δισεκ. ευρώ. Νομικές πηγές πάντως εκτιμούν πως μετά την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, δεν αποκλείεται και το Ελεγκτικό Συνέδριο να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να μπουν εν τέλει και οι κύριες συντάξεις του ΓΛΚ στον λογαριασμό των αναδρομικών του 11μηνου, οριστικοποιώντας τα αναδρομικά στα 3,9 δισεκ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ήταν χθες προσεκτική, παραπέμποντας όμως στην πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία διαχειρίστηκε τις αποφάσεις ΣτΕ του περασμένου Οκτωβρίου με κοινό παρονομαστή για όλους τους συνταξιούχους. «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, τον σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν.4670/2020 με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους. Συνεπώς, μελετάμε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής», ήταν η πρώτη αντίδραση του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας στην δημοσίευση των περιλήψεων των νέων κρίσιμων αποφάσεων που αφορούν πλέον στα αναδρομικά των παλαιών (πριν από τον Μάιο 2016) συνταξιούχων.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες όλο το προηγούμενο διάστημα τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την απόφαση του ΣτΕ, θέλει να κινηθεί σε ένα περιβάλλον χρηστής διοίκησης και ο τρόπος που θα καταβληθούν τα αναδρομικά θα είναι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας και της οικονομίας.

  • Σε κάθε περίπτωση, τα αναδρομικά που έρχονται θα είναι πολλών ταχυτήτων καθώς πολλών ταχυτήτων ήταν και οι απώλειες των συνταξιούχων από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 ευρώ έως και πάνω από 7.000 ευρώ. Τα αναδρομικά μπορούν να αγγίξουν κατά περίπτωση ακόμη και το επίπεδο των 10.000 ευρώ ειδικά αν ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από δυο συντάξεις. Τα ελάχιστα προκύπτουν για συνταξιούχους του πρ. ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ το χρόνο (οι αγρότες ελάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα). Υπάρχουν και ορισμένες ειδικές κατηγορίες που διεκδικούν ακόμη λιγότερα και είναι όσοι ήταν κάτω των 60 ετών – άρα είχαν χάσει τα δώρα από το 2010 – και είχαν ελάχιστη περικοπή, π.χ. 15 ευρώ το μήνα στην κύρια τους σύνταξη. Αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δυο συντάξεις.

Οι διεκδικήσεις κινούνται σε δυο βασικές ταχύτητες. Την διαχωριστική γραμμή θέτει το συνταξιοδοτικό εισόδημα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί το 2012 πριν τις περικοπές. Δεδομένου ότι οι επίμαχες μειώσεις επιβλήθηκαν οριζόντια σε όλους ανεξάρτητα από το Ταμείο στο οποίο ανήκαν.

Οι αγρότες συνταξιούχοι είναι αυτοί που διεκδικούν τα λιγότερα, καθώς έχασαν και τα λιγότερα την περίοδο του δεύτερου μνημονίου. Διεκδικούν μόνο τα κομμένα δώρα ενός έτους, τα οποία ήταν 660 ευρώ για τους δικαιούχους της ελάχιστης σύνταξης των 330 ευρώ και κλιμακώνονταν προς τα πάνω. Υπενθυμίζεται πως οι αγρότες του ΟΓΑ είχαν εξαιρεθεί από το πρώτο ψαλίδι στα δώρα το 2010 και μέχρι και το 2012 δικαιούνταν ολόκληρα δώρα (δυο επιπλέον συντάξεις το χρόνο).

Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν αφορούν τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους που λαμβάνουν τη σύνταξή τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Για τους εν λόγω υπάλληλους αναμένονται αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο και έχει ήδη συνεδριάσει για το σκοπό αυτό. Υπενθυμίζουμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο σε αντίθεση με το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματική και την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων σε απόφαση του που είχε δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η απόφαση για τα Αναδρομικά: Δικαιώνονται όσοι ήδη προσέφυγαν, τι θα γίνει με τους υπόλοιπους

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal