Ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου με ισχύ από τα μεσάνυχτα

File Photo: O Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου Γιάννης Καρούσος, στο αεροδρόμιο Λάρνακας. ΚΥΠΕ
Ταξιδιωτική Οδηγία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου σχετικά με τον κορονοϊό COVID-19 για τις χώρες κατηγορίας Α και Β (με ισχύ από ώρα 00:00 της 01/08/2020).

Πρόκειται για τις Κατηγορίες A (Αυστρία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Καναδάς, Δημοκρατία της Κορέας, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Μάλτα, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία) και B (Αγία Έδρα, Ανδόρα, Αυστραλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γεωργία, Ηνωμένο Βασίλειο, Θαϋλάνδη, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Μαρόκο, Μονακό, Ολλανδία, Ουρουγουάη, Ρουάντα, Σαν Μαρίνο, Τσεχία και Τυνησία), σύμφωνα με την επιδημιολογική εκτίμηση κινδύνου στην οποία προβαίνει το υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι η κατηγοριοποίηση των χωρών βάσει της επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου, είναι εξαιρετικά δυναμική και μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Συνιστάται στους χρήστες, να ελέγχουν τις ταξιδιωτικές οδηγίες τακτικά για τυχόν αλλαγές.

Το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Κύπριους πολίτες όπως επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν ταξιδεύουν στις ανωτέρω χώρες και όπως ελέγχουν προτού ταξιδέψουν, τους κανονισμούς που εφαρμόζονται για είσοδο και παραμονή στη χώρα προορισμού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίοι προσωρινά βρίσκονται ή διαμένουν μόνιμα στις παραπάνω χώρες, συμβουλεύονται να επιδεικνύουν προσοχή, να παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον COVID-19, να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες των αρχών στις χώρες που ευρίσκονται, αναφορικά με τυχόν περιορισμούς ή και καθοδήγηση σχετικά με τον COVID-19 και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να ενημερώνουν τη διαπιστευμένη διπλωματική αποστολή της Δημοκρατίας για την παραμονή τους στη χώρα.

Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται ήδη ή που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στις χώρες αυτές, ενθαρρύνονται να εγγραφούν στην διαδικτυακή πλατφόρμα [email protected]

Υπενθυμίζεται ότι οι επιβάτες που προτίθενται να ταξιδέψουν/επιστρέψουν στην Κύπρο θα πρέπει να ακολουθούν τη διαδικασία και να εγγράφονται στο https://cyprusflightpass.gov.cy και να πληρούν τις ισχύουσες προϋποθέσεις για είσοδο στη Δημοκρατία, ως αυτές έχουν καθοριστεί από τα σχετικά διατάγματα και τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Σχετικά διατάγματα, ανακοινώσεις, δελτία τύπου και ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας της Δημοκρατίας και άλλες αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες της Δημοκρατίας, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα https://www.pio.gov.cy/coronavirus/

Επισημαίνεται επίσης ότι, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, σε απευθείας πτήσεις από τις χώρες αυτές προς την Κύπρο μπορούν να επιβιβαστούν μόνο Κύπριοι πολίτες, νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία, ή κάτοχοι ειδικής άδειας εισόδου.

Στην εν λόγω οδηγία δίνοται και οι αριθμοί με τους οποίους μπορούν να επικοινωνήσουν οι Κύπριοι πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Εξωτερικό:

Ιστοσελίδα http://www.mfa.gov.cy/mfa/mfa2016.nsf/mfa50_gr/mfa50_gr?OpenDocument

Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών:

+35 7 22651113 (08:30 – 15:00, Δευτέρα – Παρασκευή)

Λειτουργός υπηρεσίας υπουργείου Εξωτερικών:

+35 7 99660129 (εκτός ωρών εργασίας*)

Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων υπουργείου Εξωτερικών:

+35 7 22801000 (08:30 – 15:00, Δευτέρα – Παρασκευή)

* Η τηλεφωνική γραμμή του λειτουργού υπηρεσίας, είναι διαθέσιμη εκτός ωρών εργασίας και σκοπό έχει την παροχή βοήθειας σε έκτακτες περιπτώσεις.

«Ο κορωναϊός δεν θα περάσει από τα αεροδρόμια της Κύπρου»

Την εκτίμηση ότι ο κορωνοϊός, όσο είναι δυνατόν δεν θα περάσει από τα αεροδρόμια της Κύπρου, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η επιβατική κίνηση και ο τουρισμός.

Σε δηλώσεις ύστερα από αιφνίδια επίσκεψη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Εμιλυ Γιολίτη, ο Γιάννης Καρούσος είπε πως στόχος της επίσκεψης ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσον «λειτουργούν τα πρωτόκολλα, εάν ακολουθούνται οι οδηγίες. Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα είναι πιο εντατικοί.

Από αύριο 1η Αυγούστου περιμένουμε αυξημένη επιβατική κίνηση ιδιαίτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο αφού ήδη έχουν προγραμματιστεί 66 πτήσεις την εβδομάδα από τη χώρα αυτή» είπε και πρόσθεσε πως «εβδομάδα με εβδομάδα θα αναμένεται αυξημένη επιβατική κίνηση».

Ο κ. Καρούσος εξέφρασε ικανοποίηση για όσα είδε σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας και σημείωσε πως «σίγουρα υπάρχουν τομείς και διαδικασίες που χρήζουν βελτίωσης και βλέπουμε τα προβλήματα και τα επιλύουμε. Η Κύπρος αλλά και ο τρόπος που λειτουργούν τα αεροδρόμια της μετά τον κορωνοϊό αποτελούν ένα βέλτιστο παράδειγμα και χώρες από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από όλο τον κόσμο επικοινωνούν μαζί μας ζητώντας να μάθουν λεπτομέρειες για τον τρόπο που έχουν δημιουργηθεί οι συγκεκριμένες διαδικασίες, για το Cyprus flight pass και άλλες λεπτομέρειες».

Πρέπει να βεβαιωθούμε συνέχισε ο Υπουργός «ότι μειώνουμε το ρίσκο πως ο κορωνοϊός όσο είναι δυνατόν, δεν θα περάσει από τα αεροδρόμια της Κύπρου και ουσιαστικά είναι η βάση για να καταφέρουμε να αυξήσουμε την επιβατική κίνηση και τον τουρισμό».

Κληθείς να αναφέρει τις αδυναμίες που εντόπισε και τις διαδικασίες που χρίζουν βελτίωσης, εξήγησε πως «πρόκειται για διάφορα θέματα όπως ουρές που σχηματίζονται στον διαβατηριακό έλεγχο για τις οποίες όμως έχει βρεθεί λύση. Επίσης υπήρχαν κάποια θέματα με το Cyprus flight pass για τα οποία ενημερωθήκαμε από τις υπηρεσίες του αεροδρομίου και επιλύθηκαν, ενώ αρκετά προβλήματα που υπήρχαν επιλύθηκαν σε σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Υγείας».

Όσον αφορά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που θα διενεργούνται στα αεροδρόμια, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως «από αύριο αυξάνονται στους χίλιους ημερησίως, ενώ όποιος επιβάτης επιθυμεί να κάνει ο ίδιος την ανάλυση με την άφιξη του στην Κύπρο, έχει δικαίωμα να το κάνει και να το πληρώσει. Για μας είναι μια υπηρεσία που οφείλουμε να προσφέρουμε στους επιβάτες ενώ με αυτό τον τρόπο αυξάνεται και ο αριθμός των εργαστηριακών ελέγχων και έχει δοθεί λύση για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το συγκεκριμένο θέμα».

Σε ερώτηση κατά πόσον ανησυχεί από το γεγονός ότι η Βρετανία έχει μεν αναβαθμιστεί σε κατηγορία αλλά ο κορωνοϊός εξακολουθεί να υπάρχει, απάντησε πως «το Σχέδιο Δράσης που υλοποιούμε στηρίζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας τα οποία αξιολογούνται σε εβδομαδιαία βάση από ειδικούς. Εάν αυτοί ταξινομήσουν μία χώρα σε κατηγορία Β σημαίνει πως τηρεί τα κριτήρια για να μπει στην συγκεκριμένη κατηγορία».

Σε περίπτωση, συνέχισε που τα επιδημιολογικά στοιχεία «συνεχίσουν να βελτιώνονται τότε η χώρα αυτή αναβαθμίζεται σε κατηγορία Α ή αναλόγως υποβαθμίζεται. Συνεχίζουμε να λειτουργούμε το πρωτόκολλο και το Σχέδιο Δράσης με τον ίδιο τρόπο και το μόνο πράγμα που αλλάζει είναι η κατηγοριοποίηση των χωρών» είπε και σημείωσε πως «όσο περισσότερες χώρες ταξινομούνται στην κατηγορία Β και Α, τόσο περισσότερους επιβάτες θα έχουμε και θα αυξάνεται και το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο».

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε επίσης πως «ήδη έχουμε ανακοινώσει και τη δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου που εξυπηρετεί και απαντά τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά και τηλεφωνικώς και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ακόμα έχουμε πάρει εκατοντάδες τηλέφωνα από άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο που θέλουν να επισκεφθούν την Κύπρο για τουρισμό και ζητούν να ενημερωθούν κατά πόσον αναγνωρίζεται ο εργαστηριακός έλεγχος τον οποίο διενεργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας».

Ανέφερε ακόμα ότι «σήμερα με τον Υπουργό Υγείας αποφασίσαμε ότι ο εργαστηριακός αυτός έλεγχος θα αναγνωρίζεται και έτσι άτομα που έχουν κάνει την ανάλυση αυτή εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση τους, θα μπορούν να ταξιδέψουν με το συγκεκριμένο πιστοποιητικό».

Από την πλευρά της η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως «γενικά είναι ικανοποιητική η εικόνα που είδαμε μέσα στο αεροδρόμιο Λάρνακας» και σημείωσε πως η επίσκεψη της πραγματοποιήθηκε για να στείλει «το μήνυμα της μηδενικής ανοχής από την Αστυνομία στη μη τήρηση των Διαταγμάτων».

Πρόσθεσε ότι εντοπίστηκαν «κάποια πολύ μικρά προβλήματα τα οποία θα επιλύσουμε, όμως γενικά η εικόνα σήμερα ήταν ικανοποιητική. Δεν θα εφησυχάσουμε, θα συνεχίσουμε τους ελέγχους για να βεβαιωθούμε ότι η εικόνα θα μείνει ικανοποιητική».

Σε ερώτηση κατά πόσον τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί επηρεάζουν την Αστυνομία στο αεροδρόμιο Λάρνακας ή την διαδικασία που ακολουθείται, η κα. Γιολίτη απάντησε πως «τα σώματα ασφαλείας σίγουρα μπορεί να είναι υποβοηθητικά στο να τηρούνται περισσότερες αποστάσεις εντός του αεροδρομίου. Ωστόσο όσον αφορά τη τήρηση των μέτρων, τη χρήση της μάσκας και τη μη είσοδο εντός του αεροδρομίου μη επιβατικού κοινού, η ανοχή θα είναι μηδενική».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, Μ. Καλογεράκη, Φανίτσα Ζαννέττου
Λευκωσία, Λάρνακα, Κύπρος

 

Είκοσι πέντε νέα κρούσματα κορωναϊού στην Κύπρο την Παρασκευή: Επιπρόσθετα μέτρα στη Λεμεσό

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal