Τα τουρκικά ΜΜΕ γνωρίζουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την Αγία Σοφία!

FILE PHOTO: Με απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν οι Τούρκοι βεβήλωσαν ακόμα μία φορά την Αγιά Σοφιά. Το στιγμιότυπο είναι από τις προσβλητικές εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη. Στο βάθος διακρίνονται το τζαμί Sultanahmet και η Αγιά Σοφιά. EPA, SEDAT SUNA




Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που προβλήθηκαν από αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας, αναφορικά με την «παρασκηνιακή πληροφόρηση» που δήλωσε (τηλεοπτική εκπομπή NTV) πως έχει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Sabah, Okan Müderrisoğlu σχετικά με την επικείμενη δικαστική απόφαση για την Αγία Σοφία, ακολούθησε ανάλογου περιεχομένου ανάρτηση στο twitter του επίσης δημοσιογράφου Mehmet Ardıç.

Και οι δύο υποστηρίζουν ότι διαθέτουν πληροφόρηση που συνίσταται στο ότι το Συμβούλιο Επικρατείας αξιολογεί ομόφωνα πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο είναι παράνομη και πως θα επανέλθει στο πρότερο καθεστώς της ως τέμενος, καθώς και πως η δικαστική απόφαση βρίσκεται στη φάση της σύνταξης.

Συγκεκριμένα, ο Ardıç (Σ.Σ.: πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Διεθνών Κοινωνικών Μέσων/USMED) ανέφερε στην ανάρτηση του -την οποία αναπαρήγαγαν πολλοί χρήστες των ΜΚΔ, αλλά και ΜΜΕ, κ.ά. (εφημερίδα Yeni Akit)- πως το Συμβούλιο Επικρατείας προσανατολίζεται στο να ακυρώσει το διάταγμα του 1934 που καθιστούσε την Αγία Σοφία μουσείο και πως θα εκδώσει απόφαση υπέρ της μετατροπής της σε τζαμί.

Σύμφωνα με τον Mehmet Ardıç «Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ομόφωνα την απόφαση της Αγίας Σοφίας με ημερομηνία 27.11.1934. Πρέπει να γίνει τζαμί. Η τελεία μπήκε. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση».

Να σημειωθεί πως η δημοσιογράφος Rüya Akkuş (του τηλεοπτικού δικτύου Ahaber) ανέφερε ως πιο πιθανή ημερομηνία για την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Παρασκευή 10 Ιουλίου.

Αναμένοντας την απόφαση για την Αγία Σοφία: «Παπά σώπασε, σε παρακαλώ σώπασε»…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: