Τα σπαθιά, ο τάφος, το Κοράνι, η Αγία Σοφία: Τί κρύβεται πίσω από τη σκηνοθεσία του Ταγίπ

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Katja Belousova στην ιστοσελίδα του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ZDF.de είναι αποκαλυπτικό για τις προθέσεις του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας.

Έχει τίτλο: «Μετατροπή της Αγίας Σοφίας – Τί κρύβεται πίσω από τη σκηνοθεσία του Τα γίπ Ερντογάν” και Υπότιτλο: «Πραγματοποιήθηκε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ένα σπαθί, ένας τάφος και ένας στίχος από το Κοράνι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τελετή»

Αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Υπήρξαν εποχές, κατά τις οποίες ο Recep Tayyip Erdogan θεωρούσε ανοησία τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η μετατροπή είναι πλέον πραγματικότητα, και η υλοποίησή της δεν προωθήθηκε από κανένα άλλο, παρά από τον ίδιο τον Erdogan.

Ο Τούρκος Πρόεδρος απήγγειλε μάλιστα την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της τελετής στην Κωνσταντινούπολη, την εναρκτήρια σούρα του Κορανίου. Από την άλλη πλευρά, επιδιώκει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των συντηρητικών και εθνικιστικών δυνάμεων στη χώρα.

«Σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση του AKP χάνει στις δημοσκοπήσεις, η μετατροπή είναι ένα σημαντικό σύμβολο, κυρίως στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής, έναντι κυρίως των ισλαμικών και ισλαμιστικών ομάδων που απαιτούν την μετατροπή εδώ και χρόνια», εξηγεί η Annegret Roelcke, ειδική σε θέματα Ισλάμ στο FU του Βερολίνου.

Ο Erdogan έχει μεγάλα σχέδια για την Τουρκία: Επιδιώκει περισσότερες σφαίρες επιρροής στην εξωτερική πολιτική, κάτι που μπορεί κανείς να παρατηρήσει στη Βόρεια Συρία ή στη σύγκρουση με την Ελλάδα στη Μεσόγειο. Γι’ αυτό χρειάζεται στήριξη στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Στην τελετή χρησιμοποιήθηκαν σκόπιμα συμβολισμοί, με τους οποίους ο Erdogan τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο με μεγάλους Οθωμανούς κατακτητές.

Ο Πρόεδρος της Ανώτατης Θρησκευτικής Αρχής, Ali Erbas, ηγήθηκε της τελετής κρατώντας  ένα σπαθί στα χέρια. «Η λεγόμενη “kılıç geleneği”, που σημαίνει “παράδοση του σπαθιού”, υπάρχει ως πρακτική σε ορισμένα τζαμιά στην Τουρκία», δηλώνει ο Zimmermann.

Ο ίδιος ερμηνεύει τη χρήση του σπαθιού ως παραπομπή σε στοιχεία της τελετής ανάληψης της εξουσίας από τους των Οθωμανούς ηγεμόνες. 

ΠΗΓΗ: Δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός ZDF.de 

Μικρή η πολιτική απήχηση στους Τούρκους πολίτες για την Αγία Σοφία, γράφει η Wall Street Journal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: