Στον αυτόματο πιλότο η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ: Αφοσιωμένος στην προεκλογική του εκστρατεία ο Τραμπ

File Photo: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. EPA, Chris Kleponis, POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Μεσόγειο προβληματίζουν ακόμα και τους πιο ψύχραιμους αναλυτές. Η απουσία των ΗΠΑ είναι ολοφάνερη με αποτέλεσμα ο παρανοϊκός Ερντογάν να κινεί τα νήματα στην περιοχή.

Η έλευση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι για τα μάτια του κόσμου, ενώ οι δηλώσεις του Πενταγώνου δεν πείθουν. Η προεδρία Τραμπ υποβάθμισε τη θέση της χώρας στη Μέση Ανατολή καθώς εγκατέλειψε οριστικά τη Συρία, αφήνοντά την ουσιαστικά στα χέρια της Ρωσίας και του Βλάντιμιρ Πούτιν ενώ στο θέμα της Λιβύης ο διάλογος γίνεται πιο πολύ μεταξύ Άγκυρας-Βερολίνου παρά με την Ουάσιγκτον.

Φυσικά στο εν λόγω ζήτημα, είναι ολοφάνερο πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θέλει να χαλάσει το χατίρι στον φίλο του τον «Σουλτάνο», οπότε του δίνει το ελεύθερο των κινήσεων.

Ωστόσο τέτοιου είδους πρακτικές, πέρα από την υποβάθμιση της χώρας στη διεθνή σκηνή, γεννιέται και η οργή των υπολοίπων συμμάχων της στην περιοχή. Η Γαλλία και ο πρόεδρος Μακρόν δεν θέλουν σε καμία περίπτωση την ενδυνάμωση της Τουρκίας που θα έχει ως αποτέλεσμα την «στέψη» της ως ηγέτιδας δύναμης στη Μεσόγειο.

  • Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θα το ήθελε αυτό. Ακόμη και το Ισραήλ τονίζει πως η Τουρκία αποτελεί απειλή για το Εβραϊκό κράτος. Αξίζει να σημειωθεί πως αν είναι να επέμβουν οι ΗΠΑ δυναμικά στη Μεσόγειο, θα είναι ξεκάθαρα για χάριν του Ισραήλ, οπότε αν υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις, ίσως ο πρόεδρος Τραμπ αποφασίσει τελικά να γίνει λίγο πιο δραστήριος.

Ως τότε όμως φαίνεται να είναι αφοσιωμένος στην προεκλογική του εκστρατεία, βάζοντας στον αυτόματο πιλότο την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται σε αναβρασμό. Από τους έντονους διαλόγους μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας μέχρι την αναζωπύρωση των εντάσεων ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν, οι ΗΠΑ είναι απλά παρατηρητές των εξελίξεων. Και αν μέχρι το 2019 ο Τραμπ έδειχνε να κρατάει την γραμμή επικοινωνίας στην Ανατολή, τώρα έχει κατεβάσει εντελώς το ακουστικό.

Να επικρατήσει η λογική ζητούν οι Δημοκρατικοί: Καλούν τον Τραμπ να σοβαρευτεί και να ακούσει…

Οι Δημοκρατικοί και ο Τζο Μπάιντεν κατηγορούν καθημερινά τον Αμερικανό πρόεδρο για ανευθυνότητα που θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Και αν στο παρελθόν υπήρξε ταραχή στις σχέσεις με την Ε.Ε τώρα τα πράγματα γίνονται χειρότερα καθώς τα σαθρά θεμέλια του ΝΑΤΟ τρίζουν πιο πολύ από ποτέ διότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την στάση του «Ποντίου Πιλάτου» που κρατούν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος.

Ακόμα και για την Αγιά Σοφιά δεν είδαμε καμία ανακοίνωση που να συμβαδίζει με τα συμφέροντα της Δύσης. Αντιθέτως είδαμε μια χλιαρότητα που ουσιαστικά νομιμοποίησε την βαρβαρότητα του Ερντογάν. Από την άλλη πλευρά ο Τζο Μπάιντεν έδειξε περισσότερο ενδιαφέρον και δεν δίστασε να πάρει διαφορετική θέση, ζητώντας από τον Τούρκο πρόεδρο να μη προχωρήσει στην ιεροσυλία.

Ο Ντοναλντ Τραμπ γνωρίζει πως όσο και αν τον πολεμάνε στο εσωτερικό της χώρας του, οι δημοσκοπίσεις έχουν μια μεγάλη δόση αλήθειας και τα αρνητικά ποσοστά είναι πραγματικά. Για αυτό και έχει εστιάσει την προσοχή του στο πως θα κερδίσει τις εκλογές. Φυσικά μιλάμε για άθλο καθώς κανένας  υποψήφιος πρόεδρος που θεωρείται αουτσάιντερ τα τελευταία είκοσι τέσσερα χρόνια δεν έχει καταφέρει να γυρίσει υπέρ του την κατάσταση στις κάλπες.

  • Αν τελικά ο Τραμπ χάσει τις εκλογές θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που δεν επανεκλέγεται από την εποχή του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, που πλέον δεν βρίσκεται εν ζωή. Από το 1992 έως το 2016 όλοι οι πρόεδροι (Μπιλ Κλιντον, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, Μπάρακ Ομπάμα) κατάφεραν να επανεκλεγούν, εξαντλώντας το συνταγματικό τους δικαίωμα στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ακόμη και στην πολιτεία του Τέξας η μάχη είναι οριακή σύμφωνα με τους Real Clear Politics. Βλέποντας την κατάσταση ο Τραμπ έχει ξεκινήσει μια διαδικτυακή εκστρατεία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να μη χάσει την πιο κλασική Ρεπουμπλικανική πολιτεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πλανητάρχης καλείται να αντιμετωπίσει και τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Μια ομάδα αντί-Τραμπ Ρεπουμπλικάνων, ξοδεύει με τη σειρά της αρκετά «γενναιόδωρα» ποσά σε διαφημίσεις που εκθέτουν τον πρόεδρο και που υποστηρίζουν τον Μπάιντεν.

  • Πλέον έχουν μείνει λιγότερο από εκατό ημέρες για τις εθνικές εκλογές. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αλλάζει τακτική και φιλοσοφία. Έχει εγκαταλείψει πλήρως την εξωτερική πολιτική και πράττει ανάλογα με τα προσωπικά του συμφέροντα, ειδικά στην Τουρκία.

Στα εντός των ΗΠΑ έχει τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον γερουσιαστή Μιτς ΜακΚονελ να μπλοκάρουν καθετί που μπορεί να φανεί χρήσιμο για την κοινωνία εν καιρώ πανδημίας, όπως το ψηφισμένο νομοσχέδιο «Heroes Act». Το μόνο που τον απασχολεί είναι πως θα διαχειριστεί τον χρόνο που του έμεινε, πως θα ξοδέψει τα εκατομμύρια του και προπάντων, τι θα σκαρφιστεί για να κλέψει τις εντυπώσεις.

Δυστυχώς η εν λόγω στάση έχει αρνητικότατες συνέπειες στη Μεσόγειο, που μια λάθος λέξη είναι αρκετή για να βάλει φωτιά στην ήδη ταραγμένη γειτονιά μας.

(*) Opinion Writer

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η εκλογή Μπάιντεν θα να ανατρέψει τις ισορροπίες στη Μεσόγειο: Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: