Στο Μαρόκο προχώρησαν σε απαγόρευση μετακινήσεων προς και από οκτώ πόλεις λόγω του ιού

Στο Μαρόκο όπου η πανδημία αποδεικνύεται μεγάλο πρόβλημα, άνοιξαν τα τζαμιά. Το στιγμιότυπο είναι από την πόλη Ραμπάτ. EPA, JALAL MORCHIDI




Οι μαροκινές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν από σήμερα τις μετακινήσεις προς και από οκτώ πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Καζαμπλάνκας, του Μαρακές και της Ταγγέρης, εξαιτίας της «σημαντικής αύξησης» τις τελευταίες ημέρες των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

Το μέτρο, που ανακοινώθηκε χθες Κυριακή, επιβάλλεται μερικές ημέρες πριν εορταστεί στο Μαρόκο το Έιντ αλ Άντχα, που παραδοσιακά σημαίνει μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις. Τίθεται σε εφαρμογή σήμερα μέχρι νεοτέρας, αναφέρει κοινή ανακοίνωση Τύπου των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας του βασιλείου.

Η απόφαση να απαγορευθούν οι μετακινήσεις οφείλεται «στη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης» και στην «παραβίαση από την πλειονότητα των πολιτών των μέτρων προστασίας — της κοινωνικής απόστασης, της χρήσης μάσκας», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Αφορά οκτώ πόλεις, ανάμεσά τους την οικονομική πρωτεύουσα Καζαμπλάνκα (δυτικά), τον τουριστικό μαγνήτη Μαρακές (νότια), την Ταγγέρη (βόρεια), δεύτερο σημαντικότερο οικονομικό πόλο του βασιλείου, καθώς και τη Φες (κεντρικά).

Οι αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν πριν από μία εβδομάδα νέα χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, όμως τις τελευταίες διαπίστωσαν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2: επιβεβαίωσαν 811 το Σάββατο, 633 χθες Κυριακή.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στο Μαρόκο ως εδώ έχει φθάσει τους 313 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 20.278 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Στον αντίποδα, 16.438 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Έχουν διενεργηθεί 1,1 εκατ. τεστ ως τώρα.

Το Σάββατο, ο υπουργός Υγείας Χάλιντ Άιτ Τάλεμπ συνέστησε να «αποφεύγονται οι ανώφελες επισκέψεις και σωματικές επαφές και να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης στις οικογενειακές συγκεντρώσεις» στην Έιντ αλ Άντχα, τη γιορτή της θυσίας, η οποία ξεκινά στο Μαρόκο από την 31η Ιουλίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε τη «χαλάρωση» μέρους του πληθυσμού ως προς τη χρήση μάσκας, που είναι πλέον υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους στο Μαρόκο, τονίζοντας πως οι αρχές «δεν θα διστάσουν να εφαρμόσουν» τα διοικητικά μέτρα που «προβλέπει ο νόμος». Οι παραβάτες των μέτρων είναι αντιμέτωποι με ποινές τρίμηνης φυλάκισης ή/και πρόστιμο 1.300 ντίρχαμ (115 ευρώ).

Η ισχύς του εκτελεστικού διατάγματος που δίνει στις αρχές τη δυνατότητα να επιβάλλουν έκτακτα μέτρα κατά περιοχή, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, παρατάθηκε ως τη 10η Αυγούστου.

Το εθνικό lockdown ήρθη πριν από έναν μήνα, αν και οι διεθνείς πτήσεις συνεχίζουν να τελούν υπό αναστολή, εξαιρουμένων αποκλειστικά και μόνο ειδικών πτήσεων από εθνικούς αερομεταφορείς για τον επαναπατρισμό Μαροκινών ή αλλοδαπών.

Τον Ιούνιο δόθηκε άδεια να ανοίξουν ξανά καφέ, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και επετράπησαν οι εσωτερικές μετακινήσεις για τουρισμό.

Η κυβέρνηση αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% φέτος και διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ.

  • 48 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, 479 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες, ο χαμηλότερος ημερήσιος απολογισμός νέων μολύνσεων από τα μέσα Μαΐου

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 479 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα στα μέσα του Φεβρουαρίου να ανέρχεται πλέον σε 92.062.

Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό νέων μολύνσεων στην Αίγυπτο από την 16η Μαΐου, όταν είχαν καταγραφεί 491, προτού η εξάπλωση να επιταχυνθεί ραγδαία. Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης σε ένα 24ωρο καταγράφηκε τη 19η Ιουνίου, όταν είχε ανέλθει σε 1.774.

Χθες συμπληρώθηκε η 18η συνεχόμενη ημέρα που τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην Αίγυπτο παρέμειναν λιγότερα από 1.000.

Στο μεταξύ, άλλοι 48 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 4.606 νεκρούς, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Από την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, οι αρχές καταγράφουν μείωση των θανάτων και των μολύνσεων καθώς και αύξηση των ανθρώπων που αποθεραπεύονται.

Στην ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας τονίζεται ότι άλλοι 928 ασθενείς κρίθηκε ότι έχουν πλέον ιαθεί και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία με το σύνολο των αποθεραπευθέντων να φθάνει τους 33.831.

Πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ραμπάτ, Morocco – Κάιρο, Egypt

Τα περισσότερα κρούσματα στον πλανήτη: Καταγράφονται πλέον σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: