Στηρίζουμε την Κύπρο είπε ο Μπορέλ στον Μεβλούτ: Εκτός εαυτού ο Τούρκος υπουργός απείλησε Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία, ΕΕ

File photo: Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου Cavusoglu στην Άγκυρα, Τουρκίας. 06 Ιουλίου 2020. EPA, FATIH AKTAS




«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση λάβει αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε.

Αυτό δεν θα συμβάλει στη λύση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή του με τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ.

Ψευδείς οι ισχυρισμοί της Γαλλίας

Σύμφωνα με το protothema.gr, σε ό,τι αφορά την ένταση με τη Γαλλία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η χώρα του απέδειξε ότι είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί της Γαλλίας για πιθανή παρενόχληση εναντίον των πλοίων της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εμφανίστηκε προκλητικό ενώπιον του Μπορέλ, λέγοντας: «Η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει τη λύση και όχι τη σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι βρίσκεται στην Τουρκία για να βοηθήσει να βρεθεί μία λύση μέσω του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει να καταστεί όμηρος, όπως είπε, της Ελλάδας και της Κύπρου και κάλεσε την ΕΕ να είναι «έντιμος μεσολαβητής».

Aναφερόμενος στις εξελίξεις στην Aνατολική Μεσόγειο o Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο.
«Έχουμε και τα δικαιώματα γεώτρησης μας στην υφαλοκρηπίδα μας αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Όμως είμαστε έτοιμοι για διάλογο και με την Eλλάδα και με όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Όπως ξέρετε με την Ελλάδα με διαπραγματεύσεις είχαν παρθεί αποφάσεις για τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο σας μιλάω για το 1976» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Στηρίζουμε την Κύπρο είπε ο Μπορέλ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε τη στήριξη της ΕΕ στην Ελληνοκυπριακή πλευρά τονίζοντας ότι θα ληφθούν υπόψιν οι ανησυχίες της στα ζητήματα αυτά. Η αναφορά αυτή του Μπορέλ προκάλεσε την αντίδραση του Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει η dailysabah, που κατηγόρησε την ΕΕ για αποτυχία στήριξης της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και συνέχισε:

«Τώρα ισχυρίζεσαι (σ.σ. Μπορέλ) ότι θα κάνεις ό,τι χρειαστεί για να λύσεις την κρίση αλλά λες επίσης ότι πρέπει να λάβεις υπόψιν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Τι σχέση έχουν οι Ελληνοκύπριοι με την προσφυγική κρίση;» ρώτησε. «Αν συνεχίσεις να προωθείς τους Ελληνκύπριους σε κάθε ζήτημα σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, τότε κι εμείς θα έρθουμε με νέους όρους για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά σας».

Μετά τη συνέντευξη τύπου, ο Τσαβούσγλου χάρισε ένα απολυμαντικό χεριών με την ονομασία «Μπορέλ» ύπατο εκπρόσωπο της για τις Εξωτερικές Υποθέσεις.

Όμηροι της Κύπρου και της Ελλάδας η ΕΕ, η Γαλλία πρέπει να ζητήσει συγνώμη

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, ο Τσαβούσουγλου είπε ότι η ΕΕ είναι σε ομηρία από την Κύπρο και την Ελλάδα και άφησε να εννοηθεί ότι θα απαντήσει με δραστηριότητα στη Μεσόγειο, στην περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις.
Επίσης, είπε ότι η Γαλλία είναι αυτή που πρέπει να ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Με πληροφορίες από Alpha tv, protothema.gr

 

Πατριάρχης Μόσχας σε Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Μην τολμήσεις να το κάνεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: