Στην Αθήνα στις 14 Ιουλίου ο Αναστασιάδης για την από κοινού αντιμετώπιση των τουρκικών παρανομιών

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έλαβε μέρος σε διευρυμένες συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. ΓΤΠ, ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει στις 14 Ιουλίου στην Ελλάδα για διαβουλεύσεις με την ελληνική Κυβέρνηση.

Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του μετά από τη συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε πως από τη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει μια αντίληψη ότι “δεν πάει άλλο” με τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Προσερχόμενος σε εκδήλωση του του Δημοκρατικού Συναγερμού για τα 44 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχουμε ήδη ζητήσει σημαντικά πράγματα από την Ε.Ε. για την Τουρκία και ερωτηθείς αν υπάρχει διάθεση από τους Ευρωπαίους για να ασκηθούν πιο σοβαρές πιέσεις ή κυρώσεις προς την Τουρκία, είπε:

  • «Γίνονται τα αναγκαία διαβήματα, οι αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες, και τη Δευτέρα θα υπάρξει η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών που θα την ακολουθήσουν ενδεχόμενα και κάποιες άλλες. Νομίζω ότι, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, από τη δραστηριοποίηση της Ε.Ε. υπάρχει μια αντίληψη ότι δεν πάει άλλο με τις προκλήσεις της Τουρκίας».

Σε ερώτηση αν αυτό θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να αλλάξει στάση, ο Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξουν τέτοιες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να έχουν αποτέλεσμα».

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες το μεσημέρι τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να είναι αυστηρή και αποφασιστική στη στάση της έναντι της Τουρκίας διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ και των κρατών μελών της.

Επεσήμανε, ότι ο σεβασμός στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών καθώς και η δέσμευση σε σχέσεις καλής γειτονίας συνιστούν βασικές προϋποθέσεις τις οποίες όλοι ανεξαιρέτως οφείλουν να τηρούν.

Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Πλάνο Ανάκαμψης της ΕΕ, ενόψει των προσπαθειών που καταβάλλονται για κατάληξη σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συμφωνία επί του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 θα αποτελέσει και το κύριο θέμα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου 2020.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε αναλυτικά τις θέσεις και τα αιτήματα μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της Κύπρου, ιδιαίτερα υπό το φως των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ως νησιωτικό κράτος με δυσκολίες συνδεσιμότητας και απομόνωσης από την υπόλοιπη Ευρώπη. Επεσήμανε ότι η κυπριακή οικονομία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες και στον τουρισμό, έχει πληγεί σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, καλώντας την ΕΕ να συνδράμει αποτελεσματικότερα στην ανάκαμψή της.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κύπρου για περαιτέρω ενίσχυσή της για την επόμενη επταετία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε εκ νέου τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της αυξανόμενης ροής μεταναστών επαναλαμβάνοντας την ανάγκη η ΕΕ να βοηθήσει ειδικά τα κράτη πρώτης γραμμής.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΚΥΠΕ, Αδάμος Ζαχαριάδης
Λευκωσία, Cyprus

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

“Δεν πάει άλλο” με τις τουρκικές προκλήσεις φαίνεται να πιστεύει η Ε.Ε., λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: