Στη σκιά του κορωναϊού οι σημερινές βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Άτομα που φορούν προστατευτικές μάσκες περπατούν μπροστά από την προεκλογική πινακίδα του αρχηγού της αντιπολίτευσης VMRO DPMNE, Χρίστιτζαν Μίκοβσκι στα Σκόπια, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, 14 Ιουλίου 2020. EPA / GEORGI LICOVSKI




Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται κρίσιμες, καθώς από το αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό εάν η Βόρεια Μακεδονία συνεχίσει στην πορεία της ευρω-ατλαντικής προοπτικής ή επιστρέψει σε εποχές αβεβαιότητας.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).
Οι εκλογές διεξάγονται στη «σκιά» της πανδημίας του κορονοϊού και οι ψηφοφόροι προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα με προστατευτική μάσκα και απολυμαίνουν τα χέρια τους κατά την είσοδο και έξοδο τους από αυτά.

Οι εκλογές αυτές, στις οποίες συμμετέχουν συνολικά 15 κόμματα και συνασπισμοί, διεξάγονται για την ανάδειξη νέας Βουλής, η οποία αριθμεί 120 βουλευτές.

Όλες οι δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα έδειχναν τα δύο μεγάλα κόμματα, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να είναι σχεδόν ισοδύναμα.

Πάντως, όποιο από τα δύο αυτά κόμματα επικρατήσει στις σημερινές εκλογές δεν πρόκειται να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή και θα χρειαστεί να συμμαχήσει με ένα ή περισσότερα αλβανικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. ‘Αλλωστε σε όλες τις κυβερνήσεις της χώρας συμμετέχει πάντοτε κάποιο αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στην Βόρεια Μακεδονία, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων αναμένεται να επικρατήσει με μικρή διαφορά το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού στη χώρα τα τελευταία 18 χρόνια, με εξαίρεση την περίοδο 2006-2008, ενώ δεύτερη αναμένεται να έρθει η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα.

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν θέματα της οικονομίας, η εκτεταμένη διαφθορά στη χώρα και η διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που προκαλείται λόγω της πανδημίας, ενώ οι αναφορές των κομμάτων στη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν σχετικά περιορισμένες. Το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ επισήμανε ότι με τη συμφωνία η χώρα κατάφερε και εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, ενώ έλαβε το «πράσινο» φως από την ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, παρά το γεγονός ότι επανέλαβε την αντίθεση του σε αυτήν, έριξε αρκετά τους τόνους, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αποτελεί πλέον «πραγματικότητα». Πάντως, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι απέφυγε να τοποθετηθεί εάν θα χρησιμοποιεί το νέο συνταγματικό όνομα της χώρας «Βόρεια Μακεδονία» ή όχι σε περίπτωση που αναδειχθεί πρωθυπουργός.

Οι εκλογές αυτές αρχικά είχαν οριστεί για τις 12 Απριλίου, όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόροι της Βόρειας Μακεδονίας ανέρχονται στο 1,8 εκατομμύριο. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται απόψε μετά τα μεσάνυχτα.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από τα ΔΙΕΘΝΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή N. Φραγκόπουλου
Μεξικό, Μεξικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: