FILE PHOTO: Student walks down the stairs of the Widener Library of Harvard University in Cambridge, Massachusetts, USA. EPA, CJ GUNTHER
Τα πανεπιστήμια Harvard και MIT (Massachusetts Institute of Technology) ζήτησαν σήμερα από ομοσπονδιακό δικαστήριο να μπλοκάρει την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να ανακαλέσει τις θεωρήσεις εισόδου (visa) των ξένων φοιτητών, των οποίων τα μαθήματα θα συνεχιστούν μέσω τηλεκπαίδευσης, με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους.
«Θα υπερασπιστούμε την υπόθεση με αποφασιστικότητα προκειμένου να επιτρέψουμε στους ξένους φοιτητές μας –και στους ξένους φοιτητές όλων των πανεπιστημίων της χώρας– να συνεχίσουν τις σπουδές τους χωρίς να κινδυνεύουν με απέλαση», διαβεβαίωσε ο πρύτανης του Χάρβαρντ Λόρενς Μπάκαου, σε ένα tweet με το οποίο ανακοίνωσε την προσφυγή ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Βοστόνης.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα επιτρέψει στους ξένους φοιτητές να παραμείνουν στις ΗΠΑ εάν τα πανεπιστήμιά τους αποφασίσουν, λόγω της πανδημίας, να παραδίδουν μαθήματα αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου, με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους. Αυτό θα ισχύσει κυρίως για το Χάρβαρντ, ένα από τα πλέον περίβλεπτα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον του επιφανούς πανεπιστημίου της Βοστόνης, χαρακτηρίζοντας «γελοία» την απόφασή του να συνεχίσει όλα τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, λόγω της πανδημίας.
Το Harvard μετρά σχεδόν 5.000 ξένους φοιτητές επί συνόλου περίπου 23.000 φοιτητών. Στο MIT, η πανεπιστημιούπολη του οποίου βρίσκεται δίπλα σε εκείνη του Χάρβαρντ στη Βοστόνη, το 1/3 του συνόλου των φοιτητών του είναι ξένοι.
Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε σήμερα ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Βοστόνης, εναντίον του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας και της Αστυνομίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) όπως και των ηγεσιών τους, αυτή απόφαση «βύθισε το Χάρβαρντ και το MIT και όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, στο χάος».
Ελήφθη «χωρίς να ληφθεί υπόψη η υγεία των φοιτητών, των καθηγητών, του διοικητικού προσωπικού και του περιβάλλοντός τους» και αφήνει «εκατοντάδες χιλιάδες ξένους φοιτητές χωρίς τη δυνατότητα να φοιτήσουν στις ΗΠΑ», επισημαίνεται.
Για να μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα, η κυβέρνηση Τραμπ τους ζητάει να μεταγραφούν σε πανεπιστήμια που θα ξεκινήσουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία, «όμως λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους οι περισσότεροι φοιτητές δεν μπορούν να το κάνουν».
Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ είναι «αυθαίρετη και παρορμητική», σημειώνεται στην αγωγή, και δεν «λαμβάνει υπόψη σημαντικές διαστάσεις του προβλήματος». Πρόκειται για μια «απόπειρα εξαναγκασμού των πανεπιστημίων να επαναλάβουν την εκπαίδευση με φυσική παρουσία», παρά τους τρέχοντες υγειονομικούς κινδύνους. Οι ενάγοντες ζητούν από το δικαστήριο να εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης.
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ξένοι φοιτούν σε αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια με πολλές σχολές να βασίζονται στα έσοδα από τους ξένους φοιτητές, που συχνά καταβάλλουν πλήρως τα δίδακτρα.
Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS
Με πληροφορίες από AFP, Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ