Συνελήφθη η πρώην σύντροφος του χρηματιστή Επστάιν, Γκισλέιν Μάξγουελ για συνέργεια σε μαστροπεία ανηλίκων

File Photo: Ο Τζέφρι Επστάιν σε ανακοίνωση του FBI EPA, US ATTORNEY SDNY, HANDOUT ΕDITORIAL USE ONLY




Η Γκισλέιν Μάξγουελ, η πρώην σύντροφος και επί χρόνια συνεργάτιδα του χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, συνελήφθη σήμερα στο Νιου Χαμσάιρ με την κατηγορία ότι παρέσυρε νεαρά κορίτσια τα οποία στη συνέχεια κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον πολυεκατομμυριούχο φίλο της.

Η 58χρονη Μάξγουελ τηρούσε χαμηλό προφίλ μετά τον θάνατο του Επστάιν, πέρσι τον Αύγουστο. Ο χρηματιστής βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του, σε φυλακή της Νέας Υόρκης, όπου είχε προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης του για μαστροπεία και κακοποίηση ανηλίκων.

Ορισμένες από τις γυναίκες που έπεσαν θύματά του υποστηρίζουν σήμερα ότι η Μάξγουελ ήταν εκείνη που τις παρέσυρε στον κύκλο του, όπου κακοποιήθηκαν από τον ίδιο και τους ισχυρούς φίλους του. Σε δικαστικά έγγραφα αναφερόταν ότι «διευκόλυνε» την επιχείρηση σωματεμπορίας που οδηγούσε νεαρά κορίτσια στο πολυτελές σπίτι του Επστάιν στο Μανχάταν, όμως δεν είχε κατηγορηθεί μέχρι τώρα για κάποιο αδίκημα.

Η Μάξγουελ είναι κόρη του Βρετανού μεγιστάνα των μμε Ρόμπερτ Μάξγουελ, ο οποίος ίδρυσε μια εκδοτική εταιρεία και ήταν ιδιοκτήτης διαφόρων ταμπλόιντ εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και της Daily Mirror. Μετά τον μυστηριώδη θάνατό του, το 1991, αποκαλύφθηκε ότι είχε λεηλατήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τα συνταξιοδοτικά ταμεία των υπαλλήλων του για να στηρίξει την καταρρέουσα επιχειρηματική αυτοκρατορία του.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Γκισλέιν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε στον κτηματομεσιτικό τομέα. Περίπου την ίδια περίοδο σύναψε μια σύντομη ερωτική σχέση με τον Επστάιν, έναν χρηματιστή που διήγε πολυτελή βίο και σύχναζε στα πάρτι της υψηλής κοινωνίας. Μολονότι χώρισαν αργότερα, η Γκισλέιν παρέμεινε μέλος του στενού κύκλου του Επστάιν. Ο ίδιος φέρεται να είπε το 2003 στο περιοδικό Vanity Fair ότι εκείνη ήταν «η καλύτερη φίλη του».

Το 2013 και το 2014 η Γκισλέιν Μάξγουελ μίλησε στα Ηνωμένα Έθνη με την ιδιότητά της ως ιδρύτριας του TerraMar Project, μιας ομάδας για την προστασία των ωκεανών. Από το 2016 ωστόσο εξαφανίστηκε και ήταν πολύ δύσκολο να την εντοπίσει κανείς αφότου ο Επστάιν κατηγορήθηκε για σωματεμπορία. Τον περασμένο Αύγουστο η εφημερίδα Washington Post έγραψε ότι ζούσε σε μια απομονωμένη, παραθαλάσσια έπαυλη στη Μασαχουσέτη που ανήκε στον επιχειρηματία Σκοτ Μπόργκερσον. Ο τελευταίος απέφυγε να διευκρινίσει αν η Μάξγουελ ζούσε μαζί του.

Λίγους μήνες αργότερα, η βρετανική ταμπλόιντ The Sun πρόσφερε αμοιβή 10.000 λιρών σε όποιον διέθετε πληροφορίες για το πού βρισκόταν η Μάξγουελ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, θα της ασκηθεί δίωξη για έξι αδικήματα επειδή «βοήθησε, διευκόλυνε και συνέβαλε στην κακοποίηση ανηλίκων» από τον Τζέφρι Επστάιν μεταξύ 1994-97. Κατηγορείται επίσης ότι ψευδομαρτύρησε επανειλημμένως όταν έδωσε ένορκη κατάθεση στο πλαίσιο μιας δίκης, το 2016.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι τρία φερόμενα θύματα (δεν κατονομάζονται), όλες ανήλικες την εποχή εκείνη, οδηγήθηκαν από την Μάξγουελ σε κατοικίες του χρηματιστή στο Μανχάταν, τη Φλόριντα και το Νέο Μεξικό αλλά και σε ένα σπίτι που ανήκε στην ίδια, στο Λονδίνο, όπου κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

Στην περίπτωση που κριθεί ένοχη, η Μάξγουελ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Τις «στρατολογούσε» η Μάξγουελ

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν πρόκειται να δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα για να ανακοινώσει τις κατηγορίες που βαρύνουν την 58χρονη. Πολλά από τα θύματα του Επστάιν δήλωναν ότι «στρατολογήθηκαν» από εκείνην, με το πρόσχημα ότι θα έκαναν μασάζ.

Η σύλληψη της Γκισλέιν Μάξγουελ φέρνει και πάλι σε πρώτο πλάνο αυτό το σκάνδαλο πρώτου μεγέθους: ο Τζέφρι Επστάιν ήταν μια πασίγνωστη προσωπικότητα του διεθνούς τζετ-σετ και στο «καρνέ» των επαφών του περιλαμβάνονταν πολλές διασημότητες, πολιτικοί και άλλοι, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ: μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο πρίγκιπας Άντριου, ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ.

Οι αμερικανικές αρχές, που είχαν δεσμευτεί ότι θα εντοπίσουν όλους τους πιθανούς συνεργούς του Επστάιν, τελικά επικεντρώθηκαν στον πρίγκιπα Άντριου, κατηγορώντας τον ότι αποφεύγει να συνεργαστεί με την αμερικανική δικαιοσύνη για την υπόθεση αυτή. Εδώ και μήνες, του ζητούν να εξηγήσει τι γνώριζε για τη δράση του Επστάιν. Σε δικαστικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2019 μια γυναίκα, η Βιρτζίνια Ρόμπερτς, υποστηρίζει ότι είχε σεξουαλικές επαφές με τον πρίγκιπα –στον οποίο την σύστησε ο χρηματιστής– όταν ήταν ακόμη 17 ετών.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με πληροφορίες από AFP, Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

 

Ενθουσιασμένος για την αύξηση των θέσεων εργασίας τον μήνα Ιούνιο δήλωσε ο Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: