Δύο σημάδια για συμφωνία: Αλμα του ευρώ, πτώση στο κόστος του ιταλικού δανεισμού

File Photo: Το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης. EPA/Ana Bornay μέσω κΥΠΕ




Στο υψηλό 19 εβδομάδων του 1,1467 δολαρίου ανήλθε νωρίτερα το ευρώ, υποχωρώντας στη συνέχεια, με την προσοχή να είναι στραμμένη στις διαπραγματεύσεις για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία της Covid-19.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν σημειώσει πρόοδο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ύστερα από τρεις ημέρες συνομιλιών αλλά συνεχίζουν να διαφωνούν για τον καταμερισμό του προτεινόμενου ταμείου ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ, που στόχο έχει να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τη βαθύτερη ύφεσή της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ευρώ σημείωσε νωρίτερα άνοδο 0,2% στο 1,1446 δολάριο.

Αποκλιμακώνεται το κόστος δανεισμού της Ιταλίας

Tην ίδια στιγμή, σε μία ακόμη θετική ένδειξη, τo κόστος δανεισμού της Ιταλίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Μαρτίου, καθώς άρχισαν να υπάρχουν ενδείξεις μίας πιθανής συμφωνίας στη φορτισμένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το ταμείο οικονομικής ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Τα ιταλικά ομόλογα έκαναν ράλι μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, αφού οι αγορές περασμένη εβδομάδα θεωρούσαν όλο και λιγότερο πιθανές τις προοπτικές για μία συμφωνία. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,19%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια διαμορφωνόταν στο 1,21%.

Το ταμείο ανάκαμψης, το οποίο προβλέπει την κοινή ανάληψη χρέους για να δοθούν επιχορηγήσεις στις χώρες που υπέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα, ήταν η βασική κινητήρια δύναμη του ράλι που έκαναν τα ομόλογα της νότιας Ευρώπης από τον Μάιο, μετά την αρχική γαλλογερμανική πρόταση.

Η σύνοδος κορυφής, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Παρασκευή και το Σάββατο, συνεχίζεται σήμερα καθώς οι χώρες που τάσσονται υπέρ μίας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, με επικεφαλής την Ολλανδία, αντιτάχθηκαν στο ύψος των επιχορηγήσεων προς τις περισσότερο πληγείσες χώρες και απαίτησαν οι εκταμιεύσεις των πόρων να συνδέονται με οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, διαφάνηκε ότι μία συμφωνία είναι πιθανή μετά το δημοσίευμα του Bloomberg ότι οι «φειδωλές» χώρες είναι έτοιμες να αποδεχτούν να δοθεί από το ταμείο ένα ποσό 390 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων – μικρότερο από τα 500 δισ. ευρώ της αρχικής πρότασης – και το υπόλοιπο να χορηγηθεί με τη μορφή δανείων. Νωρίτερα, διπλωμάτες δήλωναν στο Reuters ότι οι ηγέτες είναι πιθανόν να φύγουν από τη σύνοδο και να προσπαθήσουν ξανά για την επίτευξη συμφωνίας τον επόμενο μήνα. Η σύνοδος διεκόπη έως σήμερα το απόγευμα στις 5 ώρα Ελλάδας.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα ΣΕΛΠΕ: Επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος το τελευταίο εξάμηνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: