Σύγκρουση Λονδίνου – Πεκίνου: Βρετανική υπηκοότητα σε 3 εκ. κατοίκους Χονγκ Κονγκ

File Photo Διαδηλωτής κατά του νόμου εθνικής ασφαλείας συλλαμβάνεται από αστυνομικούς στο Χονγκ Κονγκ. EPA/MIGUEL CANDELA μέσω ΚΥΠΕ




Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σήμερα ότι η επιβολή του νόμου ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ είναι μια «ξεκάθαρη και κατάφωρη» παραβίαση της Κοινής Διακήρυξης του 1984 και ότι το Λονδίνο θα προσφέρει σε περίπου 3 εκατ. κατοίκους της πρώην βρετανικής αποικίας ένα δρόμο προς την απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας.

  • Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε χρήση εκτοξευτήρων νερού και χημικών και συνέλαβε σχεδόν 200 ανθρώπους καθώς οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, αψηφώντας τη σαρωτική νομοθεσία για την ασφάλεια που εισήγαγε η Κίνα και που οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι έχει στόχο να καταπνίξει τις διαφωνίες.

«Η ενεργοποίηση και επιβολή αυτού του νόμου εθνικής ασφάλειας συνιστά ξεκάθαρη και κατάφωρη παραβίαση της Σινοβρετανικής Κοινής Διακήρυξης», είπε σήμερα στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

  • Ο Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία θα τηρήσει τη δέσμευσή της να προσφέρει στους κατόχους Βρετανικού Εθνικού Υπερπόντιου (BNO) διαβατηρίου στο Χονγκ Κονγκ ανοίγοντας το δρόμο προς την απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας –επιτρέποντάς τους να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Χονγκ Κονγκ υπάρχουν περίπου 350.000 κάτοχοι διαβατηρίων ΒΝΟ, ενώ σχεδόν 3 εκατομμύρια κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ πληρούν τα κριτήρια για να τους χορηγηθούν.

Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι ξεκάθαροι: το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει τον λόγο του, θα ανταποκριθεί στις ευθύνες του προς τον λαό του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Ράαμπ στο Κοινοβούλιο. «Μπορώ τώρα να επιβεβαιώσω ότι θα προχωρήσουμε για να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις για όσους έχουν καθεστώς BNO», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτοί που έχουν τέτοιου είδους καθεστώς θα τους χορηγηθεί περιορισμένη άδεια πέντε ετών στη Βρετανία προκειμένου να εργαστούν ή να σπουδάσουν. Μετά από αυτό το διάστημα, θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση για καθεστώς εγκατάστασης (settled status) και μετά από επιπλέον 12 μήνες με αυτό το καθεστώς να καταθέσουν αίτηση για υπηκοότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα υπάρξουν ποσοστώσεις.

Η αυτονομία του Χονγκ Κονγκ διασφαλίζεται βάσει της αρχής ‘Μια χώρα, δύο συστήματα’ που προβλέπεται στη συμφωνία του 1984, η οποία υπογράφηκε από τον τότε Κινέζο πρωθυπουργό Ζάο Ζιγιάνγκ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ. Το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην Κίνα την 1η Ιουλίου του 1997 ύστερα από περισσότερα από 150 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας.

Με πληροφορίες από Reuters – AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Πρώτες συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ: Το Πεκίνο αδιαφορεί για το τσουνάμι αντιδράσεων

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: