Σε καλό δρόμο το εμβόλιο της Οξφόρδης, αλλά είναι ακόμη νωρίς σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον

File Photo: O Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. EPA, VALDA KALNINA




Σε καλό δρόμο βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19.

Το εμβόλιο, που έχει την ονομασία AZD1222 και αναπτύσσεται από την AstraZeneca και επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ήταν ασφαλές και παρήγαγε ανοσοαπόκριση στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών που διεξήχθησαν σε υγιείς ασθενείς, όπως δείχνουν τα στοιχεία σήμερα.

Παράλληλα, δεν προκάλεσε καμιά σοβαρή παρενέργεια και προκάλεσε αντίσωμα και ανοσολογικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής που δημοσιεύει η ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Οι δηλώσεις του Μπορις Τζόνσον

Την ίδια ώρα όμως, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα έχει βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 έως το τέλος του έτους, λέγοντας: “Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί”, μολονότι η Βρετανία συνάπτει συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες για αποθέματα.

“Το να πω ότι είμαι 100% σίγουρος ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο, φέτος ή όντως το ερχόμενο έτος είναι αλίμονο απλώς μια υπερβολή. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί”, δήλωσε ο Τζόνσον.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι συνήψε συμφωνίες για την εξασφάλιση 90 εκατομμυρίων δόσεων δύο πειραματικών εμβολίων κατά της Covid-19, αυτό της γερμανο-αμερικανικής BioNTech/Pfizer και αυτό του γαλλικού εργαστηρίου Valneva.

Οι συμφωνίες αυτές -για 30 εκατομμύρια δόσεις από τη συμμαχία της γερμανικής BioNtech και του αμερικανικού εργαστηρίου Pfizer και 60 εκατομμύρια (με επιλογή και για επιπλέον 40 εκατομμύρια) δόσεις από τη γαλλική Valneva- έρχονται να προστεθούν σε αυτήν που έχει συνάψει η βρετανική κυβέρνηση με τον βρετανικό όμιλο AstraZeneca για 100 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού του εμβολίου που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα πειραματικά εμβόλια παγκοσμίως.

Οι αριθμοί αυτοί για δόσεις εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού ξεπερνούν κατά πολύ τον βρετανικό πληθυσμό (66 εκατομμύρια κάτοικοι), αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό αν τα εμβόλια αυτά θα είναι αποτελεσματικά, αλλά και στην περίπτωση που είναι, δεν είναι γνωστό πόσες δόσεις τους θα χρειάζονται για να προστατευθεί ένας άνθρωπος.

Με τις νέες αυτές συμφωνίες, “η βρετανική κυβέρνηση έχει εφεξής εξασφαλίσει πρόσβαση σε τρία εμβόλια κατά της Covid-19, τα οποία αναπτύσσονται εδώ και στον κόσμο, δίδοντας στη Βρετανία όλες τις πιθανότητες να έχει πρόσβαση σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο το ταχύτερο δυνατό”, υπογραμμίζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε για τη διαχείριση της κρίσης με την Covid-19, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 45.000 ανθρώπων στη Βρετανία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τον Απρίλιο τη σύσταση μιας “δύναμης κρούσης” για να επιταχύνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη και την παραγωγή ενός εμβολίου.

“Αυτή η νέα σύμπραξη με τις φαρμακευτικές αυτές επιχειρήσεις θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει ένα εμβόλιο που θα προστατεύει τους πιο εκτεθειμένους”, υπογράμμισε ο Υπουργός Επιχειρήσεων της χώρας.

Η βρετανική κυβέρνηση άνοιξε επίσης ένα αρχείο για εθελοντές που θα ήθελαν να λάβουν μέρος σε δοκιμές για ένα εμβόλιο, ελπίζοντας να έχει συγκεντρώσει έως τον Οκτώβριο 500.000 πιθανούς μετέχοντες.

Επίσης έχει συνάψει συμφωνία με την AstraZeneca για θεραπεία με αντισώματα κατά της Covid-19 για αυτούς που δεν θα μπορούσαν να εμβολιαστούν, όπως οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Το πειραματικό εμβόλιο των εταιρειών BioNTech/Pfizer είναι ασφαλές

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech και η φαρμακοβιομηχανία Pfizer έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το πειραματικό εμβόλιό τους για την Covid-19, τα οποία δείχνουν ότι ήταν ασφαλές και επέφερε ανοσοαπόκριση σε ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε.

Η μετοχή της BioNTech αυξήθηκε κατά 12% και της Pfizer κατά 3,6% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με την έναρξη της συνεδρίασης, μετά την ανακοίνωση αυτήν.

Περισσότερα από 150 πιθανά εμβόλια δοκιμάζονται σε όλον τον κόσμο με στόχο να ανακοπεί η πανδημία του νέου κορονοϊού. Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους γίνονται ήδη για 23 από αυτά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των εταιρειών Moderna και AstraZeneca Plc.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσεις πάντως ότι για να παραχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο χρειάζονται 12-18 μήνες.

Τα στοιχεία για το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer προέρχονται από μια δοκιμή που έγινε στη Γερμανία, σε 60 υγιείς εθελοντές. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα δεδομένα από μια αντίστοιχη δοκιμή στις ΗΠΑ. Η δεύτερη δοκιμή, αυτή της Γερμανίας, έδειξε ότι οι εθελοντές που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου παρήγαγαν αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό, παρόμοια με εκείνα της πρώτης δοκιμής.

Οι εταιρείες ανέφεραν ότι τα δεδομένα εξετάζονται από ειδικούς επιστήμονες ώστε να προχωρήσουν σε μια δημοσίευση της μελέτης τους.

Ο Πούτιν δεν έχει κάνει το εμβόλιο ανακοίνωσε το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο, διαψεύδοντας τις φήμες που κυκλοφορούν στην ρωσική κοινή γνώμη, ότι η ρωσική ελίτ άρχισε να εμβολιάζεται με το εμβόλιο του κορονοϊού, ανακοίνωσε διά του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει κάνει προς το παρόν το εμβόλιο του κορονοϊού καθώς μέχρις στιγμής δεν έχει εγκριθεί.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ότι πρωτίστως πρόσβαση στο εμβόλιο του κορονοϊού θα έχουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Σχετικές ανακοινώσεις έκαναν και το ρωσικό υπουργείο Υγείας και η ιατρική πανεπιστημιακή κλινική Σέτσενοφ, όπου πραγματοποιήθηκαν σε εθελοντές οι κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου, μετά από σχετικό δημοσιεύμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει κάνει ακόμη το εμβόλιο του κορονοϊού, δήλωσε ο Πεσκόφ επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί «και δεν θα ήταν καθόλου καλό για τον αρχηγό του κράτους να κάνει ένα εμβόλιο μη εγκεκριμένο».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως άκουσε ότι ο πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (ΡΤΑΕ) Κυρίλ Ντμτίριεφ έχει κάνει ένα εμβόλιο, ενώ ο ίδιος είπε ότι δεν χρειάζεται να κάνει εμβόλιο, γιατί ήδη είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό και επίσης δεν γνωρίζει αν κάποιος από την διοίκηση της προεδρίας έχει κάνει το εμβόλιο.

Ο σύμβουλος του ρωσικού υπουργείου Υγείας Αλεξέι Κουζνετσόφ, δήλωσε ότι οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας Ν. Γκεμαλέι δεν έχουν ολοκληρωθεί, το εμβόλιο δεν έχει κυκλοφορήσει και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να έχει χρησιμοποιηθεί από εκπρόσωπους της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ. Η ανακοίνωση έγινε μετά από δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ότι από τον Απρίλιο μια σειρά από Ρώσοι επιχειρηματίες και πολιτικοί άρχισαν να κάνουν το υπό δοκιμή εμβόλιο.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ινστιτούτου μεταγραφικής ιατρικής και βιοτεχνολογίας του πανεπιστημίου Σέτσενοφ Βαντίμ Ταράσοφ χαρακτήρισε φήμες τις ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές ελίτ άρχισαν να κάνουν το εμβόλιο από τον Απρίλιο του 2020, προσθέτοντας ότι η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών θα ολοκληρωθεί στις 3 Αυγούστου.

HJ με πληροφορίες από Reuters, AFP, TASS μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΚΥΠΕ

Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Αποκαλυπτήρια για το εμβόλιο της Οξφόρδης: Ολα δείχνουν ότι θα ακούσουμε «καλά νέα»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: