Σε δεινή θέση η τουρκική οικονομία: Απαγόρευση ανοιχτών πωλήσεων μετοχών σε ξένες τράπεζες

File Photo: Τούρκοι πολίτες έξω από την τουρκική υποκατάστημα της τράπεζα Ziraat Bank στη Φραγκφούρτη. EPA, MAURITZ ANTIN




Η Τουρκία απαγόρευσε σε έξι ξένες τράπεζες να στοιχηματίζουν ενάντια στις μετοχές της χώρας, σε μία κίνηση που φαίνεται αντίθετη με πρόσφατες κινήσεις προς τη χαλάρωση αντίστοιχων περιορισμών, αναφέρεται σε δημοσίευμα του δικτύου Bloomberg (ανταπόκριση Constantine Courcoulas, Filipe Pacheco).

Αναφέρεται στην ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου της Τουρκίας ότι απαγορεύει τις ανοιχτές πωλήσεις (short-selling) μετοχών από τις τράπεζες Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co., Merrill Lynch International, Barclays Bank Plc, Credit Suisse Group AG and Wood & Co.

Η ανακοίνωση έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα μετά από την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας να άρει αντίστοιχη απαγόρευση που είχε επιβάλει τον Φεβρουάριο για την πώληση μετοχών εισηγμένων εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αναφέρεται στο δημοσίευμα και σημειώνεται ότι οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη «κάψει» τις γέφυρές τους με τους ξένους επενδυτές μειώνοντας δραστικά την πρόσβασή τους στο τοπικό νόμισμα και δυσκολεύοντας σημαντικά τις συναλλαγές τουρκικών περιουσιακών στοιχείων. assets.

Υπενθυμίζεται δε ότι νωρίτερα εντός του έτους, η τουρκική ρυθμιστική αρχή για το τραπεζικό σύστημα είχε απαγορεύσει στις Citigroup, BNP Paribas και UBS να προχωρούν σε συναλλαγές με τουρκική λίρα.

Η στάση αυτή των τουρκικών αρχών έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντική εκροή κεφαλαίων, με ξένους επενδυτές να έχουν αποσύρει 4,4 δισ. δολάρια από την αγορά της Τουρκίας κατά τους τελευταίους 12 μήνες, τη μεγαλύτερη έξοδο από το 2015, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με τον επικεφαλής της ένωσης χρηματιστών της χώρας να δηλώνει ότι η ξένη ιδιοκτησία μετοχών μειώθηκε στο 52% από το 65%.

Η Τουρκία δεν είναι η μοναδική χώρα που εφαρμόζει απαγορεύσεις στις ανοιχτές πωλήσεις (short-selling) μετοχών, καθώς ρυθμιστικές αρχές σε Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα και Αυστρία εφάρμοσαν προσωρινούς περιορισμούς στα μέσα Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της πτώσης των αγορών λόγω κορωνοιού, αναφέρεται στο δημοσίευμα και σημειώνεται ότι οι περιορισμοί αυτοί τερματίστηκαν συντονισμένα περί τα μέσα Μαΐου.

ΠΗΓΗ: Goldman, JPMorgan Among Banks Turkey Bans From Short-Selling

Στις 9 Ιουλίου τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων οκτώ μηνών: Αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: