Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα επένδυσε πάνω από 50 εκ. σε 20 έτη για συντήρηση οθωμανικών μνημείων

File photo: Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. ΑΠΕ-ΜΠΕ




«H στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις κινήσεις του Προέδρου της Τουρκίας είναι σαφής και ξεκάθαρη και έχει αποτυπωθεί σε όλα τα επίπεδα» τόνισε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με τις προκλητικές κινήσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Αγία Σοφία.

  • Υπογράμμισε δε πως, σε αντίθεση με την στάση της γείτονας, η Ελλάδα έχει επενδύσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ την τελευταία 20ετία για την προστασία μνημείων της οθωμανικής περιόδου στη χώρα μας.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «όπως έχω δηλώσει η κίνηση αυτή του Ερντογάν είναι μία πρόκληση για όλους, διότι ένα μνημείο παγκόσμιας αξίας με πολύ σοβαρούς, με τεράστιους συμβολισμούς, μετατρέπεται σε ένα ισλαμικό τέμενος για να εξυπηρετήσει τις προσωπικές πολιτικές του Προέδρου της Τουρκίας και με αυτόν τον τρόπο να ικανοποιήσει το εσωτερικό του ακροατήριο».

Η κ. Μενδώνη, θέλοντας να καταδείξει τη διαφορά του τι σημαίνει σεβασμός στον Πολιτισμό και την Ιστορία ανέφερε πως το «υπουργείο Πολιτισμού από το 2000 μέχρι σήμερα, αυτή την εικοσαετία, έχει επενδύσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ στην αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων της οθωμανικής περιόδου, από τζαμιά, τεκέδες, τεμένη, μαυσωλεία, όλη την γκάμα των μνημείων της περιόδου αυτής, ακριβώς διότι σέβεται με τον ίδιο τρόπο τα μνημεία που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια».

Η υπουργός προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις από το βήμα της Ολομέλειας, απαντώντας σε σχετικές αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη που μίλησε για μια «προκλητική και απαράδεκτη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει ένα οικουμενικής αξίας και σημασίας δημιούργημα, του παγκόσμιου πολιτισμού σε τζαμί» σημειώνοντας πως «πέρα την ιστορική και συναισθηματική αξία για μας τους Έλληνες, αλλά και για το σύνολο των χριστιανών σε όλο τον κόσμο, είναι ένα μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ενταγμένο από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Live from Epidaurus: Για πρώτη φορά παράσταση αρχαίου δράματος από την Επίδαυρο σε live streaming για το διεθνές κοινό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: