Ψήφισμα από τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας για την κατάπτυστη απόφαση για την Αγία Σοφία

File Photo Περαστικοί περπατούν μπροστά από την Αγία Σοφία EPA/ERDEM SAHIN




Αποδοκιμάζει με αυστηρό ψήφισμά της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας για να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ethnos.gr στο ψήφισμα επισημαίνεται πως η απόφαση αυτή θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της γειτονικής χώρας, με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Διεθνή Κοινότητα και τονίζει πως παράλληλα ότι μια τέτοια ενέργεια αποτελεί πρόκληση σε ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση που συνυπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της γειτονικής χώρας, τόσο με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με τη Διεθνή Κοινότητα. Η ΠΕΔ-ΚΜ τονίζει πως η Αγία Σοφία, αποτελεί το λίκνο της Ορθοδοξίας, ένα σημαντικό σύμβολο του χριστιανικού κόσμου, και είναι ενταγμένη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ως Μουσείο, και ως τέτοιο πρέπει να παραμείνει.

  • Η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ-ΚΜ είναι η εξής:

«Η ΠΕΔ-ΚΜ δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή της στην απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να τροποποιηθεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και το Διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η ενέργεια αυτή του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας συνιστά ασέβεια και προκλητική συμπεριφορά, αφού αγνοεί τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις και αψηφά εκ νέου την Ευρώπη.
Πιστεύουμε επίσης ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά θρησκευτικά ζητήματα, αλλά εντάσσεται στην πολιτική προκλήσεων που ακολουθεί η Τουρκία τα τελευταία χρόνια.
Η ακεραιότητα αυτού του θρησκευτικού, αρχιτεκτονικού και ιστορικού κοσμήματος πρέπει να προφυλαχθεί.
Η Αγία Σοφία, αυτό το θρησκευτικό, αρχιτεκτονικό κόσμημα, πέραν της ιστορικής και συναισθηματικής αξίας που έχει για όλους τους Έλληνες και το συμβολισμό της για τους απανταχού Χριστιανούς, είναι μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ενταγμένη από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Απευθυνόμαστε στην παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα στους αδερφούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συλλογικοτήτων να συνταχθούν με τις θέσεις μας».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Στοχευμένες κυρώσεις στην τουρκική οικονομία απαιτεί η Αθήνα: Σέρνουν τα πόδια τους οι εταίροι…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: