Προδρόμου για Αγία Σοφία: Απίστευτη μορφή βεβήλωσης και μισαλλοδοξίας από την Τουρκία

File Photo: Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου. ΚΥΠΕ, Χρίστος Αβρααμίδ
Η Αγιά Σοφιά δεν είναι μόνο ένα σύμβολο της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας αλλά είναι πλέον ένα πανανθρώπινο οικουμενικό σύμβολο πολιτισμού, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου,

προσθέτοντας πως αυτές τις μέρες παρακολουθούμε με πόνο ψυχής μια απίστευτη μορφή βεβήλωσης και μισαλλοδοξίας από την πλευρά της ηγεσίας του τουρκικού κράτους.

  • Ολόκληρος ο κόσμος αντιδρά είπε, γιατί, “ η Αγιά Σοφιά δεν είναι μόνο ένα σύμβολο της Χριστιανοσύνης, της Ορθοδοξίας αλλά είναι πλέον ένα πανανθρώπινο οικουμενικό σύμβολο πολιτισμού “.

Μέχρι τώρα, συνέχισε, στην Κωνσταντινούπολη που αλώθηκε πριν από πέντε αιώνες η Αγιά Σοφιά συμβόλιζε με κάποιο τρόπο μια μορφή συνύπαρξης. Με αυτή την άκομψη αχρείαστη και ακατανόητη επέμβαση του τουρκικού κράτους το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να δοθεί μήνυμα μισαλλοδοξίας, συμπλήρωσε.

  • Είναι επίσης ακατανόητο την ώρα που οι λαοί σε όλον τον κόσμο οικοδομούν εκκλησίες, ναούς, τεμένη για να εκφράσουν την ευσέβεια τους και να λατρέψουν τα Θεία, είπε ο κ. Προδρόμου, ένας λαός, όπως αυτές τις μέρες συμβαίνει στην Τουρκία, να θέλει να χρησιμοποιήσει ναούς και εκκλησίες άλλης πίστης με τρόπο επιθετικό ο οποίος ακυρώνει τελικά την ίδια την δική τους ευσέβεια.

Η πίστη σε όλο τον κόσμο είναι τελικά αγάπη στον άνθρωπο, είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να πείσει η οποιαδήποτε θρησκευτική άσκηση όπως αυτή της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, όταν καταφέρεται πρώτα από όλα στον άνθρωπο και αντί αγάπης προβάλει μήνυμα μισαλλοδοξίας.

“Ημέρα προβληματισμού και ανασύνταξης δυνάμεων η επέτειος πραξικοπήματος και εισβολής”

Η επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, εκτός από τα μνημόσυνα και τις επετειακές εκδηλώσεις, πρέπει να αποτελέσει ημέρα προβληματισμού και αυτοκριτικής, ημέρα ανασύνταξης των δυνάμεων, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, που τελέστηκε στην Μητρόπολη Πάφου, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως ο αγώνας που διεξήγαγαν οι ηρωικοί πεσόντες στο πραξικόπημα και την εισβολή δεν επιτρέπει ούτε τον εφησυχασμό, ούτε το ξεπούλημα της γης μας.

  • Σαράντα έξι χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 η ύπαρξη των συρματοπλεγμάτων στην καρδιά της μοιρασμένης Λευκωσίας εξακολουθεί να προκαλεί οδύνη, αλλά και ντροπή σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο είπε ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας πως χρέος όλων των Ελλήνων, είναι η αποτροπή καταστάσεων όπως αυτές που οδήγησαν στην τραγωδία και η διατράνωση της απόφασης πως ο Ελληνισμός, παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες του, ξέρει να υπερασπίζεται τα δίκαιά του με εγρήγορση και αποφασιστικότητα.

“Το μνημόσυνο των πεσόντων στην τραγωδία του 1974 ας είναι παράδειγμα για αποφυγή λαθών, πηγή δύναμης και εφαλτήριο διεκδίκησης της εθνικής μας αξιοπρέπειας”, σημείωσε.

Μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια, είπε ο Υπουργός Παιδείας, σύντομα αναδύθηκε η δύναμη και το πείσμα της επιβίωσης. O λαός μας όχι μόνο δεν λύγισε, αλλά στάθηκε στα πόδια του και πάλεψε, ώσπου πέτυχε το θαύμα, συμπλήρωσε.

  • Κι αν το θαύμα λειτούργησε, δεν ξεχνούμε τον πρώτιστο στόχο μας είπε ,δηλαδή, όπως εξήγησε, “τη συνέχιση του αγώνα για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και πρωτίστως λειτουργικής λύσης για το κυπριακό ζήτημα, η οποία θα διασφαλίζει την επανένωση της χώρας και την πλήρη ανεξαρτησία και κυριαρχία της πατρίδας μας”.

Θέλουμε, συνέχισε, να ζήσουμε σε μια πραγματικά ελεύθερη Κύπρο, χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα, χωρίς συρματοπλέγματα μίσους και διαχωρισμού. Οραματιζόμαστε μια πατρίδα ελεύθερη και επανενωμένη, μια Κύπρο της ειρήνης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όπου όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα.

Πρόσθεσε ακόμη πως έχουμε χρέος να χαλυβδώσουμε την πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας και να γαλουχήσουμε τα παιδιά μας με τις αιώνιες αξίες και τα ιδανικά της φυλής μας.

Να διαφυλάξουμε την ιστορική μας ταυτότητα, την ελληνική μας παιδεία και την ελληνική μας γλώσσα, την ορθόδοξη μας πίστη, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας, κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Κική Περικλέους
ΚΥΠΡΟΣ/Πάφος

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΥΠΕΞ Κύπρου: Στρατηγικού χαρακτήρα η συζήτηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την Τουρκία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: