Πως έγινε η μυστική συνάντηση στο Βερολίνο: “Δεν προέκυψε τίποτα” δήλωσε διπλωματική πηγή

Το κτίριο της γερμανικής Καγκελαρίας. EPA, FILIP SINGER




Tριμερής συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Βερολίνο, επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές. Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη της μυστικής συνάντησης από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η πράξη του θεωρείται μία ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να εκθέσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και να πυροδοτήσει αντιπαράθεση στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, κάτι που εν μέρει κατάφερε αφού υπήρξαν αντιδράσεις από τα κόμματα.

Διπλωματική πηγή δήλωσε στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal, ότι από την τριμερή συνάντηση “δεν προέκυψε τίποτα”. Η τουρκική πλευρά κατέθεσε στη διάρκεια της τριμερούς τις γνωστές απαράδεκτες θέσεις της, είπε η πηγή.

Η συνάντηση, όπως αναφέρεται, έγινε με την ευκαιρία της προγραμματισμένης συνάντησης της υπεύθυνης Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένης Σουρανή με τον Γιαν Χέκερ, σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της ‘Ανγκελα Μέρκελ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Η πρόσκληση της τουρκικής πλευράς από τη γερμανική πλευρά έγινε λόγω του προχθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε ως βασικό θέμα την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Γιαν Χέκερ. Ήταν μία προσπάθεια της Άγγελα Μέρκελ να πέσουν οι τόνοι. Η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, τα αποτελέσματα του προχθεσινού Συμβουλίου Eξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η τουρκική πλευρά καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες.

«Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να μένουν ανοικτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεων», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε κατόπιν γερμανικής πρωτοβουλίας και είναι ενδεικτική της βούλησης του Βερολίνου να μη διαρραγούν οι δίοδοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

Άλλωστε η γερμανική διπλωματία είχε  διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προλειαίνοντας το έδαφος και για την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στα τέλη Ιουνίου.

  • ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Τη συνάντηση αποκάλυψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ύστερα από συνάντηση με τον Μαλτέζο ομόλογό του Εβαρίστ Μπαρτόλο που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αγκυρα.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, έχουμε ξεκινήσει και πάλι εδώ ένα διάλογο. Γνωρίζετε ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του ΥΠΕΞ ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση με Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία», ανέφερε ο Τσαβούσογλου και προσέθεσε τα εξής:

«Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά αν υπάρχει θέληση μπορεί να γίνει διάλογος».

Σύμφωνα με τον ίδιο «με διάλογο μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα. Εμείς συμφωνούμε για συνεργασία και διαμοιρασμό αλλά είμαστε εναντίον στη μονομερή επιβολή κυρώσεων. Δεν θα λυγίσουμε σε αυτό. Έχουμε και αποφασιστικότητα και καλή πρόθεση αλλά και με αυτή την έννοια έχουμε και ευελιξία στο θέμα της συνεργασίας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: