Πολιτική “ισότητα”και διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων, ζήτησε ο άθλιος Οκτάι από τα κατεχόμενα

File photo: Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι σε ομιλία του σε παλαιότερη εκδήλωση στα κατεχόμενα. Photo via Twitter, Fuat Oktay @fuatoktay
«Το μπαϊράμι της ειρήνης και ελευθερίας της 20ης Ιουλίου», όπως αποκάλεσε την επέτειο για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι

είναι «η πιο καλή απάντηση σε όσους προσπαθούν να κάνουν να ξεχαστεί ότι δεν αναγνωρίζουν ως ισότιμο εταίρο τους Τ/κ, έβγαλαν εκτός του κοινού κράτους τους Τ/κ το 1963 και τις θηριωδίες που διαπράχτηκαν εναντίον των Τ/κ, από το 1963 μέχρι το 1974, για 11 ολόκληρα χρόνια».

  • Στην ομιλία του πριν τη σημερινή παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία με αφορμή την 46η επέτειο της εισβολής, ο Φουάτ Οκτάι, που εκπροσώπησε την Τουρκία και ήταν ο ένας εκ των δύο ομιλητών μαζί με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι «σε κάθε περίπτωση η λύση του Κυπριακού θα επιτευχθεί στη βάση της ισότητας».

H επιχείρηση εισβολής είναι «από τα πιο ένδοξα έπη ελευθερίας και αντίστασης της πρόσφατης ιστορίας», είπε ο κ. Οκτάι.

Ευχήθηκε δε «η ανεξαρτησία και το μέλλον των Τ/κ» να είναι λαμπρό και μετέφερε τις ευχές και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Κυπριακό

Ο τ/κ «λαός», συνέχισε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, παρά τις δυσκολίες που έχει ζήσει, συνεχίζει να διαφυλάττει με τον πιο ισχυρό τρόπο την κοινοτική του ύπαρξη και να στηρίζει με ικανότητα το δικό του κράτος που ίδρυσε.

  • Για το Κυπριακό ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί στη βάση της ισότητας υποστηρίζοντας ότι το 2004 οι Ε/κ «ξεγέλασαν» τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ, λέγοντας ότι ήθελαν λύση, αλλά μόλις έγιναν μέλη της ΕΕ, εμπόδισαν την Ένωση να τηρήσει και τις υποσχέσεις που είχε δώσει στους Τ/κ.
  • Φυσικό αέριο
    —-
    Μίλησε για δίδυμο Ελλάδας – Ε/κ που παραβλέπει τα νόμιμα δικαιώματα των Τ/κ και τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και προσπαθεί να χαράξει τη δική του γραμμή, με βάση τα δικά τους συμφέροντα.

«Οι Ε/κ θέλουν να κάνουν και τους Τ/κ να πληρώσουν το τίμημα της μη λύσης που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει», υποστήριξε.

  • Το τελευταίο παράδειγμα αυτής της συμπεριφοράς, πρόσθεσε, είναι οι κυρώσεις που ζήτησαν στη σύνοδο της ΕΕ και οι τριμερείς συμμαχίες και το φόρουμ για το αέριο της Μεσογείου.

Στο πλαίσιο των ευθυνών και δικαιωμάτων τους που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες, ανέφερε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος «δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν οι οδυνηρές στιγμές που υπήρξαν στο παρελθόν». Η Τουρκία, πρόσθεσε, θα συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των Τ/κ και χαρακτήρισε «εθνική υπόθεση» για την Τουρκία την άρση των περιορισμών που είναι «εκτός νόμου και απάνθρωπα».

Γι’ αυτό, είπε ο κ. Οκτάι, συνεχίζουν τις ενέργειες για να έχει το ψευδοκράτος «το ρόλο που δικαιούνται» διεθνώς.

«Είμαστε υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού, με προτεραιότητα στην πολιτική ισότητα, σε αντίθετη περίπτωση, στην ισότητα των κυριαρχιών», είπε.

  • Ταυτόχρονα, συνέχισε, καταβάλλουν προσπάθειες για ένα «δίκαιο διαμοιρασμό» των πόρων των υδρογονανθράκων «και να κάνουμε την Κύπρο ένα νησί ειρήνης και σταθερότητας».

Όπως και άλλες φορές έχει τονίσει, είπε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, το υφιστάμενο καθεστώς δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν πρόκειται να αποδεχθούν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Βαρώσι
—-
Σε ό,τι αφορά το Βαρώσι, επιθυμούν, ανέφερε, αυτή η περιοχή που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια, να ξαναγεμίσουν οι γειτονιές, οι δρόμοι και οι παραλίες της με οικογένειες και τα παιδιά να τρέχουν με ασφάλεια και να χαίρονται.

Σε αυτό το θέμα, είπε, οι εργασίες συνεχίζονται σε διαβούλευση και με την «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους.

Υποστήριξε ότι η «ε/κ διοίκηση», «διενεργεί μια διεθνή προπαγάνδα με αβάσιμους ισχυρισμούς στους οποίους θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε νομικό πλαίσιο».

Ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε ότι με εποικοδομητική διπλωματία προσπαθούν να διευρύνουν τους τρόπους συνεργασίας σε όλες τις κρίσεις που υπάρχουν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. «Όσοι επιμένουν να είναι στα παιχνίδια εναντίον μας θα είναι μεταξύ των χαμένων. Πλέον έχουν δει ότι κανένα σενάριο που δεν θα περιλαμβάνει την Τουρκία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί», είπε.

Βρίσκονται, συνέχισε, με ξεκάθαρο τρόπο και στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ και τη Λιβύη στηρίζοντας τους φίλους τους. Τάχθηκε σφόδρα εναντίον όσων επιβλέπουν εδάφη και κυριαρχία της αδελφής χώρας – όπως είπε – Αζερμπαϊτζάν.

Κορωνοϊός
—-
Ο κ. Οκτάι συνεχάρη το ψευδοκράτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το άνοιγμα, όπως είπε, της οικονομίας και ειδικά ο τουρισμός αλλά και η παραγωγή, θα βοηθήσουν το ψευδοκράτος να ανακάμψει οικονομικά. Η Τουρκία, πρόσθεσε, ήταν στο πλευρό των Τ/κ και κατά την διάρκεια της πανδημίας με βοήθεια σε ιατρικά υλικά και με την τελευταία συμφωνία οικονομικής συνεργασίας για το 2020 που υπέγραψαν.

Επέτειος εισβολής
—–
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε σε «απάνθρωπες προσπάθειες εκφοβισμού» κατά των Τούρκων, που επικράτησαν σε πολλά μέρη της Κύπρου και υποστήριξε ότι αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται σήμερα με τα «εμπάργκο» εναντίον των Τ/κ.
Αναφορά έκανε και σε αλεξιπτωτιστή και ναυτικό και στις μαρτυρίες τους για την απόβαση την αποφράδα μέρα της εισβολής.

Εκανε ειδική μνεία στους Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς αλλά και στους «ήρωες στρατιώτες».

Πραγματοποιήθηκε η παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία, ανήμερα της τουρκικής εισβολής

Πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία παρέλαση τμημάτων του κατοχικού στρατού για την τουρκική εισβολή, στην παρουσία του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, της «πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας» αλλά και στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος βρίσκεται από ψες στα κατεχόμενα για παράνομη επίσκεψη.

Ο δρόμος όπου έγινε η παρέλαση διακοσμήθηκε με τουρκικές σημαίες και σημαίες του ψευδοκράτους ενώ ο αριθμός των θεατών ήταν μειωμένος.

Στην ομιλία του κατά την παρέλαση ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί διάβασε το μήνυμά του για την επέτειο της εισβολής, που μεταδόθηκε χθες από τον παράνομο Μπαϊράκ, και μεταξύ άλλων είπε ότι όλες οι πλευρές είμαστε υποχρεωμένες να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και βούληση τις προσπάθειες για λύση που θα λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των πλευρών.

Αναφέρθηκε και στο θέμα των φυσικών πόρων στην περιοχή, αλλά και στις αρχές του Κεμάλ Ατατούρκ.

Στην παρέλαση έλαβαν μέρος, στρατιώτες, «αστυνομικοί» και «πυροσβέστες», οχήματα της «πολιτικής άμυνας», πυροσβεστικής και του στρατού, δύο ελικόπτερα και το σμήνος των αεροπορικών επιδείξεων της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας με την ονομασία «Τουρκικά αστέρια».

Στην παρέλαση δεν έλαβαν μέρος φοιτητές και μαθητές, ως μέτρο για τον Κορωνοϊό.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

Το μήνυμα της ντροπής του κατοχικού Ακιντζί για τη μαύρη επέτειο: Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας, λέει

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal