Παίζει παιγνίδια ο Ερντογάν με την Αγία Σοφία για να κρύψει τα προβλήματά του, γράφει η FT

Το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν θέλει να μετατρέψει σε τζαμί. EPA, SEDAT SUNA




Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, (της Laura Pitel) αναφέρεται στην πρόθεση του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τέμενος, με το 47% της κοινής γνώμης να υποστηρίζει αυτό το σχέδιο, σύμφωνα σχετική έρευνα, έναντι ενός 38% που επιθυμεί να παραμείνει μουσείο.

Θεωρεί ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μνημείο παγκόσμιας σημασίας που θα πρέπει να παρουσιάζεται με τα πλήρη καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία του.

Η συζήτηση έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ελλάδα, η οποία θέλει να προστατεύσει την ιστορική μνήμη της βυζαντινής αυτοκρατορίας, αλλά και στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η αλλαγή του status  του μουσείου κινδυνεύει να προκαλέσει «ένα τεράστιο συναισθηματικό χάσμα μεταξύ των Χριστιανών του κόσμου και της Τουρκίας».

Αλλά και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo παρότρυνε αυτή την εβδομάδα την Τουρκία να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου «ως παράδειγμα της δέσμευσής της στο σεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων και της διαφορετικής ιστορίας που συνέβαλε στην Δημοκρατία της Τουρκίας και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσιτή σε όλους» .

 Απέναντι ωστόσο σε τέτοιου είδους παραινέσεις, ο τούρκος Πρόεδρος απαντά ότι δεν θα ζητήσει “την άδεια ή τη συγκατάθεση” σχετικά με την Αγία Σοφία.

  • Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο τούρκος Πρόεδρος παίζει παιχνίδια με την πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τις οικονομικές προκλήσεις που θέτει η κρίση του κορωνοϊου. 

Ο Ahmet Davutoglu, πρώην πρωθυπουργός που τώρα ηγείται ενός συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης, προειδοποίησε πρόσφατα τον Erdogan λέγοντας: «Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα ιερά μας μέρη και τα κοινά σύμβολά μας ως [πολιτικά] χαρτιά όποτε αντιμετωπίζετε προβλήματα».

Ωστόσο, η Ayse Zarakol, ειδική στις διεθνείς σχέσεις στο πανεπιστήμιο του Cambridge δήλωσε ότι η διένεξη μπορεί να επιτύχει – τουλάχιστον για μικρό χρονικό διάστημα- να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης. «Η ανάκτηση αυτού του συμβόλου της αυτοκρατορικής κυριαρχίας απευθύνεται τόσο στους ισλαμιστές όσο και στους εθνικιστές», είπε. “Αλλά επίσης αποσπά την προσοχή από την άμεση ημερήσια διάταξη”.

ΠΗΓΗ: Museum or mosque: Erdogan stokes debate over Hagia Sophia’s future

Άρθρο-κόλαφος του Newsweek κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος: Επικρίνει τον Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: