Πάιατ: To Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ, όπως κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα [videos]

File Photo: Στιγμιότυπο από τον εορτασμό για τα 150 χρόνια του λιμένα της Αλεξανδρούπολης αλλά και την υποδοχή και προώθηση αμερικανικών δυνάμεων στη Ρουμανία, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης “Atlantic Resolve 2020”. Photo via Twitter, Geoffrey Pyatt @USAmbPyatt




«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος “αμφισβητούμενα” αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις», τόνισε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ,

στο περιθώριο εκδήλωσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία.

  • Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά σε «αμφισβητούμενα νερά» στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις εξελίξεις στο Καστελόριζο, ο κ. Πάιατ πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».

Ο υπουργός ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας νωρίτερα από το βήμα της εκδήλωσης ανέφερε για το ίδιο θέμα ότι «μετά τη λεκτική βελτίωση (σ.σ. από αμερικανικής πλευράς) είναι σαφές πλέον ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία. Η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα και αυτό ξεκαθαρίζει πλέον το κείμενο».

  • Εξάλλου, στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Πάιατ τόνισε «το σαφές μήνυμα από την Ουάσινγκτον και από την Ευρώπη, που προτρέπει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, όπως σχέδια έρευνας για φυσικούς πόρους σε περιοχές, στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Αυτός είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης και πρόσθεσε: «Θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην περιοχή να προσεγγίσουν την ανάπτυξη πόρων σε πνεύμα συνεργασίας που παρέχει τη βάση για μια διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και αμοιβαία οικονομική ευημερία. Μονομερείς προκλητικές ενέργειες αντιτίθενται σε αυτόν τον στόχο. Επιτρέψτε μου λοιπόν να είμαι ξεκάθαρος: Μια ισχυρότερη και ασφαλέστερη Ελλάδα είναι προς το συμφέρον της Αμερικής και όπως ο υπουργός (‘Αμυνας των ΗΠΑ) Έσπερ συζήτησε με τον υπουργό Παναγιωτόπουλο, αυτή την εβδομάδα, η συνεργασία μας εμβαθύνει μια πολύ σημαντική διμερή σχέση και ενισχύει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ που προωθεί την ευημερία και την ασφάλεια σε αυτήν τη στρατηγική περιοχή για όλους τους πολίτες μας».

Ερωτηθείς, δε, από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της εκδήλωσης και για το αν θεωρεί πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρχει συνέχεια στα σήματα που δείχνουν ότι υπάρχει μια τέτοια προοπτική. “Γνωρίζω ότι αυτή είναι η ελπίδα του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, το ακούσαμε από τον υπουργό ‘Αμυνας μόλις τώρα και σίγουρα οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται αυτήν την ελπίδα και χρησιμοποιούμε τα διπλωματικά μας εργαλεία για την προώθηση αυτού του στόχου”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ιστορικό υψηλό βρίσκονται οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας και θα συνεχίσουν να προχωρούν μπροστά προς όφελος τόσο των δύο χωρών όσο και της ευρύτερης περιοχής, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου βρέθηκε σήμερα στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 150 χρόνια του λιμένα αλλά και την υποδοχή και προώθηση αμερικανικών δυνάμεων στη Ρουμανία, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης “Atlantic Resolve 2020”.

Προσωπικό και μέσα της αμερικανικής 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας έφτασαν το μεσημέρι της Τρίτης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με το μεταγωγικό ARC Endurance. Πρόκειται για ένα πλοίο RoRo, που επιχειρεί με τη Στρατιωτική Διοίκηση Μεταφορών (Military Sealift Command – MSC) και μετέφερε άνδρες της ταξιαρχίας και υλικό (14 ελικόπτερα UH-60 και HH-60 Black Hawk και περίπου 250 κομμάτια υποστηρικτικού υλικού), που θα προωθηθούν στη Ρουμανία προκειμένου να συμμετάσχουν στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση.

  • “Καθώς εορτάζουμε την 150η επέτειο από το άνοιγμα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αυτή η επίσκεψη καταδεικνύει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και προωθεί τους κοινούς στόχους άμυνας και ασφάλειας που έχουν κατοχυρώσει οι χώρες μας μέσω του διμερούς στρατηγικού διαλόγου και της επικαιροποιημένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας”, σημείωσε ο κ. Πάιατ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του λιμένα Αλεξανδρούπολης που θα πραγματοποιηθεί συνδυασμένη μεταφορά πλοίου- τρένου στο νότιο μέρος του νέου terminal.

Ο κ. Πάιατ ευχαρίστησε τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, όπως επίσης τις τοπικές αρχές καθώς και το Γενικό Επιτελείο Στρατού, τη 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (με έδρα την Αλεξανδρούπολη) αλλά και τη διοίκηση του λιμανιού και την τοπική κοινωνία για τη στήριξη και τη φιλοξενία που επέδειξαν προς τους στρατιώτες της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας και της «21 Theater Sustainment Command», στο πλαίσιο αυτής της μετακίνησης, επισημαίνοντας ότι ορισμένοι εξ αυτών θα επιστρέψουν το προσεχές φθινόπωρο για χειμερινή εκπαίδευση στο Στεφανοβίκειο.

“Αυτή η ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη και η επιστροφή το φθινόπωρο της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας για χειμερινή εκπαίδευση στην Κεντρική Ελλάδα, είναι απόδειξη της δέσμευσής μας στη συμμαχία ΗΠΑ-Ελλάδας. Δουλεύοντας από κοινού, η δέσμευσή μας αυτή ωφελεί την Ελλάδα, εμβαθύνει τις διμερείς μας σχέσεις και ενισχύει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

Κεντρικό σημείο των κοινών διμερών στόχων η Αλεξανδρούπολη

Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ακόμη τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης στην ανάπτυξη των κοινών στόχων ΗΠΑ και Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της περιφερειακής σταθερότητας. “Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν να συνεργαστούν στενά σε αυτό το τμήμα της ελληνικής επικράτειας για την ενίσχυση της ικανότητάς μας να παρέχουμε ασφάλεια, οικονομική ανάπτυξη και ανάπτυξη των ενεργειακών και λιμενικών υποδομών”, τόνισε.

Σημείωσε, δε, ότι από την έναρξη ακόμη της θητείας του στην Ελλάδα, η Αλεξανδρούπολη ήταν ένα κρίσιμο μέρος των δραστηριοτήτων υποστήριξης της επιχείρησης “Atlantic Resolve” και υπενθύμισε τη συμβολή της ανέλκυσης του ναυαγίου της βυθοκόρου “Όλγα” στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του λιμανιού. “Τον Σεπτέμβριο του 2019, επισκέφτηκα το λιμάνι με τον υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο για να σηματοδοτήσω την ολοκλήρωση ενός έργου που χρηματοδοτήθηκε από τον Στρατό των ΗΠΑ, ύψους 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων για την απομάκρυνση της βυθοκόρου Όλγα. Η απομάκρυνση βελτίωσε την πρόσβαση και την ευελιξία σε ό,τι αφορά τις εμπορικές και στρατιωτικές κινήσεις. Συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας και θα επεκτείνει την ικανότητα του λιμανιού να υποστηρίζει τις στρατιωτικές δραστηριότητες σε διμερές επίπεδο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ και να ενισχύσει την ελκυστικότητά του για εμπορικές επενδύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες”, τόνισε ο κ. Πάιατ.

Υπογράμμισε, δε, ότι η μεταφορά της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας με το “Endurance”, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από τις Ηνωμένες Πολιτείες “είναι ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο που σηματοδοτεί τη σημασία αυτού του λιμένα” και είναι επίσης “η πρώτη χρήση του λιμένα από τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μεταφόρτωση εξοπλισμού μετά την απομάκρυνση της βυθοκόρου Όλγα. Και δεν θα είναι το τελευταίο”.

Επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος της Black Summit για Αλεξανδρούπολη- Καβάλα

Ο Αμερικανός πρέσβης επαναβεβαίωσε επίσης το ενδιαφέρον του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου “Black Summit” για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας αλλά και τις διαβουλεύσεις για πιθανή χρηματοδότηση από την αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία αναπτυξιακής χρηματοδότησης DFC (Development Finance Corporation).

“Χαιρετίζω τον διαγωνισμό που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή για την ιδιωτικοποίηση και των δύο λιμένων. Η αμερικανική πρεσβεία εργάζεται εντατικά για να ενθαρρύνει τις αμερικανικές επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη και το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Black Summit δημιουργεί μια ισχυρή κοινοπραξία που περιλαμβάνει επενδυτές των ΗΠΑ, Έλληνες συμμετέχοντες και έναν ευρωπαϊκό λιμενικό φορέα με περιφερειακή εμπειρία ώστε να υποβάλει προσφορές για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Η Black Summit βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με την αμερικανική αναπτυξιακή εταιρεία χρηματοδότησης για πιθανή χρηματοδότηση του έργου”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ, χαρακτηρίζοντας “στρατηγική προτεραιότητα” τα δυο λιμάνια (Αλεξανδρούπολη και Καβάλα).

Αναφέρθηκε ακόμη στις προοπτικές ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης ως έναν σημαντικό περιφερειακό κόμβο ενέργειας, με έργα όπως ο FSRU, αλλά και στη γεωστρατηγική θέση της ακριτικής πόλης.

Ένα πλοίο γιγαντιαίων διαστάσεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Το AR Endurance απέπλευσε πριν από μια εβδομάδα από λιμάνι της Γαλλίας και έφτασε στην Αλεξανδρούπολη το μεσημέρι της Τρίτης. Έχει ναυπηγηθεί το 1996, μήκος 264,5 μέτρα, πλάτος 32,2 μέτρα και βύθισμα 7,4 μέτρα, ενώ η χωρητικότητά του φτάνει τους 48.988 t DWT.

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κατέπλευσε χθες και δεύτερο αμερικανικό πλοίο για εργασίες συντήρησης. Πρόκειται για το USNS YUMA, που ανήκει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και είναι πανομοιότυπο με το “Carson City”, που είχε καταπλεύσει πέρυσι στην αντίστοιχη περίοδο στην περιοχή.

Παναγιωτόπουλος: Κοινή θέληση να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη στρατηγική αμυντική σχέση μας με τις ΗΠΑ

Την εκτίμηση ότι η διατύπωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών “που άφηνε κάποια ευρύτερα περιθώρια ερμηνείας” σχετικά με την εκκρεμούσα κατάσταση στο Νότιο Αιγαίο, “μετά τη λεκτική βελτίωση που έχει προκύψει, είναι σαφές πλέον ότι στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία. Η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα και αυτό ξεκαθαρίζει πλέον και μέσα στο κείμενο”, εξέφρασε σήμερα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για τα 150 χρόνια του λιμένα, η οποία συμπίπτει και με την υποστήριξη της συμμαχικής άσκησης “Atlantic Resolve 2020”, ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχαριστώντας τον Αμερικάνο πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ για τη συμβολή του “ως διπλωμάτη με εμπειρία, στη διόρθωση (σ.σ. της δήλωσης) ώστε να γίνει κατανοητό το πνεύμα της ανακοίνωσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών”, τόνισε: “Έχουμε την κοινή θέληση να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη στρατηγική αμυντική σχέση μας, ώστε να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών Ενόπλων Δυνάμεων και να προωθήσουμε ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της πατρίδας μας”. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι “θα ευοδωθούν οι κοινές μας προσπάθειες και για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για την ύπαρξη σύντομα ακόμα περισσότερων θετικών αποτελεσμάτων και συνολικού οφέλους, για την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή”.

Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

“Η σημερινή δραστηριότητα στο πλαίσιο της επιχείρησης “Atlantic Resolve”, προστίθεται σε μια μεγάλη σειρά δραστηριοτήτων στον τομέα της Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ. Συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα, με βάθος, συνεργασία που βασίζεται σε μία σύμπτωση βασικών δημοκρατικών αξιών και όχι σε μία συγκυριακή κατάσταση, συνεργασία αμοιβαίως επωφελή για τα δύο μέρη, που διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής”, δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Συμπλήρωσε δε πως αυτό ακριβώς ήταν και το μήνυμά του στη πρόσφατη συνομιλία του με τον Αμερικανό ομόλογό του, υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Εσπερ. “Επιβεβαιώσαμε διά τηλεφώνου την ισχυρή στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ που εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς των χωρών και των λαών μας, όπως είπα σε κοινές αξίες. Η επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, που υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβρη, δημιουργεί νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες με γνώμονα την περαιτέρω ενίσχυση και των δικών μας Ενόπλων Δυνάμεων. Συζητήσαμε επίσης σ’ αυτή τη συνομιλία και τις τελευταίες εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα. Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα είναι διαχρονικά πυλώνας σταθερότητας στη ΝΑ. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Επιδιώκουμε πάντα συνεργασία και σχέσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τις Αρχές καλής γειτονίας. Έχουμε όμως καταστήσει σαφές και προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα έχει πάντα την ετοιμότητα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα το πράξει αποφασιστικά, εφόσον απαιτηθεί, και το γεγονός ότι αυτή την ώρα το σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου έχει αναπτυχθεί στο Νότιο Αιγαίο, αποδεικνύει ακριβώς αυτά που είπα.

Σήμερα με την παρουσία μας σε μια σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα, υπογραμμίζουμε από εδώ, από την ακριτική Αλεξανδρούπολη, που κάποτε ήταν εσχατιά αλλά τώρα σιγά-σιγά μεταβάλλεται σε επίκεντρο δραστηριοτήτων, ότι η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα που συμβάλλει στην ασφάλεια των δύο εθνών. Οι δύο χώρες μας έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά με όλα τα μέσα προκλήσεις και απειλές ασφαλείας και να διαφυλάξουν τελικά την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή”.

Οι προοπτικές του λιμένα Αλεξανδρούπολης

Εκτενή αναφορά έκανε στην ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και στις προοπτικές και τη δυναμική του λιμένα Αλεξανδρούπολης, λόγω της σπουδαίας, όπως χαρακτηριστικά είπε, γεωστρατηγικής του θέσης. “Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρισκόμαστε σήμερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να παρακολουθήσουμε την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ που αποτελεί σημαντικό στάδιο της επιχείρησης ‘Atlantic Resolve’. Εκτιμώ ότι η ικανοποίηση αυτή είναι απόλυτα δικαιολογημένη, διότι σε διάστημα μικρότερο των δέκα μηνών, από την περσινή εκδήλωση στο χώρο αυτό, βλέπουμε όλοι πλέον στην πράξη, τα θετικά αποτελέσματα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετά την ανέλκυση της βυθοκόρου ‘ΟΛΓΑ’, που είχε γίνει με τη συνδρομή, οικονομική και όχι μόνο, των ΗΠΑ και βέβαια την πολύ εντατική πρωτοβουλία που επέδειξε γι’ αυτό το εγχείρημα ο κ. πρέσβης, ο φίλος μας ο Τζέφρι Πάιατ.

Είναι προφανές λοιπόν ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργικότητα του λιμανιού και η δυνατότητα ελλιμενισμού μεγάλων πλοίων. Το αποδεικνύει σήμερα περίτρανα η παρουσία εδώ του μεταγωγικού πλοίου ‘Endurance’ που μετέφερε δυνάμεις και υλικό. Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο πλοίο που έχει καταπλεύσει ποτέ εδώ και εναπόκειται πλέον σ’ εμάς, ν’ αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται για εξωστρέφεια και οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο για την Αλεξανδρούπολη, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, τη Θράκη και τη Βόρεια Ελλάδα”.

“Είναι επίσης προφανές”, συνέχισε τονίζοντας μεταξύ άλλων, “ότι η Αλεξανδρούπολη μπορεί να προσελκύσει, λόγω της σπουδαίας γεωστρατηγικής θέσης του λιμανιού της, μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομών στις προβλήτες, εγκατάσταση του πλωτού τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης και διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο που θα αρχίσει να λειτουργεί κατά την επιχείρηση αυτή ήδη από αύριο, εν μέρει, και με την Εγνατία Οδό. Οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, θα δημιουργήσουν οπωσδήποτε νέες θέσεις εργασίας, θα πολλαπλασιάσουν τα οφέλη της για τη χώρα μας, αλλά και θ’ αναδείξουν -και αυτό για εμένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό- τις ομορφιές και τη στρατηγική σημασία αυτής ειδικά εδώ της περιοχής. Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω εδώ πέρυσι το Σεπτέμβρη, οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής δημιουργούν προϋποθέσεις για ν’ αποτελέσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στρατηγικό κόμβο σ’ ένα κάθετο άξονα προς βορρά, για την ταχεία μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων με ιδιαίτερη σημασία επίσης και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”, κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της απεσταλμένης μας Σ. Παπαδοπούλου
Αλεξανδρούπολη, Ελλάδα

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για Άμυνα-Ενέργεια

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

“Ασπίδα” των ΗΠΑ πάνω από τον Έβρο: Επίσκεψη και ομιλία Πάιατ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης [video,photos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: