Διαμαρτυρίες από παντού: Παγκόσμια οργή για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

File Photo: Ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει δηλώσεις λίγο μετά την αλλαγή καθεστώτος λειτουργίας της Αγίας Σοφίας. EPA, TURKISH PRESIDNET PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, σύμβολο της Χριστιανοσύνης, και Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ευρωπαϊκή Ένωση, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κογκρέσο, και σημαντικές χώρες της Ευρώπης, καταδικάζουν απερίφραστα τις αποφάσεις της Άγκυρας, οι οποίες ταυτόχρονα βάζουν ταφόπλακα στον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκίας. Προκλητικός ο πρόεδρος της Τουρκίας στο διάγγελμά του, την ώρα που έξω από την Αγία Σοφία, πλήθος μουσουλμάνων πανηγύριζε σε εθνικιστικό παραλήρημα.

«Το τουρκικό έθνος δεν έχει μικρότερο δικαίωμα στην Αγία Σοφία από τους πρώτους κατασκευαστές του έργου αυτού, πριν από περίπου 1.500 χρόνια», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εκατοντάδες θρησκευόμενοι Τούρκοι προσεύχονταν έξω από την Αγία Σοφία, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Άγκυρας να την μετατρέψει σε τζαμί.

«Η απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας να ανατρέψει μία από τις αποφάσεις ορόσημο της σύγχρονης Τουρκίας και η απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να θέσει το μνημείο υπό τη διεύθυνση της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων, είναι λυπηρή», αναφέρει ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Μας απογοητεύει η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Αντιλαμβανόμαστε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να εγγυάται την πρόσβαση στην Αγία Σοφία σε όλους τους επισκέπτες και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχέδιά της για τη διαχείριση της Αγίας Σοφίας κατά τρόπο ώστε να παραμείνει προσβάσιμη στους πάντες», υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση του προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Σε διαφορετικά σημεία της ιστορίας της, η Αγία Σοφία χρησίμευσε ως τόπος λατρείας για μουσουλμάνους και χριστιανούς, και για δεκαετίες υπήρξε ένα εξαιρετικό και φιλόξενο κέντρο για ανθρώπους όλων των θρησκειών. Η κίνηση του Ερντογάν σήμερα είναι μια μεγάλη προσβολή για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο που βλέπουν στην Αγία Σοφία ως λαμπερό φως και σεβαστό ιερό χώρο», σημειώνει η ηγεσία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας αναφέρει: «Η Γαλλία θλίβεται για την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να τροποποιηθεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και το διάταγμα του προέδρου Ερντογάν με το οποίο υπήχθη στη δικαιοδοσία της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων. Οι αποφάσεις αυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση μια από τις πιο συμβολικές ενέργειες της σύγχρονης και λαϊκής Τουρκίας».

«Λυπούμαστε βαθιά για τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε. Η κατάργηση του καθεστώτος Μουσείου που την καταστούσε προσβάσιμη σε όλους τους πολιτισμούς και τις θρησκείες είναι ένα ακόμη βήμα μακριά από την Ευρώπη», τονίζει ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Σύμφωνα με τη γαλλική Le Figaro, ο Ερντογάν, με αυτή την κίνηση, αψηφά την Ευρώπη και βάζει τέλος στο όραμα του Μουσταφά Κεμάλ για τον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ: Ρίτσα Καστάνη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο διεθνής Τύπος “κατακεραυνώνει” τον Σουλτάνο: Ο Ερντογάν «αψηφά την Ευρώπη»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: