Ο Πομπέο συγχαίρει το Λονδίνο για την απόφαση να εγκαταλείψει τη Huawei: Απειλή η ηγεσία της Κίνας

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mikeel Pompeo (L) καλωσορίζεται από τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον (R) στο 10 Downing Street στο Λονδίνο, Βρετανία, 21 Ιουλίου 2020. EPA, ANDY RAIN




Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συνεχάρη σήμερα τη Βρετανία για την απόφασή της να εξαιρέσει την κινεζική εταιρία τηλεπικοινωνιών Huawei από το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο.

“Πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε μια καλή απόφαση”, δήλωσε σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο.

Ο Πομπέο πρόσθεσε: Δεν έχουμε μια τελική κατάσταση που επιδιώκουμε από την Huawei. “Ένστικτο μας για τους πολίτες στις ΗΠΑ είναι να εξασφαλίσουμε ότι τα ιδιωτικά δεδομένα που ανήκουν στους Αμερικανούς δεν θα καταλήξουν στα χέρια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος”.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε άλλα κράτη να αντιπαρατεθούν στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και χαρακτήρισε απειλή την ηγεσία της Κίνας, μιλώντας έπειτα από μια συνάντηση με Βρετανούς υπουργούς σήμερα στο Λονδίνο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε στους δημοσιογράφους: “Θέλουμε να δούμε κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται την ελευθερία, τη δημοκρατία και τις αξίες και γνωρίζει ότι αυτό είναι σημαντικό για τους πολίτες της, τη δική τους κυρίαρχη χώρα, για να είναι πετυχημένοι, να καταλάβει αυτήν την απειλή που θέτει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα σε αυτές και να εργαστούν και μεμονωμένα και συλλογικά για να αποκαταστήσουμε αυτά που είναι δικαιωματικά δικά μας”.

Όσον αφορά τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν ακόμη περισσότερη δουλειά να κάνουν για την επίτευξή της, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.

“Ένας τρίτος κύκλος (διαπραγματεύσεων) προγραμματίζεται για αργότερα εντός του μήνα, ένας πρωταρχικός στόχος για τις ΗΠΑ είναι να δουν ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό και να το φέρουμε εις πέρας το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ.

“Μίλησα με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον γι αυτό, και ελπίζω ότι μπορούμε να την οριστικοποιήσουμε πολύ σύντομα”, δήλωσε ο Πομπέο.

Οι ενέργειες της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιντζιάνγκ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζήτησαν για τις ενέργειες της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ και τη μεταχείριση που επιφυλάσσει το Πεκίνο στους μουσουλμάνους της επαρχίας Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με βρετανική σύνοψη της συνομιλίας.

“Συζήτησαν κοινά θέματα παγκόσμιας ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, στα οποία συμπεριελήφθησαν οι ενέργειες της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιντζιάνγκ, η κατάσταση στο Ιράν και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή”, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

“Ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισαν επίσης την προσήλωσή τους στη διαπραγμάτευση μιας σκληρής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ που θα ωφελεί τις οικονομίες των δύο χωρών”.

Ο Τζόνσον και ο Πομπέο υπογράμμισαν τη σημασία της συμμαχίας του υπό τις ΗΠΑ πολυεθνικού συστήματος παρακολούθησης “Πέντε Μάτια” (Five Eyes).

Ο Τζόνσον έθεσε το θέμα του θανάτου του 19χρονου Βρετανού Χάρι Νταν σε τροχαίο στην Αγγλία στο οποίο είχε εμπλακεί η σύζυγος Αμερικανού διπλωμάτη. “Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Χάρι Νταν και την οικογένειά του”, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. “Είπε ότι υπάρχει έντονο αίσθημα στους Βρετανούς για απόδοση δικαιοσύνης”.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με πληροφορίες από Reuters, AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

 

Τηλεφωνική συνομιλία Λαβρόφ και Σούκρι: Υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης στη Λιβύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: