Άνδρες χωρίς διακριτικά, συνοδευόμενοι από στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραβίασαν την πίσω πόρτα του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον μετά το κλείσιμό του. EPA, AARON M. SPRECHER
Ο κινέζος πρόξενος στο Χιούστον του Τέξας, Τσάι Γουί και άλλοι δύο διπλωμάτες συνελήφθησαν από το FBI με ψεύτικες ταυτότητες να συνοδεύσουν Κινέζους ταξιδιώτες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Τζορτζ Μπους.
Οι αμερικανικές αρχές είχαν υποψίες ότι οι κινέζοι διπλωμάτες εξαναγκάζουν Κινέζους πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους οποίους η κινεζική κυβέρνηση καταζητεί ως φυγάδες, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι το κινεζικό προξενείο προσπαθεί να πείσει περισσότερους από 50 ερευνητές, καθηγητές και ακαδημαϊκούς στο Τέξας να παραδώσουν απόρρητες ερευνητικές μελέτες ή πληροφορίες σε κινεζικά ιδρύματα.
Θα μπορούσε να είναι ένα κατασκοπευτικό θρίλερ του Τζον Λε Καρέ, αλλά δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την πάρουμε αψήφιστα:
Ο Ντέιβιντ Στίλγουελ, υπεύθυνος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την αμερικανική πολιτική για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό κατηγόρησε σε συνέντευξή του το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον για «ανατρεπτική συμπεριφορά» και ότι βρίσκεται στο επίκεντρο απόπειρας κλοπής ερευνητικών στοιχείων-πιθανότατα για τη δημιουργία εμβολίων αντιμετώπισης του κορονοϊού.
Οσο και αν οι New York Times αποδίδουν τις ενέργειες αυτές σε κόλπα των αρμοδίων υπηρεσιών για να απαλύνουν τις ανησυχίες των πολιτών για τις μεγάλες αποτυχίες της διοίκησης Τραμπ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η κρίση κλιμακώνεται. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προειδοποίησε το Πεκίνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «λάβουν μέτρα» για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.
Σε αντίποινα η Κινα έκλεισε το αμερικανικό προξενείο στην πόλη στην Τσενγκντού που καλύπτει όλη τη νοτιοδυτική Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της αυτόνομης περιοχής του Θιβέτ ,κάνοντας λόγο για μια «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση» που θα υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Το σίγουρο είναι ότι είμαστε μπροστά σε ένα νέο επεισόδιο του υπό εξέλιξη νέου «Ψυχρού Πολέμου» ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα που αναμφίβολα θα επηρεάσει γεωπολιτικά,στρατηγικά αλλά και οικονομικά κάθε γωνιά του πλανήτη.
Η αντιπαράθεση για το μέλλον του Χονγκ Κονγκ, τον ρόλο του κινεζικού κολοσσού Huawei στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, την κατάσταση στο Θιβέτ, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή ακόμη και την τύχη των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στην Κίνα, ειναι κάποια από τα μέτωπα που απειλούν να ανατινάξουν τις σινοαμερικανικες σχέσεις.
Η αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, τελευταία έχει οξυνθεί ιδιαίτερα λόγω και της κρίσης με την πανδημία, με τους Αμερικανούς να κατηγορούν τους Κινέζους ως την βασική αιτία του κακού. «Η συζήτηση για τον νέο Ψυχρό Πόλεμο γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη» γράφει το αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs. «Μόνο που στο σταυροδρόμι των Ηνωμένων Πολιτειών στις αρχές του 21ου αιώνα είναι η Κίνα και όχι η Ρωσία»
Αλλωστε, ο πρώτος Ψυχρός Πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας την περίοδο 1947-1991 ήταν μια ιδεολογική και στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ δύο αντιπάλων μοντέλων-του λεγόμενου κομμουνιστικού και του φιλελεύθερου.
Η ιδιαιτερότητα του νέου Ψυχρού Πολέμου είναι ότι «δεν υπάρχουν πλέον δύο συμπαγή και οριοθετημένα στρατόπεδα, αλλά δύο αιχμηροί εθνικισμοί, οι οποίοι σέβονται ο ένας τον άλλον όλο και λιγότερο» όπως γράφει η γαλλική Le Monde.
H διαφορά έγκειται σήμερα επίσης στο γεγονός ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήλθαν του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του «ελεύθερου κόσμου», σήμερα η εικόνα τους είναι έντονα υποβαθμισμένη και με τις διατλαντικές σχέσεις σε κρίση. Αντίθετα η Κίνα του Σι Τζιπινγκ έχει γίνει πιο επιθετική και ισχυρίζεται ότι προσφέρει ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης μέσω της πρωτοβουλίας «One belt one road” και ως το «εργαστήριο του κόσμου».
Οσο και αν το Πεκίνο αποφεύγει βέβαια να μιλάει για Ψυχρό Πόλεμο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, κινέζοι αξιωματούχοι αποδέχονται αυτή την έκφραση καθώς -όπως λένε- ενισχύει τη θέση της Κίνας ως του μοναδικού συστημικού ανταγωνιστή της Ουάσιγκτον» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. Οπως λέει ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι «οι επιθέσεις κατά του Πεκίνου ωθούν τις δύο χώρες προς αυτή την κατεύθυνση.
«Στην Αμερική του Τραμπ όμως, η Κίνα είναι ο τέλειος αντίπαλος για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο» γράφει το Foreign Affairs. «Ταιριάζει στο πρότυπο της παλιάς σύγκρουσης μεταξύ δημοκρατίας και άθεου κομμουνισμού. Εξακολουθεί να κυβερνάται από το ίδιο παλιό κομμουνιστικό κόμμα με εκείνη την περίοδο του προέδρου Μάο».
Στην πραγματικότητα, ο «Μεγάλος Τιμονιέρης» θα πρέπει να …στριφογυρίζει συνεχώς στον τάφο του, βλέποντας τη χώρα του να είναι στη δεύτερη θέση -πίσω από την Μέκκα του καπιταλισμού, τις Ηνωμένες Πολιτείες -με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους(400) και δεκάδες εκατομμύρια εκατομμυριούχους.
«Φυσικά ο Σι Τζιπινγκ αποδεικνύεται αξιόλογος κληρονόμος των κομμουνιστών ηγετών του παρελθόντος, καθώς όπως όλοι οι κομμουνιστές ηγέρες του παρελθόντος, σχεδιάζει να κυβερνήσει τη χώρα του για μια ζωή» γράφει το αμερικανικό περιοδικό.
Στην αντίπερα όχθη, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης μια πολύ διαφορετική χώρα. Αυτές τις μέρες, τα αμερικανικά συνδικάτα βρίσκονται σε αναταραχή, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται εκτός κάθε συστήματος υγείας και όπως οι αληθινοί προλετάριοι με τη μαρξιστική έννοια, αγωνίζονται να ανταποκριθούν χωρίς οφέλη ή ασφάλεια στην εργασία τους.
Αλλά αυτό είναι μόνο το μισό πρόβλημα. «Η αλήθεια είναι ότι οι ρόλοι των δύο πλευρών στον νέο Ψυχρό Πόλεμο έχουν αντιστραφεί» γράφει το αμερικανικό περιοδικό. «Κατά τη διάρκεια του πρώτου Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση ήταν πάντα ένας σιωπηλός νταής που ισχυριζόταν ότι ήταν το θύμα των καπιταλιστικών συνομωσιών.
Στη σημερινή εκδοχή του Ψυχρού Πολέμου, ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι πάντα έτοιμος να διαμαρτυρηθεί για το πώς η κακιά Κίνα εκμεταλλεύεται την φτωχή και αδύναμη Αμερική, είτε στο εμπόριο, στην τεχνολογία είτε τώρα με την πανδημία του κορονοϊού. Το Πεκίνο εμφανίζεται να παίζει τον ώριμο ενήλικα ενάντια στον κραυγαλέο, και πολύ κοντόφθαλμο Αμερικανό έφηβο».
Κατά τη διάρκεια του πρώτου Ψυχρού Πολέμου, ο τότε Σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουστσόφ, στη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έβγαλε το παπούτσι του και άρχισε να το χτυπά στο βήμα. Σήμερα, είναι ο πρόεδρος Τραμπ και όχι ο κινέζος ομόλογός του, που δεν αποκλείεται να τον δούμε να κάνει κάτι ανάλογο….
ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE
Η Συνθήκη της Λωζάνης και 18 ελληνικά νησιά στο στόχαστρο τώρα του Ταγίπ Ερντογάν