Ο Πρωθυπουργός ας επαναλάβει αυτό που είπε στον κ. Τραμπ: Θα δοθεί απάντηση σε επίθεση της Τουρκίας…

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) συνομιλεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ (Donald Trump) (Δ), σε συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο, στην Ουάσινγκτον, την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μπορεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να επιθυμεί διάλογο με την Τουρκία, όχι βεβαίως για όλες τις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, όπως έχει δηλώσει. Αλλά μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Μπορεί να λέει και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας που άστραψε και βρόντηξε εσχάτως -πόσο να αντέξει ο άνθρωπος-, ότι θέλει και αυτός το διάλογο, προσθέτοντας όχι υπό καθεστώς εκβιασμών. Έπραξε καλώς που ξεκαθάρισε την ελληνική θέση για το Καστελόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη. Έχουν και υφαλοκρηπίδα. Έχουν και ΑΟΖ…

Μπορεί, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών να ομιλούν καθαρά και ξάστερα, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι τι προβλέπουν οι σχεδιασμοί της Τουρκίας για την Ελλάδα και την Κύπρο. Και πιστεύω συμφωνούμε όλοι, ότι η κατοχική δύναμη απαιτεί τον ουρανό με τα άστρα.

  • Δυστυχώς μερικοί στην Ελλάδα ξεχνούν ότι η Άγκυρα διατηρεί κατοχικά στρατεύματα και στην Κύπρο. Μιλούν μόνο για τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, όπου επίσης έχει εισβάλει. Το κοινό, αν θέλεις, όλων αυτών των τουρκικών ενεργειών, είναι ότι η Τουρκία εισβάλλει, η εισβολή μετατρέπεται σε κατοχή, και παραμένει.

Στην Κύπρο βρίσκεται παράνομα 46 χρόνια, στη Συρία δέκα και πλέον χρόνια, όπως και στο Ιράκ. Και στη Λιβύη ήδη ο Ερντογάν αποφάσισε με τον ηγέτη του καθεστώτος της Τρίπολης, αλ Σάρατζ ότι θα δημιουργήσει και στρατιωτική και ναυτική βάση.

Μελετώντας κανείς τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, καταλήγει εύκολα στα συμπεράσματα του για τις προθέσεις της Τουρκίας. Όπως έχω τονίσει και παλαιότερα, οι άνθρωποι δεν κρύβονται. Όταν ενημερώνουν τις ξένες κυβερνήσεις δείχνουν να πιστεύουν ακράδαντα ότι «δικαιούνται» το μισό Αιγαίο. Δεν τα λένε έτσι για να μας προκαλούν και να έχουν συνέχεια στην «τσίτα» την Ελλάδα και την Κύπρο.

Επαναλαμβάνω: Πρόκειται για σχέδια, τα οποία πιστεύουν ότι είναι υλοποιήσιμα. Διότι, όλα αυτά τα χρόνια, από τη δεύτερη εισβολή, τον Αύγουστο του 1974 μέχρι σήμερα, έχουν πετύχει, ιδιαίτερα στην Κύπρο, τόσες υποχωρήσεις χωρίς να ρίξουν ούτε μία σφαίρα.

Οπότε, νόμισαν ότι η ίδια τακτική που τους έφερε στην Κύπρο να έχουν μετατρέψει τους Ελληνοκύπριους σε …θύτες, είναι μία επιτυχημένη συνταγή. Έτσι επιχειρούν να την θέσουν σε ισχύ για να επιβάλουν τις απαιτήσεις τους στο Αιγαίο.

Η Αγιά Σοφιά θα μπορούσε να επηρεάσει και τις αμερικανικές εκλογές: Η ώρα του Ντόναλντ Τραμπ…

  • Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις στην Αθήνα, κυριαρχημένες από το φοβικό σύνδρομο ότι η προάσπιση των ελληνικών δικαιωμάτων σημαίνει και πόλεμο με την Τουρκία, έδειξαν διάθεση για υποχωρήσεις που εκμεταλλεύθηκε η κατοχική δύναμη για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο: να διεκδικεί συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Και μερικοί εκπρόσωποι της αθηναϊκής ελίτ, ανάμεσά τους και σύμβουλοι του πρωθυπουργού, να το σκέφτονται…

Οι δηλώσεις των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας του Μαξίμου, είναι ακραία υποχωρητικές και στέλνουν λάθος μηνύματα στην Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται και η επιθετικότητά της. Διότι σίγουρα προτιμά να αρπάξει μέσω διαπραγματεύσεων όσα πιστεύει πως θα πάρει με τον πόλεμο. Μόνο που σε ένα πόλεμο, όλα είναι ανοικτά και η περίπτωση του Έβρου έδειξε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο αντέχουν, αλλά μπορεί να προκαλέσουν και ήττα στον εχθρό.

Η Αθήνα, σε συνεργασία με το Παρίσι και τη Λευκωσία, πρέπει να δώσει μάχη στις Βρυξέλλες για πραγματικές κυρώσεις, τις οποίες ο Ερντογάν σίγουρα τρέμει. Και επίσης πρέπει να είναι έτοιμος και για σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους, μερικοί εκ των οποίων παίζουν βρώμικο ρόλο με πρώτη τη Γερμανία.

Καλός ο διάλογος για τον οποίο πιέζει η Άγγελα Μέρκελ. Αλλά όχι όπως τον εννοεί η Γερμανίδα Καγκελάριος, Η Ελλάδα δεν έχει χάσει πόλεμο, όπως η Κύπρος, και δεν πρέπει να καθίσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι για να  θέσει σε κίνδυνο την εθνική της κυριαρχία. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να τονίσει με όλη τη δύναμη της ψυχής του, ότι η επίθεση της Τουρκίας θα αντιμετωπιστεί όπως πρέπει. Άλλωστε, όπως παραδέχθηκαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης.

Η Ελλάδα δεν είναι Συρία, ούτε Λιβύη. Τυχόν τουρκική επίθεση θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τον Ερντογάν.

  • Και επειδή η Ελλάδα μπορεί να αντισταθεί με επιτυχία.
  • Και επειδή θα αναγκαστεί η Διεθνής Κοινότητα να αντιδράσει. Η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., δεν απειλεί την Τουρκία. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει.

Απλά, ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να αφήσει ίχνος αμφιβολίας στους ξένους για τις αποφάσεις του. Ας εκφραστεί, όπως το έκανε ενώπιον του Ντόναλντ Τραμπ…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Αν λέει αλήθεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για “ουδέτερη στάση” στη Λιβύη, τότε ο Τσαβούσογλου ψεύδεται…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: