Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός ασφάλειας και άμυνας θύμα του Ταμείου Ανάκαμψης

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με την Καγκελάριο της Γεμανίας Άγγελα Μέρκελ, στις Βρυξέλλες EPA, STEPHANIE LECOCQ / POOL




Ένα ποτήρι μισό γεμάτο για μερικούς, μισό άδειο για άλλους: το ζήτημα της ασφάλειας και άμυνας στο μελλοντικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027 έχει περάσει απαρατήρητο, λόγω της εστίασης στο ταμείο ανάκαμψης, αλλά ήδη αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης.

Τα παραπάνω αναφέρει ο δημοσιογράφος Jean ­Pierre Stroobants, στην εφημερίδα Le Monde επισημαίνοντας τις διαφορετικές απόψεις ως προς την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.

«Ξεκινήσαμε από το μηδέν, έχουμε, για πρώτη φορά, ένα σαφώς προσδιορισμένο κονδύλι του προϋπολογισμού και θέτουμε τα θεμέλια για στρατηγική αυτονομία», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

  • «Έπρεπε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα και κάναμε το μισό, παραβλέποντας, επιπλέον, τον βασικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η αμυντική βιομηχανία για την ανάκαμψη», αντιτάσσει ο François Xavier Bellamy, ευρωβουλευτής του LR και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο. Η εστίαση των συζητήσεων για το μεγάλο δάνειο οδήγησε σε μια διαμάχη για πραγματικά ευρωπαϊκές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης αυτής»

Ερευνητής στην Ομάδα Έρευνας και Πληροφοριών για την Ειρήνη και την Ασφάλεια, ο Federico Santopinto εκτιμά, ότι «το ποσό δεν είναι υπερβολικό, αλλά πρόκειται είναι μια πραγματική καινοτομία και μπορεί ακόμη και να είναι το πρώτο πραγματικά σοβαρό βήμα για την Ευρώπη της Άμυνας».

«Αναπτύσσουμε μια μέθοδο πραγματικά κοινοτική, κινούμαστε προς την πραγματική ολοκλήρωση, μετά από μια συνεργασία που είναι συχνά ασαφής και δεν μπορούμε να πούμε, ότι το ποσό του ενός δις ετησίως είναι γελοίο», προσθέτει ο ίδιος.

Το ποσό φαίνεται πολύ χαμηλό, σε σύγκριση με τα 300 δις δολάρια ετησίως, που δαπανά η αμερικανική διοίκηση για να προωθήσει μια αμυντική βιομηχανία, που στη συνέχεια με τη σειρά της βοηθά άλλους τομείς, όπως η ψηφιακή, και η καινοτομία γενικά, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα μόχλευσης, που είναι πολύ δύσκολο να αναπαραχθεί στην Ευρώπη, σχολιάζει ο δημοσιογράφος με τον Xavier Bellamy να το θεωρεί «ακόμη πιο ατυχές, δεδομένου, ότι η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες και η επένδυση στον τομέα της άμυνας θα μπορούσε να συμβάλει στην διατήρησή της».

Για τον Arnaud Danjean, μέλος της ομάδας των Ρεπουμπλικάνων και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ειδικού σε θέματα ασφάλειας στο Κοινοβούλιο, η αποθάρρυνση, δεδομένης της σχετικής αδυναμίας του προγραμματισμένου προϋπολογισμού, προκαλεί έναν άλλο κίνδυνο, αυτόν της απώλειας λόγου ύπαρξης της ανάπτυξης μεγάλων έργων διάρθρωσης, της επένδυσης σε δυνατότητες και κάλυψης των κενών στην Ευρώπης.

  • Το τρέχον επίπεδο αποπληρωμής του 15% για τις δεσμευμένες χώρες δεν θα αυξηθεί, γεγονός που δεν ενθαρρύνει τη συμμετοχή νέων κρατών στις επιχειρήσεις, δηλώνει με λύπη ο Arnaud Danjean, ενώ το μεγάλο σχέδιο για το διάστημα του Γάλλου Επιτρόπου Thierry Breton, κινδυνεύει να μειωθεί από τον σχετικά περιορισμένο προϋπολογισμό.

«Σε αυτόν τον τομέα κλειδί για το μέλλον της άμυνας, είναι ένα απλό status quo, το οποίο θα επιτρέπει τη διαχείριση των υπαρχόντων έργων. Η αυτονομία της Ευρώπης περνάει επίσης από το διάστημα και χωρίς εκεί παρουσία οι στρατοί του μέλλοντος δεν θα μπορούν να κινηθούν», υποστηρίζει ο Santopinto, με τον Arnaud Danjean να τονίζει:

«Εάν η Ευρώπη θέλει να υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο των “άξεστων”, πρέπει να αποκτήσει την κυριαρχία της και σε αυτόν τον τομέα».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Le Monde, σε κείμενο του Jean ­Pierre Stroobants

Δεν υπάρχει απομάκρυνση ελληνικών πολεμικών πλοίων από το Αν. Αιγαίο: Διατήρηση αυξημένης επιφυλακής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: