Ο Ερντογάν φανατίζει με την Αγία Σοφία για να «ξεφύγει»: Θα του κάνει τη χάρη ο δικαστής Ακτσίλ;

File Photo: Η Αγία Σοφία. EPA, TOLGA BOZOGLU




Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη 2 Ιουλίου το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Τουρκίας με θέμα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μετά την προσφυγή δύο ΜΚΟ οι οποίες αιτήθηκαν τη μετατροπή αυτή.

Ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» κατέθεσε αίτημα προκειμένου να εξεταστεί αν είναι αυθεντική ή πλαστή η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

Ακόμα παραμένει άγνωστο αν η απόφαση της συνεδρίασης θα γίνει γνωστή σήμερα, με τις τελευταίες πληροφορίες της ανταποκρίτριας του OPEN, Μαρίας Ζαχαράκη, να αναφέρουν ότι είναι πιθανό να εκδοθεί σε περίπου 15 ημέρες.

«Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για το αν θα την κάνουμε τζαμί. Περιμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου και τα βήματα που θα ληφθούν από εκεί και πέρα, θα αποφασιστούν ανάλογα» είχε πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξή του στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT) στις 8 Ιουνίου.

Για τα κίνητρα του τούρκου προέδρου Ερντογάν μίλησε στο γερμανικό Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΝΑ) ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κολωνίας Κωνσταντίνος Μύρων. Ποια, πιστεύει, ότι θα είναι η απόφαση των τούρκων δικαστών;

  • «Η ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική πεθαίνει τελευταία. Αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι υπό τον πρόεδρο Ερντογάν η δικαιοσύνη δεν είναι πλέον ανεξάρτητη. Σε ένα τόσο συναισθηματικά και από λαϊκισμό φορτισμένο ζήτημα, η πίεση ενδέχεται να είναι τόσο μεγάλη, ώστε να δοθεί το πράσινο φως στο κίνημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».

Αντιλαμβάνεται, συνεπώς, ο ίδιος τον λαϊκισμό ως το βασικό κίνητρο του Ερντογάν; «Ασφαλώς είναι πολύ σημαντικό. Πρόκειται αμιγώς για πολιτική σε επίπεδο συμβόλων. Η Κωνσταντινούπολη έχει εκατοντάδες τζαμιά […]. Επομένως δεν υπάρχει ανάγκη. Ο Ερντογάν θέλει όμως να κινητοποιεί το εθνικιστικό και συντηρητικό-ισλαμιστικό ακροατήριό του. Η Τουρκία περνά οικονομική κρίση και στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του ΑΚΡ δεν τα πηγαίνει πλέον πολύ καλά».

«Make Turkey Great Again»

Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο πατέρας Μύρων, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα συνιστούσε τον μεγαλύτερο συμβολικό θρίαμβο ως προς τον τρόπο που ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται το κράτος. «Ο Ερντογάν θέλει να θάψει μια και καλή το κοσμικό σύστημα του ιδρυτή της Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ και να στηρίξει την περαιτέρω ”επαναϊσλαμοποίηση”. Υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να μετατρέψει και πάλι σε τζαμί την Αγία Σοφία, την οποία ο Ατατούρκ είχε κάνει το 1934 μουσείο; Παράλληλα η πράξη αυτή θυμίζει την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Οθωμανούς, τους οποίους θέλει να μιμηθεί στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Τρόπον τινά «Make Turkey Great Again», παρότι οι υφιστάμενες συνθήκες στην Εγγύς Ανατολή δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο».

Ο πατέρας Μύρων εκτιμά ότι ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας θα έβλαπτε πρωτίστως την ίδια την Τουρκία: «Θα επιδείνωνε τη σχέση μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ, κυρίως δε με την ορθόδοξη γείτονα Ελλάδα. Επιπλέον το βήμα αυτό θα ζημίωνε τον τουρισμό στην Κωνσταντινούπολη».

Πώς αξιολογεί ο ίδιος τον τρόπο που διαχειρίζεται το ζήτημα η ΕΕ; «Οι Βρυξέλλες άσκησαν πιέσεις ζητώντας να διατηρηθεί το Status quo. Η ΕΕ πρέπει ωστόσο να προσέξει ώστε να μην ενισχύσει άθελά της τον Ερντογάν. Εάν αναλάβει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο, ο πρόεδρος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το ”χριστιανικό κλαμπ” της Ευρώπης θέλει να υπονομεύσει την ισλαμική ταυτότητα της Τουρκίας».

Για τον ρόλο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Ερωτηθείς για τις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου εκτίμησε ότι ο Πατριάρχης «[…] επέδειξε θάρρος, λέγοντας ξεκάθαρα πως εάν υπάρχει θρησκεία που έχει δικαίωμα στη χρήση της Αγίας Σοφίας ως εκκλησία, τότε αυτοί είμαστε εμείς οι Ορθόδοξοι. Σε τελική ανάλυση εμείς τη χτίσαμε και για 916 χρόνια ήταν εκκλησία. Ωστόσο η θέση του Χριστιανισμού στην Τουρκία είναι εξαιρετικά αδύναμη για να μπορεί να επηρεάζει καταστάσεις. Μετά τους διωγμούς του 20ού αιώνα ζουν εκεί μόλις 100.000 Χριστιανοί που αντιστοιχούν στο 0,2% περίπου του πληθυσμού».

Όσον αφορά τη Ρωσία ο πατέρας Μύρων εκτιμά ότι η Μόσχα ακολουθεί μια αντιφατική πολιτική. «Αφενός η Αγία Σοφία είναι ιερή και για την ρωσική ορθόδοξη εκκλησία και η πολιτική του Ερντογάν προκαλεί αντιδράσεις. Αφετέρου ο Πούτιν προσπαθεί να τα βρει μαζί του στο θέμα της Συρίας, αποφεύγοντας άλλα θέματα που προκαλούν τριβές. Σε αυτά προστίθεται ότι ο Βαρθολομαίος αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας παρά τη βούληση του Πατριαρχείου της Μόσχας […] που τηρεί τώρα αποστάσεις στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Πιθανότατα όμως να ενταθούν οι ρωσικές πιέσεις εάν το δικαστήριο συναινέσει την Πέμπτη (σσ. υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας)».

Ποιο θα ήταν όμως το όνειρο του ιδίου για την Αγία Σοφία; Να γίνει, ενδεχομένως, και πάλι εκκλησία; «Όχι, η μετατροπή της σε μουσείο ήταν μια σοφή απόφαση του Ατατούρκ» λέει χαρακτηριστικά ο πνευματικός, προσθέτοντας πως επρόκειτο για έναν συμβιβασμό που ικανοποιεί όλες τις πλευρές εδώ και σχεδόν 90 χρόνια. «Έτσι θα έπρεπε να παραμείνει».

Σημειώνεται ότι αύριο Πέμπτη 2 Ιουλίου το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφασίζει εάν θα δώσει το «πράσινο φως» στην επιδιωκόμενη από τον τούρκο πρόεδρο μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Τούρκος πρόεδρος του δικαστηρίου που θα κρίνει την τύχη της Αγίας Σοφίας

Ο Γιλμάζ Ακτσίλ είναι ο πρόεδρος του 10ου τμήματος του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, που πρόκειται να εκδικάσει σήμερα 2 Ιουλίου την υπόθεση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας ή μη σε τζαμί.

Ο κορυφαίος 52χρονος δικαστής του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1968 στο Αφιονκαραχισάρ και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Άγκυρας το 1989.

Εκλέχτηκε μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2011 και από το 2018 εκτελεί χρέη προέδρου στο 10ου τμήμα του ΣτΕ.

Ο Γιλμάζ Ακτσίλ είναι παντρεμένος και έχει 4 παιδιά. Θεωρείται από τους πιστούς υπηρέτες της Δικαιοσύνης, η οποία ωστόσο πρέπει να συνάδει και με τις απαιτήσεις της κοινωνίας, υποστηρίζει.

«Παρακολουθώντας στενά τις ανάγκες της χώρας μας, όλες οι αποφάσεις μας είναι ανοιχτές σε αλλαγές, σε δημοκρατικές αντιλήψεις και ευρεία κατανόηση και λαμβάνονται ανεξάρτητα, αμερόληπτα και αντικειμενικά», έχει δηλώσει, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι «κάθε κοινωνία ορίζει διαφορετικά τη δικαιοσύνη, αλλά η βάση της δικαιοσύνης είναι να αποτρέπει την αδικία, να αποδίδει το δίκαιο, να εμποδίζει την καταπίεση. Ως δικαστές το πιο σημαντικό που χρειάζεται να έχετε είναι ένα ισχυρό αίσθημα δικαίου και δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣτΕ όλοι οι λειτουργοί ενός κράτους πρότασσαν τη δικαιοσύνη ως βασικό συστατικό του δημοκρατικού πολιτεύματος. «Η δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια της ιστορίας, κοιτάζοντας στα θρησκευτικά και φιλοσοφικά συγγράμματα, ήταν πάντα παρούσα. Όλοι οι λειτουργοί ενός κράτους λειτουργούσαν με βάση τη δικαιοσύνη. Βασίζονταν στη δικαιοσύνη».

«Βόμβα» οι δηλώσεις Πομπέο

Σαν βόμβα έσκασε στην Τουρκία η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο για την Αγία Σοφία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μόλις μία ημέρα πριν την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το αν θα κάνει την Αγία Σοφία τζαμί, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι «οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου.

Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν αυτή την είδηση σχεδόν αστραπιαία, ως έκτακτη είδηση. Άλλα Μέσα, καθαρά ειδησεογραφικά, ότι «ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζητά να παραμείνει μουσείο η Αγία Σοφία», άλλα πιο επικριτικά, κάνοντας λόγο για «δήλωση-σκάνδαλο από τις ΗΠΑ».

Την έκπληξή του εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη δήλωση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, για την Αγία Σοφία, απαντώντας ότι το θέμα είναι αποκλειστικά εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας.

«Μας προκάλεσε έκπληξη η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Αγία Σοφία. Η κυβέρνησή μας έχει λάβει μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη και ως σιωπηλή επανάσταση, προκειμένου να προστατεύσει τη θρησκευτική ελευθερία και τις πεποιθήσεις, όπως αυτά διασφαλίζονται από το σύνταγμα και τους νόμους μας, για όλους τους πολίτες μας χωρίς διακρίσεις.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Μας εξέπληξε η δήλωση Πομπέο για την Αγία Σοφία»

Στο πλαίσιο της ανοχής που πηγάζει από τον πολιτισμό και την ιστορία μας, προστατεύουμε με ιδιαίτερη σπουδή όλα τα πολιτιστικά αγαθά που έχουμε υπό την κατοχή μας, χωρίς καμιά διάκριση, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Σοφίας. Κρατούμε με ιδιαίτερη ευαισθησία ζωντανή την ιστορική, πολιτιστική και πνευματική αξία της Αγίας Σοφίας από την ημέρα που κατακτήθηκε μέχρι σήμερα», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι.

Στην ανακοίνωσή του προστίθεται ότι: «Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά μια αλήθεια που επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Η Αγία Σοφία, όπως όλα τα πολιτιστικά μνημεία που βρίσκονται στο έδαφός μας, αποτελούν περιουσία της Τουρκίας. Κάθε είδους δικαιοδοσία σε σχέση με την Αγία Σοφία αφορά εσωτερικό μας ζήτημα και αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας. Φυσικά, όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράσουν την άποψή τους. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να μιλά για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χρησιμοποιώντας εκφράσεις, όπως “προειδοποιούμε, υπαγορεύουμε”», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα είχαμε μία πρώτη απάντηση στον Πομπέο από τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος είπε εμφανώς ενοχλημένος από την αμερικανική παρέμβαση ότι «δεν χρειαζόμαστε ούτε συμβουλές ούτε εκκλήσεις απ’έξω. Το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι θέμα κυριαρχίας για την Τουρκία». Βέβαια, με την έκταση που έχει λάβει αυτή η δήλωση εδώ στην Τουρκία, λίγες ώρες πριν από την εκδίκαση μίας τέτοιας ιστορικής υπόθεσης, η Άγκυρα θα υποχρεωθεί να αντιδράσει.

Πάντως, να σημειώσουμε ότι όσο περνούν οι ώρες και πλησιάζει η μέρα της κρίσης για την Αγία Σοφία, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως να μην έχουμε αύριο την απόφαση από το ΣτΕ, αλλά σε 15 ημέρες. Δεδομένου μάλιστα κι ότι αύριο κορυφαίοι υπουργοί, όπως και ο πρόεδρος Ερντογάν δεν θα βρίσκονται στην Τουρκία, εντείνει ακόμη περισσότερο αυτή την εκτίμηση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στη Γερμανία για επαφές εκεί σχετικά με το φλέγον ζήτημα του τουρισμού και τον αποκλεισμό της Τουρκίας. Και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, όπως ανακοινώθηκε, αύριο θα βρίσκεται στο Κατάρ, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, μετά τη λήξη της απομόνωσης λόγω κορονοϊού, για να ζητήσει –όπως λένε οι πληροφορίες- επιπλέον οικονομική ενίσχυση από το εμιράτο σε μία συγκυρία δύσκολη για την Τουρκία εντός και εκτός.

Hellas Journal με πληροφορίες από Έθνος και DW-Κώστας Συμεωνίδης (KNA)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από τη ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Μάικ Πομπέο για την Αγιά Σοφιά: Αντίθετος με την απόφαση Ερντογάν να την μετατρέψει σε τζαμί

Ο Ερντογάν κυνηγάει ανεμόμυλους: Θέλει να κλείσει YouTube, Twitter, Netflix γιατί δεν τον… προσκυνάνε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: